Kommune har kun én svømmehal - nu vil lokale have flere
Der er kun én decideret svømmehal i Skanderborg Kommune. To lokale foreninger kæmper for, at kommunen kan få flere.
På en hverdagsaften er en lille gruppe mennesker samlet i Galten. De planlægger deres næste skridt for at få skaffet en svømmehal til området.
- Vi mangler virkelig et sted, man kan gå til svømning, siger Birgitte Majgaard.
Hun er formand for Foreningen Klank Svømmehal, som har omkring 350 medlemmer og som arbejder på at gøre den våde drøm til en realitet.
Birgitte Majgaard flyttede til Galten, da hun var fem år i 1979 med sine forældre. Dengang blev der også talt om, at der lige om lidt kommer en svømmehal.
- Det er bare aldrig sket. Og byen er blevet større og større og behovet er blevet større. Og vi har stadig ikke nogen svømmehal, siger Birgitte Majgaard, som i det nye år også bliver byrådsmedlem for de Konservative.
Også i Ry har lokale i rigtig mange år kæmpet for det samme. Her vil de gerne lave en bæredygtig svømmehal – også økonomisk.
Kommunen er i vandunderskud
Der er underskud på svømmehaller i Skanderborg Kommune i forhold til landsgennemsnittet og de omkringliggende kommuner. Det viser en facilitetsundersøgelse fra 2014 lavet af Idrætsrådet.
Dengang var der 58.094 borgere i kommunen, som skulle deles om den ene svømmehal (mindst 25 meter bassin), det er mere end dobbelt så mange som på landsplan (22.406 borgere pr. svømmehal).
Siden dengang er der kommet 4.000 flere til kommunen, men stadig kun den ene svømmehal.
- Der er for lidt svømmevand, når man måler i forhold til andre. Vi synes, det kunne være spændende med en idrætsfacilitet, som er en svømmehal i Skanderborg Kommune, siger formand for DGI Østjylland, Torben Märcher.
Ifølge Torben Märcher så er det godt med en grundig og til tider langsommelig proces, når det skal undersøges, om der skal være en svømmehal, - da de koster mange penge.
- Når vi taler om så store projekter, så er mit gæt, at man kigger ind i en 10-årig periode, siger Torben Märcher til TV2 ØSTJYLLAND.
Derfor er det også vigtigt, at de lokale ildsjæle er vedholdende.
- Mange giver op, fordi der ikke er opbakning eller penge til det, siger Torben Märcher.
Svømmehal til 100 millioner
En svømmehal koster rigtig mange penge at etablere og drive. Den i Galten-Skovby er anslået til at koste op mod 100 mio. kroner, og fem mio. i drift om året.
- Det er klart, det kan vi ikke selv, så kommunen skal også ind over. Vi vil også gerne have fonde med, men de vil kun, hvis kommunen vil, siger Birgitte Majgaard.
Og der har ikke været meget hjælp fra kommunen indtil nu, fortæller hun.
- Det har været meget op ad bakke at få hjælp derfra. Vi har meget en fornemmelse af, at der virkelig skal være nogle ildsjæle, som bliver ved og bliver ved, før vi bliver hørt og man erkender, at det hele ikke behøver være i Skanderborg, siger Birgitte Majgaard.
Udvalgsformand erkender de er underforsynet
I Skanderborg står kommunens eneste svømmehal til at blive udbygget og renoveret. Den bliver drevet som en selvejende institution – og det koster 100 mio. kroner, som kommunen har stillet lånegaranti for.
Men formanden for Kultur-, Sundheds og Beskæftigelsesudvalget mener også, at hvis de i Galten-Skovby og Ry kommer med en ordentlig plan, så vil kommunen være lydhør.
- Jeg tror, kommunen er villige til at bakke op på en eller anden måde. Vi skal bare finde en vej i det. Jeg mener ikke, at kommunen skal drive dem. Det skal være selvejende institutioner, siger Tage Nielsen (Rad. V) til TV2 ØSTJYLLAND.
Han vil også gerne indrømme, at selvom han ikke mener, at kommunen skal have mange flere svømmehaller, så kunne der godt være flere.
- Er det lige så vigtigt, at vi har svømmehaller alle steder, som vi har idrætshaller? Det mener jeg ikke. Men jeg mener, vi nok er lidt underforsynet med svømmehaller i kommunen, siger Tage Nielsen.
Både i Galten-Skovby og Ry forventer de, at indgå en dialog med byrådet, når det ny træder til ved årsskiftet.