Pernielle holder kakaoceremonier: - Jeg bruger det i næsten alt jeg foretager mig
Du har måske hørt om at spå i en kop kaffe, men også et krus kakao har særlige egenskaber, mener Pernielle Aurora Eckhoff, der arrangerer kakaoceremonier.
Det er fyraften fredag eftermiddag, og veninder og venner samles på caféer i travle Aarhus til en kop café latte eller måske en kop kakao.
Et andet sted i byen mødes en gruppe mennesker også fredag eftermiddag og drikker kakao, men vel at mærke ikke af den slags, man får skænket i koppen hos Starbucks, Espresso House og på de andre konsumcaféer.
Niks, hos Pernielle Aurora Eckhoff får man nemlig den rene vare, når hun holder kakaoceremonier og kigger dybt i kakaokoppen for at finde ro langt inde.
- Det er ikke bare en kop varm Matilde-kakao, og man putter heller ikke bare en klat flødeskum i siger Pernielle Aurora Eckhoff med et grin.
Kemiske forbindelser i kakao
Kakaoceremonier, hvor indtag af drikken, der ellers nok oftest forbindes med skiture, kolde vinterdage eller børnefødselsdage, er et møde mellem indholdet i koppen og meditation.
- Den kakao, jeg bruger, er ceremoniel kakao, så det er en anden slags kakao, end den de fleste kender. Kakaoen kommer i helt rå form. Det betyder, at der hverken er tilført noget eller taget noget fra, forklarer Pernielle Aurora Eckhoff, 39 år og fra Skødstrup.
At kakao i rå mængder har en effekt på kroppen er veldokumenteret. Magasinet Dansk Kemi beskriver eksempelvis i en ældre artikel, hvordan kakao indeholder mindst 300 kemiske forbindelser.
Eksempelvis theobromin, som virker stimulerende på hjertemuskulaturen, udvider kranspulsårerne og afslapper den glatte muskulatur, altså den muskulatur der sidder omkring organer og blandt andet også fordøjelsessystemet. Stoffer, der påvirker nervesystemet, findes også i kakaoen.
Mærker det i hjertet
Når Pernielle Aurora Eckhoff anvender kakao i kombination med meditation, beskriver hun et udbytte, der kan lyde som den forløsende glæde ved at sætte tænderne i et stykke god chokolade eller noget andet lækkert – bare forstærket.
- De fleste af os kender måske til at være triste eller være i lidt dårligt humør, og så have lyst til at spise chokolade, fordi vi får det bedre. Det er egentlig, fordi kakaoen har nogle stoffer, der ligesom taler ind i forskellige områder i hjernen, som så gør, at vi føler os lidt lettere, lidt lykkeligere, lidt gladere, siger kakaoceremonimesteren og fortsætter:
- Det er nærmest den her forelskelsesfølelse, man kan få, når man drikker den, og man kan også mærke på sit hjerte, at det ofte slår lidt hurtigere, når man har drukket kakaoen. Også fordi det er meget koncentreret. Man får rimelig meget kakao, når man drikker sådan en kop, så man kan godt mærke, at der sker noget, siger hun og uddyber, hvad hun oplever, der sker inderst inde.
- Vi bruger egentlig den der nydelse til at komme rigtig godt ned i vores krop og slukke lidt for tankemyldret, som mange måske har.
Begyndte at meditere
Hendes egen historie handler om, hvordan hun som 24-årig og karrierestræbende tv-journalist oplevede, at hun havde brug for at mærke efter, hvordan hun egentlig levede sit liv. Det skete, mens hun ventede sit andet barn.
- Pludselig kunne jeg mærke, at ved hele tiden at være ude i en verden, hvor jeg skulle præstere, havde jeg brug for en modpol. Jeg havde brug for at finde ud af, hvorfor ting nogle gange føles svært inde i mig, og så fandt jeg ud af, at en rigtig god måde at finde ro på er at meditere, forklarer Pernielle Aurora Eckhoff.
Kakao
Kakao høstes på kakaotræet, som oprindeligt stammer fra Sydamerika.
Kakaobønnerne, som faktisk er frø, findes i træets 15-20 centimeter store frugt, og det er frøene, der omdannes til enten kakaomasse eller ved presning til kakaosmør og kakaopulver.
Kakaoen til ceremonierne er kogt på ren kakaomasse. Ligesom et stykke chokolade kan have vidt forskellige priser, svinger prisen for kakaomasse også et sted mellem typisk 35 og 55 kroner pr. 100 gram, hvis man skeler til nogle af de hjemmesider, der sælger kakaomasse og kakaoceremonier.
Meditationen tilsatte hun kakao, så de to ting i dag hænger tæt sammen.
- Jeg bruger kakaoen i næsten alt, jeg foretager mig efterhånden. Jeg kan godt lide at forestille mig, hvordan planten har levet og groet og er blevet høstet og så egentlig sige tak til alle dem, der har været med til at bidrage til, at den er kommet til mig også, siger hun og fortæller, hvordan hun nogle gange bare sidder og stirrer ned i kakaoen.
- Kakao opfører sig tit meget forskelligt, og derfor kan den også se helt forskellig ud. Jeg synes, kakaoen er megagod til at bruge til at arbejde med at få kroppen med i sit liv i det hele taget, siger Pernielle Aurora Eckhoff.