Flere sigtelser på vej til unge, der har efterspurgt sexvideoer
Politiinspektør vurderer, at der ligger cirka 120-130 sager med unge, der har efterspurgt to videoer, der indeholder seksuelle handlinger mellem unge
Der vil efter al sandsynlig komme flere sigtelser i sagen om deling af to videoer, der viser seksuelle handlinger mellem en 15-årig pige og flere drenge.
Det oplyser Claus Birkelyng, der er politiinspektør ved Nationalt Cyber Crime Center (NC3).
Mandag blev 1004 børn og unge - heraf 90 personer fra Østjylland - sigtet for at distribuere seksuelt krænkende materiale – det vil sige, at de unge har videresendt materialet til andre – og nu undersøger de enkelte politikredse, om flere skal sigtets for at have efterspurgt videomaterialet.
- Sagskomplekset, som vi fik af Europol, består af mange, mange tusind sager, som vi fik i efteråret 2017. En efterforskningsgruppe har gennemgået sagerne og i forhold til de 1004 sager, er vi sikre på, at alle sammen har delt videoen. Nu gennemgår vi det resterende materiale for dem, som har efterspurgt videoen, siger Claus Birkelyng.
Afhøringer kan også føre til ransagninger
Politinspektøren uddyber, at han ud fra et skøn vurderer, at der er tale om yderligere 120-130 sager, hvor unge har efterspurgt de pågældende videoer, men at sagerne nu ligger i de enkelte politikredse.
- Det kan også være, at sagen udvikler sig lokalt. Der kan være afhøringer, der gør, at man skal ud at ransage hos de unge eller sigte nogle nye. Så sagen kommer til at køre et stykke tid.
Straffeloven gælder også på internettet
Claus Birkelyng fortæller, at de mange sigtelser er blevet modtaget med en blanding af chok og forfærdelse og frustrerede forældre, men at mange også har tilkendegivet, at det er godt, der kommer fokus på de unges opførsel på internettet.
- Det er selvfølgelig trist for de over 1000 unge, der er sigtet, og for deres forældre, men det er en uskik og kriminelt, at det indsniger sig, at man på nettet kan gøre, hvad man vil uden at skulle stå til ansvar for sine handlinger. Straffeloven gælder også for ens virtuelle færden, og det skal man være klar over, slår Claus Birkelyng fast.
90 unge i Østjylland er indtil videre sigtet i sagen. Her kan du se, hvordan de geografisk fordeler sig i regionen.
Han håber, at sagen nu vil have en præventiv virkning for de unge, og at den giver anledning til, at man som forælder tager en snak med sine børn om, hvad de laver på internettet.
- Mange forældre ved faktisk ikke, hvad deres børn laver på internettet. Det er som om, at børnene kan gøre, hvad de vil inde på børneværelset.
Han fortsætter:
- Det er vigtigt, at man tager en snak med de unge, for der eksisterer formentlig andre videoer derude, så derfor er det gode råd: Tag nu at få det slettet og få indført en kultur om, at det er uacceptabelt.
VIDEO: Herunder fortæller Jonas Ravn, projektleder ved Center for Digital Pædagogik, om hvordan, du klæder dit barn på til at færdes på de sociale medier.
Forældre må ikke løfte pegefingeren
Politiinspektøren bliver i sine pointer bakket op af projektleder i Center for Digital Pædagogik i Aarhus Christian Mogensen. Men han fremhæver, at man som forælder ikke må tage snakken med de unge med en løftet pegefinger:
- Tag det som en ’hvad har du lavet i klassen i dag, og hvad har du lavet på internettet i dag’-snak henover middagsbordet. De (unge, red.) vil gerne fortælle, hvad de har oplevet.
Og forældrene skal vide, at det er i orden at tage snakken - og at det er i orden at stille dumme spørgsmål:
- Børnene vil helt vil gerne fortælle om det. Og ungerne har måske en hjemmebanefordel på internettet, som forældrene ikke har, fordi de er vokset op med det.
Ifølge Christian Mogensen er hverken forældre eller fagpersoner omkring børn klædt på til at kunne håndtere diskussioner og debatten omkring virtuel opførsel.
- Det stormløb, som de sociale og digitale medier har taget over de sidste år, er gået så hurtigt, at uddannelsesmaterialet og hjemlen for at kunne uddanne børn og unge omkring det, desværre er løbet fra os, siger Christian Mogensen.