Vikingetiden vækkes til live ved 2017-åbning i Aarhus

Aarhusiansk vikingefortid vækkes til live, når byen til januar bliver europæisk kulturhovedstad

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Vikingetiden bliver temaet, når Aarhus 21. januar officielt åbner som europæisk kulturhovedstad, hvor byen omdannes til et flydende hav af mennesker, musik og lysende skibe.

Op mod 100.000 deltagere ventes at overvære åbningsarrangementet, som finder sted ved Aarhus Havn. 5.000 statister vil i et optog bære tusindvis af lanterner og vikingeskibe gennem byen, mens 1.000 opera- og korsangere samt musikere står for den musikalske del af åbningsceremonien.

- I vikingekulturen blev den afdøde høvding placeret på et vikingeskib og sat ud på havet sammen med sine mest dyrebare og værdifulde ejendele. På samme måde bruger vi skibene til at fortælle historien om fortiden og vikingernes kultur, samtidig med at de understreger Aarhus’ identitet som moderne havneby. Og sidst men ikke mindst bliver de et symbol på den rejse, vi begynder på sammen, hvor skibene repræsenterer vores drømme og håb for fremtiden, siger Nigel Jamieson, der er en britisk teater- og eventinstruktør og skal styre slagets gang, når kulturåret formelt skydes i gang lørdag 21. januar fra klokken 19.

Han var instruktør og skaber af åbningsceremonien, da Liverpool var kulturby i 2008, ligesom han også var inde over dele af åbningsceremonien ved de Olympiske Lege i Sydney i 2000.

- Det er et år, som vi har ventet på længe. Det er en historisk begivenhed. Det bliver én af de største folkelige kulturelle events, som Danmark kommer til at se i mange år. Vi ser frem til, at så mange danskere som muligt møder op og er med til at skabe denne helt fantastiske ’once in a lifetime’ oplevelse, hvor vi omdanner Aarhus til et lysende hav af magi, musik, billeder og historier fortalt på måder, som vi aldrig før har set det. Det bliver fuldkommen magisk, siger direktør for Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017, Rebecca Matthews.

Her kan du se mere om det samlede program for kulturhovedstaden 2017 

Til åbningen vil de 5.000 statister indgå i et optog fra Aarhus Rådhus og ned mod havnen, og udover tusindvis af lanterner vil optoget bære fem vikingeskibe på 10-12 meter.

Kulturbyprojektet har allerede kontakt til cirka 2.000 frivillige, der vil deltage i åbningsceremonien, men der er fortsat brug for flere, så har du lyst til at være lys- og skibsbærer kan du tilmelde dig via hjemmesiden her.

Her er kulturhovedstadens højdepunkter

Aarhus bliver næste år kulturhovedstad i EU, og det markeres med op mod 400 arrangementer. Her kan du læse om nogle af højdepunkterne.

* Festlighederne begynder ved et stort åbningsarrangement lørdag 21. januar 2017.

* Blandt kulturårets øvrige højdepunkter er Det Kongelige Teaters forestilling om vikingen "Røde Orm". Forestillingen, der bygger på den svenske forfatter Frans G. Bengtssons klassiske roman, opføres som friluftsspil ved Moesgaard Museum.

* Et andet stort arrangement er "The Garden", der laves i samarbejde med kunstmuseet Aros. Det er en kunstfestival, der blandt andet byder på en fire kilometer lang zone med kunst langs kysten.

* Et af de øvrige trækplastre er filminstruktøren Susanne Biers filmtrilogi, hvor filmene "Brødre", "Elsker dig for evigt" og "Efter brylluppet" omdannes til henholdsvis en opera, et dansestykke og en musical, som sættes op i Musikhuset.

* EU har siden 2001 hvert år udpeget kulturhovedstæder i to af medlemslandene efter en ansøgningsrunde.

* Aarhus blev i 2012 udnævnt som Europæisk Kulturhovedstad 2017 i skarpt opløb med konkurrenten Sønderborg.

* Formålet er at fremhæve og styrke mangfoldigheden i europæisk kultur og øge følelsen af samhørighed på tværs af landegrænser i EU.

* Det samlede budget for Aarhus 2017 er på 451 millioner kroner.

Kilder: Ritzau / Aarhus 2017

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her