Aarhus vært for rum-møde
Aarhus Universitet er vært for planetjægere fra hele verden, når de inviterer til topmøde om stjernermission
Flere og flere stjerner opdages i vores galakse. Og stjernerne er i centrum, når Aarhus Universitet er vært for et internationale topmøde.
Her skal der udpeges og planlægges forskning af en gruppe stjerner, som er 'tæt' på jorden. Resultatet kan få betydning for vores forståelse af Universets opbygning og livets betingelser.
The Transiting Exoplanet Survey Satellite, i daglig tale TESS, er navnet på en satellitmission, der skal undersøge stjernerne, når rumsonden opsendes i 2017.
Stjernekiggeri
Arbejdet med den videnskabelige del er i fuld gang over hele verden, og det er det, som konferencen i Aarhus kommer til at omhandle.
TESS skal kigge på stjerner, der er 'tættere' på Jorden end de, man hidtil har set på. Man håber blandt andet at finde frem til, om der er nogle, der har planeter i kredsløb omkring sig.
- TESS vil se nærmere på lovende kandidater fra observatorier på Jorden. Det vil sige, at man om føje år vil kunne stå og kigge op på nattehimmelen, og udpege de stjerner, vi ved der har planeter i kredsløb omkring sig. TESS vil observere på stjernetyper, der er tættere på Jorden, og dermed give os langt kraftigere data til vores analyser, siger professor Jørgen Christensen-Dalsgaard, der leder Stellar Astrophysics Centre på Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.
Konferencen foregår fra mandag 15. juni til fredag 19. juni på Aarhus Universitet.