Fyrværkeri kan købes fysisk helt frem til nytårsaften
Årets fyrværkerisalg var næsten skudt i sænk, men blev reddet inden det helt store brag. Det har givet Søren Rasmussen, der ejer 'Krudtlager', ekstra fart på.
Fyrværkeri kan også efter 24. december sælges i selvstændige salgssteder som for eksempel salgstelte.
Det oplyser Sikkerhedsstyrelsen i en meddelelse fredag aften.
Der har siden onsdag været tvivl om, hvorvidt teltene skulle lukke efter juleaften ligesom resten af detailhandlen, men nu har man fastslået, at fyrværkeri betragtes som en dagligvare.
På den måde kan fyrværkerisalget helt frem til 31. december sælges fysisk i de fleste tilfælde, oplyser styrelsen.
Til stor glæde for fyrværkeren Søren Rasmussen fra Galten, ejer af 'Krudtlager', der nu har fået travlt med at klargøre til at kunne sælge krudt fra et stort telt, som han plejer fra den 27. december.
Søren Rasmussen havde ellers lagt forretningen om efter onsdagens pressemøde om corona-nedlukningen af detailhandlen fra den 25. december.
Han afbestilte sit telt og oprettede i stedet en webshop, hvorfra kunderne kunne bestille deres fyrværkeri og senere afhente det.
Men - med dagens udmelding har Søren Rasmussen nu igen bestilt et stort telt, hvorfra han fra den 27. december vil kunne sælge krudt til festglade kunder, som søger det helt rigtige glimmer til at fejre enden på 2020 og et forhåbentlig lysere 2021.
- Nu får vi igen mulighed for at give den rådgivning, vi kan give til kunderne fysisk, og det er det, der er sjovt ved at fejre fyrværkeri. Nu får vi den fest, vi plejer at have, siger Søren Rasmussen til TV2 ØSTJYLLAND.
Fra telt til To Go
Selvom salget nu igen kan rykke ud i teltet, holder Søren Rasmussen fast i at gå i luften med sin webshop fredag aften:
- Hvis man er bekymret for at komme ud i større mængder, selvom der er god plads og håndsprit, så kan man stadig bestille hjemmefra. Det er der nogen, der synes er mere bekvemt, siger Søren Rasmussen.
Sikkerhedsstyrelsen har siden pressemødet onsdag været i tvivl om, hvorvidt fyrværkeriteltene skulle lukke efter juleaften, men fredag har de altså fastslået, at fyrværkeri betragtes som en dagligvare.
- Det er lidt irriterende med de forskellige udmeldinger. Men vi må forholde os til det, der bliver meldt ud, og så må vi indordne os. Det er der ikke noget at gøre ved.
- Jeg er optimistisk og ser muligheder i tingene. Så hvis ikke vi kan det ene, så kan vi det andet. Nu kan vi få det bedste ud af begge verdener, siger Søren Rasmussen.
Fjernsalg er en mulighed
I dagens udmelding fra Sikkerhedsstyrelsen gør direktør, Lone Saaby, netop opmærksom på, at man som sælger også kan vælge at sælge sit fyrværkeri som fjernsalg.
- Det har været en mulighed gennem flere år, men der er ikke så mange forhandlere, der har benyttet sig af det. Nu er det en god metode til, at vi kan få et coronasikkert nytår med fyrværkeri på himlen, siger Lone Saaby, direktør i Sikkerhedsstyrelsen.
Fjernsalg er salg, hvor kunden kan bestille og betale, uden at man behøver at komme ind i en fysisk butik.
I stedet kan man hente sine varer på et udleveringssted, som lægger krudtet direkte ind i éns bagagerum, eller man kan bestille hos en forhandler, der tilbyder levering hos kunderne.
Sikkerhedsstyrelsen gør opmærksom på, at man som kunde skal huske på, at det ikke er tilladt at bestille fyrværkeri til levering i en pakkeboks.
Hu, hej og hast
Jim Birger-Christensen, som er indehaver af Aarhus Krudtlager, føler også, at han er blevet revet rundt i manegen.
Fordi fyrværkerne først havde fået at vide, de ikke måtte sælge krudtet efter jul, var det vigtigt for Jim Birger-Christensen, at finde en nødløsning.
- Vi har med hu, hej og hast fået sørget for, at vi kan starte salget lørdag klokken 9. Normalt begynder vi først 27. december, siger Jim Birger-Christensen til TV2 ØSTJYLLAND.
Efter udmeldingen fra Sikkerhedsstyrelsen fredag havde de ikke haft behov for at være så hurtig ude.
- Det er lidt udfordrende, at man hele tiden får forskellige udmeldinger, men det er i bund og grund dejligt.
Nu holder de åbent fra den 19. december til nytår.
- Vi trænger til at få skudt 2020 væk, siger Jim Birger-Christensen.
Aarhus Krudtlager kommer til at have lange åbningstider og større telte, så kunderne kan sprede sig og overholde restriktionerne.