SSP om sex-videoer på Facebook: Vigtigt at få forældre på banen

Kommunernes SSP-konsulenter rækker ud til forældrene i forsøget på at stoppet dårlig adfærd på nettet blandt unge.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Foto: Phil Noble - Scanpix

Hvis unge skal stoppe med at dele krænkende videoer og billeder på Facebook, handler det om at få forældrene på banen. Sådan lyder det fra flere SSP-konsulenter i de østjyske kommuner.

- Det handler meget om at klæde dem på til at få taget snakkene hjemme i dagligstuerne. Det handler om børnene og de unges adfærd på tablets og mobiltelefoner. Om, hvad der er rigtigt og forkert. Det er som at lære sine børn at cykle, siger SSP-konsulent i Randers Kommune, Claus Hansen, til TV2 ØSTJYLLAND.

I en stor sag om delinger af børneporno på Facebook har politiet sigtet 1004 personer. 77 i Østjyllands politikreds.

De sigtede er både mænd og kvinder - drenge og piger. Primært unge mennesker, oplyser Østjyllands Politi til TV2 ØSTJYLLAND.

Om SSP-samarbejde

SSP er et samarbejde mellem skole, sociale myndigheder og politi, der har til formål at forebygge kriminalitet blandt børn og unge. Samarbejdet er etableret i langt de fleste danske kommuner, og SSP udgør oftest omdrejningspunktet i det udførende kriminalpræventive arbejde.

Kilde: Det Kriminalpræventive Råd

Sagerne er en påmindelse om, at der ligger et vigtigt stykke forebyggende arbejde foran os. Et stykke arbejde, som forældrene skal være en større del af, mener Claus Hansen.

- Det handler om, at vi skal have de unge til at forstå, hvordan de bedst passer på sig selv og andre. Vi vil meget gerne have, at forældrene påtager sig den opgave, siger han.

Det er SSP-koordinator i Skanderborg Kommune, Benny Husted, enig i.

- De skal klædes på til bedre at forstå, hvad det er for platforme, de unge bruger. De skal vide mere om loven og udfordringerne, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Nye initiativer på vej

Flere steder er der nye initiativer på vej. I Sydøstjyllands Politikreds, hvor Skanderborg Kommune har hjemme, arbejdes der, ifølge Benny Husted, i flere kommuner på strategier for at undgå dårlig digital adfærd blandt unge.

Og i Østjyllands politikreds samarbejder kommunerne, ifølge SSP-konsulent i Randers, Claus Hansen, med politiet om lave arrangementer for en række østjyske forældrebestyrelser.

Det skal blandt andet handle om sociale medier.

- Det handler også om, at vi rækker ud til forældrene og spørger, hvad de har brug for, hvis vi skal understøtte dem, siger Claus Hansen til TV2 ØSTJYLLAND.

I Odder Kommune ser SSP-konsulent, Ane Justesen, frem til et øget fokus på digital adfærd i 2018. Hun er enig i, forældrene er vigtige i den sammenhæng.

- For de unge er den digitale verden lige så virkelig som den virkelige verden. Det skal vi voksne lære at forstå, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

FEM GODE RÅD

  • Send eller del aldrig et billede eller en video af andre uden samtykke
    Når man ikke klart og tydeligt har givet et andet menneske lov til at dele et billede eller en video af sig selv, har ingen andre ret til at videredele det. Del derfor aldrig et billede eller en video, du ikke har fået lov at dele. Heller ikke med dine bedste venner. Man kan aldrig give samtykke til at dele seksuelt materiale af personer under 18 år - heller ikke selvom det er en selv, der er på billedet eller i videoen.
  • Slet det
    Modtager du et krænkende eller seksuelt billede eller video, som du ikke har fået lov til at få af den/dem på billedet eller i videoen, skal du slette det med det samme. Det gælder på alle digitale platforme og sociale medier (telefon, computer, Ipad, Icloud, Messenger, Dropbox etc.). Du kan få hjælp hos Red Barnets SletDet-rådgivning. Inden du sletter, kan det dog være en rigtig god ide at dokumentere ulovligheden - tag for eksempel et screenshot af delingen.
  • Stop spredningen
    Er du kommet til at dele et seksuelt eller krænkende billede eller video, som du ikke har fået lov til at dele, skal du kontakte dem, du har sendt til og sige, at de skal slette billedet eller videoen med det samme. Hvis du ikke har lyst til at sige det selv til personen, kan du få hjælp til, hvordan du skal håndtere situationen hos Red Barnets SletDet-rådgivning.
  • Sig fra
    Sig fra, hvis du kender nogen, der deler seksuelle eller krænkende billeder eller videoer, uden de har fået lov til det. Du kan for eksempel starte med at spørge, om de har fået lov? Og så skal du fortælle, at det er strafbart.
  • Søg rådgivning
    Tal med en voksen, du stoler på, hvis du oplever, at der bliver delt seksuelle eller krænkende billeder eller videoer af din selv eller andre, eller hvis du selv er kommet til at dele. Du kan også kontakte Red Barnets SletDet-rådgivning og få anonym rådgivning til, hvad du skal gøre.
     
Kilde: Det Kriminalpræventive Råd

_______________________________________

Har du info i sagen, så tip os gerne på vores facebookside TV2 ØSTJYLLAND eller på redaktion@tv2oj.dk

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her