Afsløring: Derfor skal minkmænd blive bag tremmer

På baggrund af en aktindsigt er det nu klart, hvorfor to mænd skal sidde fængslet, mens fire er blevet løsladt.

Mere end en uge efter, at en 43-årig mand og en 61-årig mand fik forlænget deres fængsling i en opsigtsvækkende sag, kan TV Midtvest og TV2 Østjylland nu fortælle, hvorfor de skal blive bag lås og slå.

Det sker på baggrund af en aktindsigt ved Retten i Aarhus.

De to mænd er en del af en sag om hvidvask af millioner af kroner fra narkosalg gennem salg af minkskind.

I kølvandet på et skriftligt retsmøde sidste uge ønskede hverken National enhed for Særlig Kriminalitet, NSK, eller Retten i Aarhus at oplyse, hvorfor der var grundlag for at holde de to mænd fængslet, mens flere andre i sagen blev løsladt.

TV Midtvest og TV2 Østjylland har nu fået aktindsigt i dele af retsbogen for retsmødet.

En retsbog er et mødereferat og indeholder blandt andet oplysninger om den eller de afgørelser, som retten er kommet med.

Af retsbogen fremgår det, at begrundelsen for at opretholde fængslingen hedder, at de omstændigheder, der var gældende ved grundlovsforhøret, stadig er til stede.

På det tidspunkt, hvor hvidvasken ifølge anklagemyndigheden skulle have fundet sted, havde den 61-årige en fremtrædende rolle i minkbranchen. Han har desuden arbejdet på samme arbejdsplads i Midt- og Vestjylland som flere af sagens øvrige sigtede.

Den hovedmistænkte 43-årige mand er foruden hvidvask sigtet for medvirken til handel med 1,4 ton hash og forsøg på at indsmugle flydende kokain.

Begge nægter sig skyldige, men accepterede selv forlængelsen af deres fængsling.

Sagen kort

1. oktober 2024 anholdt National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) ti personer i en sag om hvidvask for millioner gennem minkskind. Politiet slog blandt andet til mod adresser i Lemvig og Thisted kommuner.

Ved et grundlovsforhør ved Retten i Aarhus kom det frem, at personer fra minkbranchen ifølge NSK har modtaget narkopenge i bytte for minkskind. På den måde har de ifølge NSK medvirket til hvidvask af særligt grov beskaffenhed.

En dommer valgte efter et langstrakt grundlovsforhør at fængsle seks personer i sagen. Kun to er nu fængslede. De seks nægter sig over en bred kam skyldige.

En person er blevet sigtet uden at have været anholdt, oplyser NSK. Sagen tæller samlet set 11 sigtede.

TV Midtvest og TV 2 Østjylland har tidligere beskrevet sagen i detaljer på baggrund af de oplysninger, der stod i retsbogen for grundlovsforhøret 2. oktober.

Det fremgik blandt andet, at der var en begrundet mistanke om, at den 43-årige og 61-årige var skyldige i alvorlig kriminalitet.

Samtidig vurderede dommeren, at der var grund til at frygte, at hovedpersonen – den 43-årige - vil begå ny kriminalitet, hvis han var på fri fod.

Derudover ville den 61-årige, hvis han var på fri fod, have mulighed for at samstemme forklaring med sagens øvrige sigtede, lød det ved grundlovsforhøret.

Dermed var kravene til varetægtsfængling ifølge dommeren på det tidspunkt opfyldt. Det er de betingelser, der ifølge en dommer fortsat er opfyldt.

Flere krav skal være opfyldt ved varetægtsfængling

En sigtet kan kun varetægtfængsles, hvis der er en begrundet mistanke om, at den sigtede har gjort noget strafbart, som har en strafferamme på minimum et år og seks måneders fængsel, og anklagemyndigheden vil kræve over 30 dages fængsel.

Derudover skal dommeren vurdere, om der er en risiko for:

  • at den sigtede flygter fra at blive retsforfulgt

  • at den sigtede vil begå nye lovovertrædelser

  • at den sigtede vil forhindre opklaringen af sagen ved at slette spor eller påvirke vidner eller medgerningsmænd

Dommeren skal sætte en frist for varetægtsfængslingens længde. Denne frist skal være så kort som mulig og må ikke være på mere end fire uger.

Kilde: Danmarks Domstole - Varetægtsfængsling

Siden grundlovsforhøret i starten af oktober har sagen udviklet sig.

21. oktober blev fire minkmænd, der alle er sigtede for hvidvask gennem salg af minkskind løsladt, efter de blev fængslet ved grundlovsforhøret.

Der er nedlagt navneforbud i sagen. Grundlovsforhøret samt retsmødet 22. oktober blev holdt for lukkede døre.

Fængslingen af den 43-årige og den 61-årige løber frem til 18. november, hvor NSK har mulighed for at kræve, at de to fortsat skal sidde fængslet, mens politiet efterforsker sagen.

Forsvarene for den 43-årige og den 61-årige er ikke vendt tilbage inden artiklens udgivelse.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her