Frivillige redder hverdagen for syge: - Ellers havde jeg stadig ligget i fosterstilling
Frivillige har delt over 100.000 måltider ud til syge og deres familier. En uvurderlig gave, lyder det fra en af dem, der har fået hjælp.
Når sygdom rammer, er der ikke altid overskud eller appetit til sund og nærende mad.
Lægetider, behandlinger, smerter og tanker om en uvis fremtid kan fylde så meget, at det bliver uoverskueligt at skulle sørge for indkøb og madlavning.
Derfor er foreningen Det Kærlige Måltid blevet dannet, og frivillige laver og leverer nu mad, der nemt kan varmes op af de syge derhjemme.
Og det betyder ekstremt meget for patienterne, der modtager hjælpen.
- Det har været en utrolig lettelse i en svær situation. Hvis ikke jeg havde haft Det Kærlige Måltid, så ville jeg stadigvæk ligge i fosterstilling inde i sengen, fortæller Gitte Vange Bjerke.
Hun er ramt af en kronisk hjertesygdom, som skruer voldsomt ned for, hvor stor fysisk belastning, hun kan håndtere. Det betyder blandt andet, at hun ikke kan gå mere end 300 meter, inden kræfterne løber op.
- Det kan nogle gange være svært at finde kræfter og overskud til at være menneske for andre, fortæller Gitte Vange Bjerke.
Derfor får hun og hendes mand aftensmaden leveret af Det Kærlige Måltids frivillige.
En gang om ugen tager hun mod en pose mad i døren og kan sætte den i køleskabet, til hun og hendes mand får brug for det.
I posen er der fire hovedmåltider til dem begge - og det hele er gratis for dem i de otte uger, de er med.
Nyder at lave mad
Charlotte Thybjerg stiftede Det Kærlige Måltid og begyndte i januar 2019 at lave og uddele de første bokse med mad. Det startede, da hun selv fik sygdom tæt på sig.
- Jeg oplevede, at min egen mor havde rigtig svært ved at lave nogle sunde, nærende måltider til sig selv, da hun var syg, fortæller hun.
Foreningen kører med frivillige kræfter, som hver uge mødes på kryds og tværs og bruger nogle timer på at lave maden, fordele den i bokse og vaske op.
Fællesskabet betyder meget for de frivillige, TV2 Østjylland møder i køkkenet.
- Jeg møder nogle nye mennesker hver gang. Jeg får lov til at lave noget mad, og det kan jeg rigtig godt lide, lyder det fra Thomas Lundorff Jørgensen, mens han portionsanretter rødkålssalat.
For Karen Solberg, der også er frivillig i Det Kærlige Måltid, betyder madlavningen også meget for, at hun meldte sig.
- Da jeg læste om Charlottes projekt, tænkte jeg bare, at det var lige noget for mig. Fordi jeg godt kan lide mad, og jeg synes simpelthen, formålet er fantastisk, siger hun.
Hjemme hos hjertesyge Gitte Vange Bjerke er taknemmeligheden for Det Kærlig Måltid stor, og hun håber, at endnu flere kan få den samme hjælp, som hun og hendes mand har fået.
-Jeg håber, at Det Kærlige Måltid vil fortsætte, og at det vil udvide. For jeg er helt sikker på, at der er andre end mig, der står i en svær situation, siger hun.
Det Kærlige Måltid har i dag frivillige køkkener i Aarhus, Aalborg og Odense.