Den sidste fisker på stranden: Ramt af totalt forbud
Stenbideren bliver totalfredet i Danmark i 2025, og der indføres også omsætningsforbud.
Fisker Ted Thommesen har sammen med sin bror brugt efteråret på at reparere garn og købe nye pæle, der skal bruges til bundgarnsfiskeri ud for kysten ved Fjellerup på Djurslands nordlige kyst.
Præcis som hans familie har gjort i over 140 år nøjagtigt samme sted. Men i dag er brødrene de sidste fiskere tilbage på stranden. Og måske har makkerparret - mod deres vilje - allerede fisket for sidste gang.
For fredag aften tikkede en mail ind i Ted Thommesens indbakke. I 2025 bliver det totalt forbudt at fiske efter stenbidere - også som bifangst. Og da stenbiderne udgør 80 procent af omsætningen, ser det sort ud.
- Det er helt galt. Vi kan ikke eksistere, hvis vi mister 80 procent af vores indtægt, og vi har ingen plan b. Det her rammer alle os små kystfiskere, der driver skånsomt fiskeri, siger han.
Forbud skærpes
Ud over at indføre en nulkvote for stenbiderfiskeri, bliver der i 2025 også tale om et såkaldt omsætningsforbud.
Det betyder, at det ikke bare bliver forbudt for erhvervsfiskere at fiske målrettet efter stenbideren.
Stenbidere må heller ikke landes og sælges som bifangst i forbindelse med andet fiskeri. Fiskene skal i stedet genudsættes.
Samtidig bliver det forbudt for fritids- og lystfiskere at fange stenbider.
Det første gang, at en fisk totalfredes i Danmark, når man set bort fra de tre arter - snæblen, støren og stavsilden - der er fredet via EU's habitatsdirektiv.
Kilde: Ritzau
Sæsonen for fiskeri af stenbidere, der især sælges for deres lyserøde rogn, begynder normalt omkring starten af februar. Og der er brugt flere måneders arbejde og mange penge på at gøre klar til den nye sæson, som altså nu bliver godt og grundigt aflyst.
Ted Thommesen ved ikke, om der kommer en eller anden form for kompensation, eller om drt om et år igen kan blive åbnet op for stenbiderfiskeriet.
- Vi aner ikke, hvad der kommer til at ske, og om vi skal lukke ned nu. Selv hvis vi lukkede ned i dag, ville det nok tage et år at få ryddet op og fjernet pælene - og det ville også efterlade os med en stor gæld. Jeg er noget frustreret over situationen, og at vi står i stor uvished, siger han.
Er det ikke godt, at man forsøger at passe på stenbiderbestanden?
- Jo, hvis det havde noget på sig. For bestanden af stenbidere er ikke truet. Det går op og ned, det har det altid gjort, og det er rigtigt, at der ikke blev landet så mange i 2023. Men i 2024-sæsonen landede vi to tons om ugen. Fire gange så meget som sidste år, siger han og tilføjer:
- Jeg er ikke bekymret for stenbideren. Jeg er bekymret for fiskerne.
Kan I ikke bare omlægge jeres fiskeri og fange noget andet end stenbidere?
- Det er ikke bare sådan lige. Hvad skal vi fange med vores bundgarn her?
Ted Thommesens eneste håb er derfor, at der i det nye år bliver en form for forsøgsordning, hvor man kan få lov til at lande stenbidere for at få data på, hvor stor bestanden er.
- Så vi forhåbentlig kan komme til at bevise, at der er masser af stenbidere.
Tilfredshed hos Dyrenes Beskyttelse
Hos Dyrenes Beskyttelse er havbiolog Nicolaj Lindeborgh omvendt meget tilfreds med, at der indføres totalfredning.
Selv om klimaforandringer og iltsvind har ændret levevilkårene for stenbideren i danske farvande, er han ikke i tvivl om, at totalforbuddet vil få betydning.
- Vi kan ikke vide præcist, hvad den højere havtemperatur eller forurening betyder for stenbiderbestanden. Men fiskeriet kan vi gøre noget ved. Derfor vil forbuddet under alle omstændigheder gavne stenbideren, siger han til Ritzau.
Organisationer som Dyrenes Beskyttelse, Danmarks Naturfredningsforening og WWF Verdensnaturfonden har anbefalet et stop for fiskeriet.
Ifølge organisationerne blev der fra 2012 til 2022 i gennemsnit fanget 252 ton stenbidere om året. Det tal tog et dyk i 2023, hvor der blev fanget knap 30 ton.
I 2024 blev der for første gang fastsat en kvote for stenbiderfiskeriet i danske farvande. Kvoten blev fastsat til 24 ton. Der er i alt landet cirka 20 ton i perioden fra 1. januar til 27. november i år.