Thomas har fået første stik med suspenderet vaccine: Jeg har spørgsmål

Det er godt, at myndighederne trækker i håndbremsen og suspenderer brugen af AstraZenecas vaccine, siger Thomas Uldum fra Aarhus, der ventede på at få sit andet stik med vaccinen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Myndighederne har stoppet vaccinationer med coronavaccinen fra AstraZeneca, fordi det skal undersøges, om vaccinen kan forbindes til blodpropper.

Det skyldes, at der har været en række alvorlige tilfælde med blodpropper blandt vaccinerede.

Thomas Uldum fra Aarhus har fået sit første af to stik med AstraZeneca vaccine. Torsdag formiddag fik han så at vide, at hans andet stik måske ikke bliver til noget, fordi vaccinen er suspenderet.

- Da jeg hørte det, tænkte jeg på, om man kan skifte vaccine og få eksempelvis Pfizers vaccine. Og vil den så dække på samme måde, når jeg allerede har fået et stik med AstraZenecas? Så jeg har nogle spørgsmål, siger Thomas Uldum til TV2 ØSTJYLLAND.

Ikke nervøs for helbredet 

Cirka 142.000 danskere er blevet vaccineret med AstraZeneca-vaccinen. De vil alle modtage et brev fra Lægemiddelstyrelsen, der gør opmærksom på, hvilke symptomer på blodpropper man skal holde øje med som vaccineret.

Det oplyser Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, i et interview til TV2 News. Desuden aflyses alle bookede tider og invitationer til vaccination med vaccinen fra AstraZeneca.

Det Europæiske Lægemiddelagentur skriver i en pressemeddelelse, at der har været 22 tilfælde af blodpropper blandt de tre millioner mennesker, der har fået vaccinen. Det er ifølge EMA ikke højere, end hvis man sammenligner med dem, der ikke har fået den.

Thomas Uldum er ambulancebehandler, og derfor har han fået tilbudt vaccine, da han er frontpersonale og på den måde har højere risiko for at blive smittet.

Thomas Uldum er ikke umiddelbart nervøs for sit helbred, selvom vaccinen nu sættes i forbindelse med nogle alvorlige bivirkninger.

Glad for suspendering

 - Jeg er 30 år. Så det er ikke som sådan en bekymring for mig. Jeg opfatter ikke mig selv som værende i risikogruppen.

Han er glad for, at myndighederne har reageret på, at der kan være alvorlige bivirkninger:

- Når der er en mistanke om, at det kan give blodpropper, så er det fint at sætte vaccinationerne på standby og ikke fremskynde en plan, fordi der er pres på for at få folk vaccineret.

Overlæge: Sjældne bivirkninger er svære at fange i mindre forsøg

På Aarhus Universitetshospital følger overlæge Carsten Schade Larsen udviklingen omkring AstraZeneca-vaccinen tæt.

Han siger, at det er rigtig ærgerligt, at man er nødt til at stoppe med at bruge vaccinen midlertidigt, men at sikkerheden omkring vaccinerne naturligvis skal være i orden.

Og eksempelvis sjældne bivirkninger kan ifølge overlægen være svære at opdage i de kliniske forsøg, som AstraZenecas vaccine blev godkendt på.

Det skyldes, at vaccinen simpelthen skal afprøves på langt flere mennesker, da der kan være tale om bivirkninger, der viser sig for eksempelvis én ud af 100.00 vaccinerede.

Var det for tidligt?

- I de kliniske forsøg er der måske 30.000 til 40.000 deltagere, og der vil man måske ikke se sjældne bivirkninger. Så er det først, når vaccinerne kommer ud og bliver brugt på store befolkningsgrupper, at de opdages, siger Carsten Schade Larsen, overlæge på afdeling for infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital, til TV2 ØSTJYLLAND.

Var det for tidligt at begynde og bruge vaccinen efter din vurdering?

- Nej, det synes jeg ikke. Men det er fornuftigt, at man nu undersøger data omkring vaccinen nærmere, lyder det fra overlægen.

Han pointerer, at det også er forbundet med risiko, at man nu stopper midlertidigt med at bruge vaccinen:

 - Nogen må vente og får måske coronavirus og kan få komplikationer af det, siger Lars Schade Larsen.

Overlæge Lars Østergaard deler vurderingen om, at det ikke var for tidligt, at myndighederne tog AstraZenecas vaccine i brug. Det er dog vigtigt at holde godt øje eventuelle bivirkninger:

- Det er et catch-22 (et paradok, red.). Man bliver nødt til at sætte det i gang og holde rigtig grundigt øje med, hvad der sker, når man giver vaccinerne, siger Lars Østergaard til TV2 ØSTJYLLAND.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her