Genopbygget silo snart klar til brug efter historisk storbrand
- Det vækker minder om den absolut største indsats i brandvæsenets historie, siger beredskabsdirektør Kasper Sønderdahl.
Sorte skjolder fra flammerne kan stadig ses på indersiden af den kæmpe silo, der gik i brand på Studstrupværket i Skødstrup 22. september 2022.
Det var træpiller, der selvantændte i den store silo, og mere end 40.000 ud af de 55.000 ton træpiller gik tabt i den voldsomme brand, der varede i 29 dage.
Siden da har siloen været under restauration, og her to år efter, at branden blev slukket, står den snart færdig - dog med en forsinkelse på over et år, fordi skaderne på bygningen var værre end forventet.
Det har stadig været muligt at redde selve bygningen, men hele taget skulle skiftes ud, fordi det var ødelagt.
Kasper Sønderdahl, der er beredskabsdirektør hos Østjyllands Brandvæsen, er nu tilbage på matriklen, hvor billederne fra den voldsomme brand har indprentet sig.
- Det vækker minder om den absolut største indsats i brandvæsenets historie. Det var en hændelse, der satte Østjyllands Brandvæsen i knæ, siger beredskabsdirektøren til TV2 Østjylland.
Derfor satte det gang i en nytænkning for at optimere indsatsen i brandvæsenet.
Har lært af sine fejl
Siloen brændte i knap en måned, hvor røgen spredte sig mange kilometer væk. Dengang var man ikke forberedt godt nok på scenariet, erkender Kasper Sønderdahl i dag.
Han fortæller, at der manglede et droneberedskab, en kommandovogn, et indkvarterings- og forplejningsberedskab og ledelsesstøtte.
- Det er alt sammen elementer, der er på plads nu, eller kommer det i starten af 2025. Vi har udviklet et storhændelseskoncept, som har været i brug mange gange siden branden. Så vi har lært af det og er langt bedre rustet, når en tilsvarende hændelse måtte ramme.
Optimeret og forbedret
Ørsted driver Studstrupværket, hvor den restaurerede silo står.
Den er blevet optimeret og bedre end før, fortæller Ole Thomsen, der er direktør i Ørsted Kraftforretning, til TV2 Østjylland.
- Vi har lavet et anlæg, som kontinuerligt kan føre noget gas ind, der fortrænger ilten, så processen, hvor noget kan selvantænde, aldrig begynder, siger direktøren.
Det var sådan, branden i 2022 startede.
Kan borgerne i området så være sikre på, at noget lignende ikke sker igen?
- Jeg mener, at borgerne kan være rigtig trygge ved den installation, vi har lavet. Det er det bedste, man overhovedet kan frembringe. Og hvis det skulle gå galt, kan vi bekæmpe det noget hårdere, siger Ole Thomsen.
Ørsted ønsker ikke at fortælle, hvor meget restaureringen har kostet.