Aarhus-politiker: Rotterne flygter ikke, når de ser mennesker

Vi skal have mere kontrol med rotterne, mener medlem af Aarhus Byråd

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Rotter er et kæmpe problem for Aarhus Kommune. Foto: Erik Refner & Linda Kastrup - Scanpix

- Jeg har selv set to rotter i gadebilledet den her vinter. Det er rotter, der ikke flygter, når de ser mennesker, så det tyder på, at de er helt vant til at færdes blandt os.

Keld Hvalsø (Enhl.), der er medlem af Teknisk Udvalg i Aarhus Byråd, er godt og grundig træt af rotter. De er her og der og alle vegne i Smilets By, og Keld Hvalsø anser rotterne for at være et kæmpe problem for Aarhus Kommune.

Problemet er, at når private opdager, de har rotter, så har rotterne typisk levet der i lang tid, og de kan have været der i flere generationer.
Keld Hvalsø (Enhl.)

Politikeren har derfor udbedt sig en redegørelse 'for omfanget af rotteplagen, og den rotte bekæmpelses indsats, der foregår i kommunen'.

Keld Hvalsø ønsker blandt andet at finde ud af, hvilke muligheder der er for kommunal kontrol af private stikledninger. En stikledning fører afløbsvand fra afløbsinstallationen til hovedafløbssystemet.

- Når der er brud og revner på private stikledninger, så har rotterne rigtig gode muligheder for at formere sig, og som det er nu, kan kommunen ikke pålægge private at kontrollere stikledninger. Folk skal selv stå for det, siger han til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Aarhus Kommune skal øge kontrollen, og vi skal give private bedre muligheder for at få økonomisk støtte til at undersøge brud på stikledningerne.

Flere rottespærrer

Keld Hvalsø vil kigge på de juridiske muligheder for kommunal kontrol på privat grund, og så vil han gerne have flere rottespærrer under jorden i Aarhus.

- Det handler om at begrænse rotters muligheder for at formere sig, og det kan man fx gøre ved at bruge flere rottespærrer, siger han.

Vi skal give private bedre muligheder for at få økonomisk støtte til at undersøge brud på stikledningerne.
Keld Hvalsø (Enhl.)

Keld Hvalsø vil desuden have mere fokus på forebyggelse i bekæmpelsen af rotter i kommunen.

Der er ingen tvivl om, at rotter trives i Aarhus, og i 2016 satte Aarhus rekord som den kommune i landet, hvor der blev anmeldt flest rotter. Aarhus Kommunes rottebekæmpelse modtog således 8.011 anmeldelser, mens Københavns Kommune 'kun' modtog 7.866 anmeldelser. Det viser data, som programmet Kontant indhentede.

Alene i november måned 2017 anmeldte 880 borgere i Aarhus Kommune, at de havde fået rotter.

TV2 ØSTJYLLAND var i tilbage i 2016 ude med en servicetekniker, der arbejder med rottebekæmpelse for Aarhus Kommune.

Som det er nu, bekæmper Aarhus Kommune blandt andet rotter ved at ophænge giftblokke i kloaknettet og bekæmpe skadedyrene på adressen, når en borger kommer med en anmeldelse.

Det er dog ofte for sent at slå ned på rotterne, når en borger har anmeldt det, mener Keld Hvalsø.

- Problemet er, at når private opdager, de har rotter, så har rotterne typisk levet der i lang tid, og de kan have været der i flere generationer, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her