Eksperter om "kritisk høje" tal: - Vi bør aflevere julegaverne på dørtrinnet
På dagen, hvor vi har rundet 1000 coronarelaterede dødsfald, har vi også slået rekord for antal smittede og indlagte.
7. december lød den ildevarslende melding fra Statens Serum Institut: Vi kan nå 4000 daglige coronasmittede før jul.
På det tidspunkt lød det som et meget højt tal, og udsigterne til så mange smittede dagligt skabte stor bekymring blandt eksperterne. Men prognosen viste sig at være for optimistisk.
For allerede en uge før jul, torsdag 17. december, krydsede smittetallet 4000. Og fredag steg det yderligere til over 4500, mens antallet af indlagte med coronavirus har overgået den hidtidige rekord fra april.
- Vi holder alle sammen vejret. Nu gælder det om at stå sammen, siger Hans Jørn Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet.
Stil julegaverne på dørtrinnet
Men hvordan er det præcis, vi skal stå sammen?
I første omgang handler det naturligvis om at være forsigtige og overholde de gældende retningslinjer. Udfordringen er bare, at vi står over for en julehøjtid, som for mange danskere er en fejring, man ikke vil aflyse i sikkerhedens tegn.
Men det er alligevel på tide at overveje, om man kan tillade sig at holde jul, som vi plejer. Sådan lyder budskabet fra Jan Pravsgaard Christensen, der er professor ved Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet.
- Det bør få folk til at tænke, om de skal holde normal jul. Kunne man ikke bare aflevere julegaver på dørtrinnet og holde en stor påskefrokost, når det her er slut?, spørger han.
Den holdning bakkes op af Hans Jørn Kolmos.
- Telefonen er jo opfundet, så man kan jo bare stille tingene og fortælle, at nu er de der.
Han byder på en ildevarslende sammenligning:
- Det minder mig om en pestepidemi i den engelske landsby Ayam i 1600-tallet, hvor man lukkede hele byen ned og lavede en cirkel rundt om. Folk udefra kunne så sætte ting på stregen, som beboerne i landsbyen kunne hente. Det er et princip, vi måske skal til at bruge, siger han.
Tallene vil stige efter julen
I den lidt mildere ende af gode råd til en mere coronasikker jul er eksempelvis portionsanrettet mad og individuelle slikskåle, og så bør man droppe julesangene.
- Det er også vigtigt, at man ikke cirkulerer rundt mellem familierne. Se nu kun de samme ti mennesker, lyder opfordringen fra Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet.
De tre eksperter er enige om, at den øgede rejseaktivitet og samværet med familier, der kommer til at udspille sig over de næste par uger, vil føre til endnu større problemer med håndteringen af pandemien.
- Vi kommer til at se konsekvenser af, at vi har rejst på kryds og tværs, fastslår Hans Jørn Kolmos.
- Vi er allerede nu på det kritiske sted i sundhedssystemet, og vi kommer højere op i antallet af indlagte. Det kan der desværre ikke være nogen tvivl om, siger Allan Randrup Thomsen.
Forvent forlængede restriktioner
I lyset af de stigende tal og forventningen om endnu større pres på sundhedssystemet efter højtiden, er eksperterne også meget enige om, at de nuværende restriktioner, hvor storcentre, forretninger, skoler og kulturlivet er lukket ned helt eller delvis, vil fortsætte længere end til 3. januar, hvor de ellers står til at løbe ud.
- Folk skal til at indstille sig på, at den nedlukning, der starter 25. december, fortsætter ind i januar, hvis det her ser lige sådan ud 3. januar, siger Jan Pravsgaard Christensen.
- Vi når ikke at knække kurven så afgørende, at vi kan skrue ned for dem. Vi kommer til at fortsætte et stykke ind i vinteren, siger Hans Jørn Kolmos.