Ingen kan svare kronisk syg 25-årig på, hvornår han skal vaccineres
Jan Murdziks læge har vurderet, at han er i gruppe 5. Men han kan ikke få det bekræftet nogle steder.
I over et år har den 25-årige udvekslingsstuderende Jan Murdzik brugt størstedelen af tiden i isolation i sin lejlighed i Aarhus. Han beskytter sig selv for smitterisiko, fortæller han til TV 2.
Han lider af en kronisk sygdom, der gør, at han får så store smerter i ryggen og maven, at han har svært ved at udføre normale daglige opgaver, hvis han ikke tager immunnedsættende medicin.
Hans læge siger, han hører til i gruppe 5 og snart skal vaccineres.
Men han har ikke fået en indkaldelse endnu, og ingen kan give ham svar på, om han er talt med i gruppe 5. Det er simpelthen for svært at få konkret svar på, hvornår han bliver vaccineret, mener han.
- Der må være nogen, der har svaret
Personer i gruppe 5 bliver vaccineret tidligere end resten af befolkningen, fordi de er i særlig risiko. Jan Murdziks medicin gør netop, at han er i særlig risiko for covid-19.
- Jeg har intet imod at vente på at blive vaccineret, men jeg har fået at vide, jeg hører til i gruppe 5 af min læge. Der er dog ingen, der kan svare mig på, om jeg er blevet registreret i gruppen, siger han.
Jan Murdzik savner at være social. Da han lige nu er i behandling på Aarhus Universitetshospital, er det hospitalet, der skal henvise ham til vaccination.
Men da han bad dem undersøge, om han var talt med i gruppe 5, fik han at vide, at det var Sundhedsstyrelsen, der skulle give ham svar. Sundhedsstyrelsen svarede Jan Murdzik, at han skulle tale med hospitalet – og på den måde blev han sendt frem og tilbage. Det fremgår af en mailkorrespondance, som TV 2 har set.
- De bliver ved med at sige, de ikke kender svaret. Der må være nogen i det her land, der har svaret, siger han.
Hospitalet bekræfter, SSI afviser
Men Jan Murdzik opgav ikke at finde svar. Han kontaktede både hospitalet og sundhedsmyndighederne flere gange, indtil han 8. marts fik en mail fra en overlæge på Aarhus Universitetshospital.
Overlægen bekræftede igen, at Jan Murdzik var i gruppe 5, og sagde, at Region Midtjylland havde sendt en liste til Statens Serum Institut over personer, der var i gruppe 5, hvori hans navn indgik.
Da Jan Murdzik bad Statens Serum Institut bekræfte dette, afviste de, at han stod på nogen liste over gruppe 5-vaccinationer. Det ses i mailkorrespondancen, som Jan Murdzik har delt med TV 2.
- Det eneste, jeg vil have, er, at nogen bare undersøger min sag. Men det har været umuligt for mig at finde ud af. Jeg vil bare gerne have et svar, siger han.
Det har ikke været muligt for TV 2 at få en kommentar fra Statens Serum Institut.
Gruppe 5-vaccinationerne er ikke overstået endnu, og efter planen er de tidligst færdige i uge 14.
Det er ikke rimeligt, mener konservative
Der er en hel gruppe af mennesker, der står i samme situation som Jan Murdzik. Det siger konservatives sundhedsordfører Per Larsen, som fortæller, han personligt har været i kontakt med mange folk med kroniske sygdomme, der er forvirret og nervøse.
- Det er bestemt ikke rimeligt. Det er voldsomt kritisabelt lige nøjagtigt for denne her gruppe, siger han.
Fordi det er for besværligt for borgerne selv at finde frem til, hvem de kan tale med om vaccinationskalenderen, mener de konservative, at de praktiserende læger skal have mere ansvar.
- De skal have mulighed for at indstille deres patienter til tidlig vaccination, fordi det er netop de praktiserende læger, der kender til deres patienter, siger Per Larsen.
Den konservative sundhedsordfører synes, at der er for meget bureaukrati i forbindelse med vaccineplanen. Det, mener han, blandt andet kan løses ved at give indblande de praktiserende læger.
Selv politikere har svært ved at få svar
Ifølge SF er det ikke kun borgerne, der har svært ved at få svar på, hvordan og hvornår de kan forvente at blive vaccineret, hvis de lider af en alvorlig sygdom, men ikke ved, om de hører til i gruppe 5.
Sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen (SF) har nemlig også selv oplevet besvær med at finde konkrete svar på det spørgsmål, siger hun.
- Vi står i samme situation. Jeg kan ikke henvise til et sted i regionerne, hvor man kan få det her svar. Det er for ringe, siger hun.
Hun foreslår derfor, at borgere, der mener, de tilhører gruppe 5, bør have et fast sted, de kan henvende sig - med andre ord savner hun selvvisitation i vaccineplanen.
- Der burde være nogen i alle regioner, man kan kontakte, hvis man selv mener, man er i risikogruppen, siger Kirsten Normann Andersen.
Sundhedsstyrelsen: Der kan ske fejl
Enhedschef i Sundhedsstyrelsen Bolette Søborg er blevet præsenteret for Jan Murdziks situation. Hun siger, at det ikke giver mening, at han er blevet sendt i ring af myndighederne. For det er slet ikke myndighederne, han skal tale med.
- I sidste ende er det den behandlende læge, der skal kigge på din sygdom. Vi kan jo af gode grunde ikke sidde og vurdere sværhedsgraden af hans sygdom. Det er en fejl, siger hun.
Selvom det ifølge SF og konservative er for svært at finde svar på, hvilken vaccinationsgruppe, man tilhører, er der ikke grund til at gøre mere brug af selvvisitation, mener hun.
Til spørgsmålet om, hvorvidt de praktiserende læger skal inddrages mere, siger hun, at styrelsen allerede er i dialog med de praktiserende læger.
- Vi har været i dialog med dem under hele defineringen af gruppe 5, lyder det.
Derudover erkender hun, at der kan ske fejl i processen.
- Vi har hørt historier om, at ting kan gå galt. Hvis man har fået at vide, man er i gruppe 5, men ikke er blevet inviteret, bør man genbesøge sin læge, siger hun.
Jan Murdzik har stadig ikke modtaget en invitation til at blive vaccineret, på trods af hospitalet har bekræftet ham i, at han er i gruppe 5. Han forsøger stadig at få svar, siger han til TV 2.