Sne udløste kaos: I år er vi klar, lyder det fra beredskabet
For et år siden ramte det værste snevejr i 25 år Østjylland. Det var beredskabet ikke tilstrækkeligt forberedt på dengang, men det har ændret sig nu, lover de.
Når kalenderen viser den 3. januar, er det præcis ét år siden, Østjylland blev svøbt i sne, og samfundet flere steder bogstaveligt talt gik i stå i et usædvanligt hårdt vintervejr.
Det resulterede i aflyste busser, snedækkede veje, og flere måtte overnatte i deres biler på motorvejen.
Det var en tumultarisk dag, der også afledte stor kritik.
- Situationen den 3. januar 2024 var oprigtigt helt ekstrem. På få timer faldt temperaturerne meget markant, og på kort tid fik vi meget store mængder sne på et geografisk afgrænset område. Til gengæld var snemængderne og de voldsomme frostgrader medvirkende til, at al infrastruktur brød sammen i Østjylland, skriver beredskabsdirektør ved Østjyllands Brandvæsen Kasper Sønderdahl til TV2 Østjylland i et skriftligt svar.
Dyre lærepenge
Den daglige trafik på motorvejen E45 blev hurtigt forvandlet til en udfordrende og kaotisk oplevelse.
Den 3. januar væltede en lastbil, som blokerede trafikken, og denne hændelse blev startskuddet til en række uventede og alvorlige trafikale problemer.
Den kraftige snefygning, der ramte regionen, forværrede situationen yderligere, og det blev hurtigt klart, at det ville tage betydeligt længere tid end først antaget, at få fjernet lastbilen fra vejen.
Mens sneen fortsatte med at falde, voksede køerne af ventende køretøjer, og mange bilister fandt sig selv fanget i en ubehagelig situation, hvor de måtte tilbringe natten i deres biler.
- Det var aldrig hensigten, at personer skulle sidde på motorvejen natten over. Den situation vil vi som myndigheder gøre vores yderste for at undgå. Men det skal understreges, at borgerne ikke skal begive sig ud i trafikken, når politiet fraråder udkørsel, skriver Kasper Sønderdahl.
Forsinkelserne blev et billede på, at der manglede en bedre løsning.
Derfor satte beredskabet sig ned og lavede en række læringspunkter til den - måske - næste gang, Østjylland bliver klædt i hvidt.
Læringspunkter fra myndighedernes rapport
Styrkelse af den kommunikative indsats i forhold til berørte borgere. Relevant information bør udsendes så tidligt som muligt og herefter hyppigt og kontinuerligt gennem hele indsatsperioden. Kommunikationen skal være almen forståelig, tilgængelig og indeholde konkrete råd og vejledning med henblik på at mindske borgernes sårbarhed. Borgere skal opfordres til at holde sig orienteret via radio og på politiets platforme på sociale medier. Den kommunikative indsats skal endvidere som udgangspunkt altid koordineres mellem de involverede myndigheder.
Relevante myndigheder bør have et tilstrækkeligt og opdateret overblik over private underentreprenørers kapacitet og evne under længerevarende indsatser f.eks. i forbindelse med kraftig snevejr eller andet voldsomt vejr under nødvendig hensyntagen til reglerne om køre- og hviletid.
I lignende situationer i fremtiden bør der være fokus på, at Den Lokale Beredskabsstab koordinerer rekvisition af rekognoscering af uheldssteder med henblik på tidligst muligt at sikre et fælles situationsbillede for myndighederne, navnlig hvis der blandt en eller flere involverede myndigheder kan være tvivl om en hændelses omfang og den trafikale påvirkning, som hændelsen giver anledning til.
Styrkelse af den nationale eller regionale koordinering af ressourcefordelingen mellem politikredsene i tilfælde, hvor meget kraftig sne eller andet voldsomt vejr påvirker flere politikredse.
Fokus på vigtigheden af gennemførelse af strukturerede tværsektorielle øvelser i regi af den Lokale Beredskabsstab, herunder en inddragelse af strategiske hensigter, som er afledt af ud fra Nationalt Risikobillede (Det bemærkes, at der efterfølgende er blevet nedsat et Planlægnings- og Koordinationsudvalg i regi af den Lokale Beredskabsstab under Østjyllands Politi)
Kilde: Østjyllands Politi
Nye initiativer
Kasper Sønderdahl understreger, at hændelsen den 3. januar ikke er en, man forventer igen lige foreløbigt.
Ifølge direktøren er man nu blevet rustet, hvis et lignende scenarie skulle opstå.
- Den opgave er vi som kommunalt redningsberedskab helt klar til. Vi har aftaler på plads med hoteller i Aarhus, og vi har forberedt os med udstyr og feltsenge, så vi kan indkvartere og forpleje op til 200 personer – f.eks. i en af de syv idrætshaller i Aarhus, som er udpeget til formålet.
Vejdirektoratet mener også, at de igennem fælles læringspunkter er blevet rustet til, at lignende vejr igen skulle ramme Østjylland.
I en mail til TV2 Østjylland skriver de:
- Dialog og kommunikationen mellem de involverede myndigheder er blevet styrket. Vejdirektoratet har blandt andet øget kommunikationsindsatsen til trafikanter i forbindelse med vejrvarsler, indført mulighed for brug af særlige plove med stålskær til at fjerne fastkørt sne og is samt øget mulighederne for bjergning af tunge køretøjer.