Efter skandalesag: Overlæge streget fra programmet ved topmøde
Den nu hjemsendte overlæge fra Regionspsykiatrien i Randers, Kristian Sloth, var inviteret til at tale på Psykiatritopmødet 2024. Nu er han droppet.
Talks, workshops, debatindlæg og interviews.
Den hjemsendte og nu fratrådte overlæge fra afdeling C i Regionspsykiatrien Randers, Kristian Sloth, har haft en tydelig stemme i debatten om psykiatrien i Danmark, hvor han har turneret med sine perspektiver på behandling.
Faktisk i en sådan grad, at han var inviteret som taler på Psykiatritopmødet 2024, der skal afholdes i næste weekend i København.
Her skal der også være taler fra sundhedsminister Sophie Løhde (V), formænd for diverse patient- og pårørendeorganisationer, prominente fagpersoner og sågar besøg af Dronning Mary.
Efter skandalesagen er Kristian Sloth dog blevet pillet af programmet, oplyser Pia Bindesbøll, der er kommunikationschef i foreningen Det Sociale Netværk, som er initiativtager til topmødet.
- Vi synes ikke, der er grund til at have ham stående på scenen i denne situation. Både for hans og vores skyld, siger hun.
Berørt af sagen?
Har du eller én af dine pårørende været indlagt på sengeafsnit C på Regionspsykiatrien Randers, så hører TV2 Østjylland meget gerne fra dig på tip@tv2oj.dk eller her:
Tip osKristian Sloth har givet en skriftlig kommentar til TV2 Østjylland om hans syn på sagen.
- Jeg havde glædet mig til at tale ved psykiatritopmødet. Der er mange spændende mennesker - blandt andre Poul Nyrup Rasmussen - og der bliver dialog og debat. Det er med til at skabe yderligere udvikling i dansk psykiatri, skriver han.
Han glæder sig dog over topmødets tema, 'Nye Vinde blæser'.
- Jeg glæder mig over, at Region Midt også fokuserer på stadig udvikling, og de har blandt andet afsat ekstra penge til traumebaseret behandling og anvendelse af psykoterapi.
Mindre psykiatri og mere fællesskab
På topmødet skulle Kristian Sloth have talt om en recovery-orienteret tilgang til psykiatrisk behandling med fokus på medmenneskelighed i systemet. Herunder relationer, forståelse af patienten og værdien af en stabil, meningsfuld hverdag.
Et af hans mantraer er mindre psykiatri og mere fællesskab, og så har han også argumenteret for, at der ikke nødvendigvis er brug for flere penge til psykiatrien.
I hvert fald ikke til hans afdeling.
Det er et standpunkt, der vakte så tilpas meget opsigt, at han også blev inviteret til at fortælle om sit arbejde i radioprogrammet 'Brinkmanns Briks' med Svend Brinkmann som vært.
TV2 Østjylland har også tilbage i 2019 besøgt Kristian Sloth og afsnit C for at høre om succesen bag og om, hvorfor der på hans afsnit - modsat mange andre dele af psykiatrien - var ledige senge.
Overrasket over hjemsendelse
Kristian Sloth fortæller, at han er uforstående over for, at han er blevet centrum for så massiv en kritik.
- Jeg har i min tid i Randers oplevet, at patienterne generelt var tilfredse, og det viser vores landsdækkende undersøgelse af patienttilfredshed også. Så jeg kan ikke genkende kritikken. Og jeg var ked af hjemsendelsen.
Han fortæller, at han i sit arbejde har haft en mere "holistisk tilgang" til patienterne, men understreger også, at han ikke er modstander af medicinsk og mere traditionel behandling.
Hvad er recovery-orienteret rehabilitering?
Recovery-orienteret rehabilitering handler om den fagprofessionelles samarbejde med borgerne om at støtte borgernes egen proces med at realisere håb, ønsker og drømme for fremtiden, skabe mening i sin tilværelse og forme det liv, de selv ønsker.
