Serverede tyggevenlig valgflæsk: Her må flæsken gerne være blød
Stegt flæsk er normalt sprødt og en smule sejt, men nu er den traditionelle ret gjort tyggevenlig, så også plejehjemsbeboere kan få valgflæsk på tallerkenen.
Det dufter og smager af valgflæsk. Men ligner ikke helt.
Udseendet er nemlig noget anderledes, når valgflæsket skal være tyggevenlig, og det skal den, når den serveres for beboere på plejehjemmet Skovvangen i Aarhus.
TV2 ØSTJYLLAND følger valget minut for minut. Følg med her.
Her kunne alle spise med til dagens frokost - både dem med særlige spisevanskeligheder og svage tænder. Det havde oplevelseskok Jakob Guldhammer Øllegaard sørget for.
- Vurderet ud fra selskabsmumlen gik det rigtig godt. Det plejer at være et godt tegn, at der bliver snakket om mumlet om maden, og det gjorde der virkelig, siger Jakob Guldhammer Øllegaard til TV2 ØSTJYLLAND.
Han havde fortolket den klassiske ret stegt flæsk med persillesovs, så alle plejehjemmets borgere kunne tygge sig igennem det velsmagende flæsk.
- Det skaber en fællesskabsfølelse, at alle kan være med. Normalt handler det om at få hjælp på plejehjemmet, men nu samles borgerne om noget andet, og fællesskabet kommer i fokus, siger Jakob Guldhammer Øllegaard.
Flæsken var lavet af souffle fars - eller hakket fars - og blev serveret med kartoffelmos, rødebedepuré og blendet persillesovs. Den tykkevenlige flæsk var desuden blevet malet med sovsekulør og overhældt med fedt fra stegt flæsk for at give den farve og smag som traditionel flæsk.
- Det er ikke noget, jeg har prøvet før. Det var faktisk Skovvangens idé, så jeg var selv rigtig spændt på, hvordan det ville gå, siger han.
Jakob Guldhammer Øllegaard serverede udover valgflæsk også blommer i portvinssirup til dessert. Hele menuen blev præsenteret gennem et rim - for både morskaben og plejehjemsborgenes skyld.
- Nogle af borgerne er meget demente, så de kan godt have svært ved at forstå en lang præsentation. Så rimet er en måde at få dem til at huske det på, fordi det tit er lidt nemmere at huske ord, der rimer, siger Jakob Guldhammer Øllegaard.