Millioner af mystiske dyr har farvet vand orange
Millioner af mikroskopiske smådyr har farvet vandet og stranden i Følle Vig i den nordligste del af Aarhus Bugt orange.
Hvis du de seneste dage har gået en tur langs vandet ved stranden i Følle Vig i den nordligste del af Aarhus Bugt, så har du måske lagt mærke til, at vandet har fået en mystisk orange farve.
Det skyldes, at der er dukket millioner af mikroskopiske smådyr op, skriver Miljøstyrelsen i en pressemeddelelse. Dyrene er såkaldte flagellater, der går under det latinske navn Noctiluca Scintillans.
Masseopblomstringen af de mange smådyr er meget usædvanlig for årstiden, og fænomenet ses også kun sjældent på denne del af kysten.
- En mulig forklaring kan være, at flagellaten har ernæret sig af de usædvanligt høje koncentrationer af planteplankton, som Miljøstyrelsen har observeret i området i november, skriver Miljøstyrelsen i deres pressemeddelelse.
Store opblomstringer af Noctiluca Scintillans sker typisk om sommeren og rammer oftest Limfjorden og i Vesterhavet.
Gå ikke i vandet og hold hunde væk
Ifølge Miljøstyrelsen er smådyrene ikke giftige.
Men har du planer om for eksempel at skulle ud at vinterbade, opfordrer styrelsen til, at du finder et sted, hvor vandet ikke er misfarvet.
Også hunde skal holdes væk fra det orange vand, da de kan blive dårlige af at drikke vandet, fordi der kan være bakterier i de rådnende flagellater.
Det misfarvede vand blev konstateret af Syddjurs Kommunes miljøvagt den 13. december. En efterfølgende mikroskopisk undersøgelse af en indsamlede viste, at misfarvningen var forårsaget af store mængder af flagellaten.
Derfor er vandet orange
Opblomstringen af planteplanktonet, som har givet næring til masseopblomstringen af flagellaten, kan skyldes en kombination af et varmt og solrigt vejr og næringssalttilførsler fra havbunden frigivet efter kraftige iltsvind i efteråret 2020.
Ifølge DMI’s månedsbeskrivelser var november 2020 den næstvarmeste november siden 1874, og både varme og sollys kan have øget produktionen af planteplankton.
Perioder med sydlige vinde i først del af december kan endvidere have medvirket til at samle masseforekomsterne i bræmmer langs stranden i Følle Vig.
Kilde: Miljøstyrelsen