Den fagprofessionelle skal have fokus på, at borgerne kan komme sig. Det vil sige komme til at trives og leve et tilfredsstillende og meningsfyldt liv, uanset hvilke udfordringer borgerne oplever, og om de fortsat har symptomer eller ej.
Recovery-orienteret rehabilitering beskrives som et samlet mindset, der indeholder otte retningsgivende, faglige principper for praksis.
Tag udgangspunkt i borgernes håb, ønsker og drømme.
Fokusér på borgernes ressourcer.
Inddrag borgernes netværk og de almene fælles- skaber.
Mød borgerne med åbenhed, tillid og respekt
Hjælp borgerne så tidligt som muligt.
Arbejd koordineret med borgernes samlede livs- situation.
Følg op, så indsatsen altid er den rette.
Brug viden og metoder, der virker
- Vi har haft meget fokus på den relationelle behandling sammen med medicinsk behandling og andre former for behandlinger. Vi prøver at finde ud af, hvad det er, borgeren reagerer på, så vi kan bedre dette og på den måde lindre på de symptomer, der er, siger han.
Kristian Sloth mener heller ikke, at hans tilgang skiller sig specielt meget ud.
- Jeg mener ikke, at tilgangen adskiller sig meget fra mange andres. Der har været åbent samarbejde med kommuner, andre afdelinger og sygehuse, da der ofte har været forløb på tværs. Så behandlingerne på de forskellige afdelinger er en transparent proces.
Bliver opfattet polemisk
Lars Fynbo er seniorforsker på Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, VIVE, og ph.d. i sociologi. Han bekræfter, at Kristian Sloth er en velkendt stemme i debatten.
- Han er meget eksplicit og en stærk fortaler for recovery-orienteret rehabilitering. Han er bestemt ikke alene om det perspektiv, men jeg ser, at han bliver opfattet polemisk, siger Lars Fynbo.
At være 'polemisk' betyder, at man er stridslysten.
Han fortæller, at en recovery-orienteret tilgang ikke er nogen ny opfindelse, men at den har spillet en rolle i den psykiatriske behandling i Danmark de seneste cirka 30 år.
Men tilgangen kan også komme på kant med en mere traditionel tilgang, hvor psykiatrien i højere grad er forankret i det medicinske og naturvidenskabelige.
- Det kan bestemt skabe debat og medføre protester. For selvom det ikke er nyt, er det ikke dominerende i det psykiatriske felt, siger han.
Ledelsen er væk
Mediet Frihedsbrevet, der har afdækket psykiatri-sagen på baggrund af aktindsigter og en lang række anonyme kilder, har tidligere fortalt, at et selvmord, to drabsforsøg og en række voldelige overfald er knyttet til behandlingsfejl på Afsnit C i Randers.
Det har ført til, at 1500 patientforløb nu skal gennemgås for eventuelle fejl på baggrund af whistleblowerhenvendelser, og en række af disse sager ligger lige nu hos Styrelsen for Patientsikkerhed.
Samtidig er den tidligere ledende overlæge ikke den eneste, som er stoppet i kølvandet på sagerne.
Også afdelingsledelsen på Afsnit C i Regionspsykiatrien Randers er stoppet øjeblikkeligt efter gensidig aftale, meddelte Region Midtjylland i mandags.
Det ved vi om sagen
En ansat retter i 2019 henvendelse til Styrelsen for Patientsikkerhed med kritik af forholdene på afdeling C i Regionspsykiatrien Randers.
I starten af 2023 får hospitalsdirektøren kendskab til problemerne.
Overlægen fra afdeling C hjemsendes i februar 2024 og bliver opsagt i maj 2024.
I starten af september 2024 afslører mediet Frihedsbrevet en lang række kritisable forhold på afdelingen.
Ledelsen på Afsnit C i Regionspsykiatrien Randers stopper øjeblikkeligt efter gensidig aftale, lyder det fra Region Midtjylland i en pressemeddelelse mandag 16. september 2024.