Fra 0 til 100 medlemmer på 22 måneder: Oliven Spejderne kåret som årets forening i Region Midtjylland
Oliven Spejderne i Gellerup startede for 22 måneder siden uden nogen medlemmer. Nu er de kåret til årets lokalforening 2020 i Region Midtjylland.
For 22 måneder siden gik tre gutter i Gellerup sammen om at skabe et alternativ til de gængse fritidsaktiviteter som fodbold og svømning.
Uden nogen som helst idé om, hvordan man binder et knob eller tænder et bål, besluttede de at starte en spejderforening – Oliven Spejderne.
En forening, der nu er blevet kåret til årets lokalforening i Region Midtjylland. En pris bestyrelsesmedlem og kommunikationsansvarlig i Oliven Spejderne, Essa Taha, ser som et massivt skulderklap.
Læs også:
Kåringen til årets forening er en kæmpe ære for os. Vi startede fra ingenting, og vi vidste ikke engang, hvordan man binder et knob eller tænder et bål. Men vi tog nogle kurser og begyndte at lære det videre til børnene, og det faldt i god jord hos såvel børnene som forældrene, siger Essa Taha til TV2 ØSTJYLLAND.
Foreningen har da også oplevet en helt utrolig opbakning fra lokalsamfundet i Gellerup, hvor de på bare 22 måneder er gået fra 0 til 100 medlemmer.
Oliven Spejderne slår stemmerekord
Når årets lokalforening hvert år skal kåres, så foregår det i en procedure med tre trin. Først og fremmest skal nogen nominere foreningen til prisen. Hvem som helst kan nominere en forening, og det var en bekendt til foreningsledelsen, der nominerede Oliven Spejderne.
Trin to er en stemmeproces. Her kan alle og enhver stemme på den forening, som de mener har fortjent at vinde prisen. De 20 foreninger med flest stemmer går videre til sidste fase. Oliven Spejderne fik 2343 stemmer, hvilket er ny rekord.
I år var omkring 450 foreninger nomineret, og der blev i alt afgivet cirka 42.000 stemmer. De sidste 20 kandidater bliver i konkurrencens sidste trin vurderet af en jury, der kigger på en lang række parametre og kårer en vinder ud fra det.
Det er ikke lykkedes Oliven Spejderne at vinde årets forening i Danmark, men de har fået en præmie på 15.000 kroner for at være en del af slutfeltet. Desuden har de vundet 25.000 kroner for at være årets forening i Region Midtjylland.
- Den anerkendelse vi har fået er et godt skulderklap, der fortæller os, at vi går den rigtige vej. Og vi skal blive ved med at gøre en forskel for de unge, siger Essa Taha.
Spejderforening som et alternativ til bandekriminalitet
Tanken bag Oliven Spejderne er som så mange andre spejderforeninger, at de skal have de unge ud i naturen og væk fra skærme og anden elektronik.
Læs også:
De skal også lære om teamwork og konflikthåndtering, men med en placering i Gellerup, har foreningen og dets ledelse også andre formål, end man normalt ser.
- Børnene skal have nogle sunde relationer, så vi fylder deres tid ud og derigennem holder dem væk fra bander og andre kriminelle miljøer. Vi har mange gode frivillige, der kan være gode rollemodeller for de unge, så de ikke ender med at se op til ham den kriminelle med den fede bil, der altid kører over for rødt, siger Essa Taha.
Han er helt klar over, at chancerne for at de unge bliver radikaliseret og ender i bandemiljøer er større i Gellerup end mange andre steder, og derfor forsøger spejderforeningen at rekruttere de unge og udnytte deres kompetencer bedre.
- Hvis vi kan se, at et udsat barn har evnerne til at blive en god sælger, så gør vi meget for at rekruttere ham og bruger vores kompetencer til at skubbe dem i retning af at blive marketingsfolk eller den slags, fremfor at de kriminelle får ham til at sælge stoffer, siger Essa Taha.