Pædagog misbrugte hende igen og igen: - Det var jo pædofile, der blev ansat
Majbritt Uhre er én blandt flere kvinder, der stiller sig frem i en ny dokumentar og fortæller om seksuelle overgreb begået på et behandlingshjem i Aarhus.
Overgrebene begyndte da Majbritt Uhre var 14 år gammel og flyttede ind på behandlingshjemmet Bøgholt, der lå i Viby i Aarhus.
Efter kort tid begyndte en lang række af episoder, hvor en mandlig pædagog, 'PE', begik overgreb mod hende, uden hun forstod, hvad der egentlig skete.
- Det eneste, jeg kan huske, var, at jeg lå på spisebordet. Det spisebord, vi sad og spiste ved. Ovenpå den voksdug. Han står for enden. Det er det, jeg ser for mig, når jeg tænker på 'PE', siger Majbritt Uhre.
Overgrebene fortsatte helt til Majbritt Uhre var 18 år og flyttet ud fra behandlingshjemmet. Han fortsatte med at hente hende og køre Majbritt Uhre hjem til sig selv, hvor han begik overgreb mod hende, når hans kone ikke var hjemme.
Først da sagde hun stop til pædagogen, og overgrebene stoppede. Men arrene sidder stadig på hendes sjæl.
'PE' er i følge Majbritt Uhre mere end dobbelt så gammel som hende selv.
Overgrebene har sat sine spor i den i dag 56-årige kvinde.
- Når jeg reflekterer over det, så har det haft nogle følelsesmæssige konsekvenser for mig i og med, at jeg har haft rigtig svært ved at binde mig, fortæller Majbritt Uhre hjemme ved køkkenbordet i Hasselager.
I alt har TV2 talt med 16 kvinder, der har oplevet seksuelle overgreb på Bøgholt, hvor syv tidligere pædagoger er nævnt som overgrebsmændene.
Ingen af de syv mænd bliver nævnt med navn. 'PE' har modtaget en betinget straf, og sagen mod ham ligger mange år tilbage. I andre sager er anklagerne ikke afprøvet ved en domstol. Navnene er redaktionen bekendt.
Nu stiller nogle af kvinderne sig så frem, fordi de håber, det kan betyde, at andre ikke skal igennem det samme som dem.
- Vi hører jo stadig om børn, der bliver misbrugt og handicappede borgere på bosteder, der ikke får den optimale pleje. Så vi kunne måske godt tænke os, at der blev kigget lidt mere på, hvem man ansætter de her steder, forklarer Majbritt Uhre.
Hun er ikke i tvivl om, at det var fordi, det var de forkerte, der blev ansat på Bøgholt, at tingene gik, som de gik.
- Det var jo pædofile, der blev ansat.
Håber på anerkendelse
Historierne fra Bøgholt, minder til forveksling om sagen om Godhavnsdrengene, der gennem en årrække blev udsat for vold og seksuelle overgreb på drengehjemmet Godhavn.
Forholdene var så grumme, at Mette Frederiksen (S) som statsminister i 2019 gav en officiel undskyldning til de i dag voksne mænd.
En anerkendelse af det svigt, børnene blev udsat for på Bøgholt, ville også falde i god jord hos Majbritt Uhre.
- Det ville betyde rigtig meget. At vi faktisk blev stolet på, forklarer Majbritt Uhre.
Men hun understreger samtidigt, at det ikke er for at få en undskyldning, at hun og de andre tidligere Bøgholt-børn i dag står frem.
- En undskyldning ville være fint, men den kan vi jo ikke bruge til noget.
Anne Bjerg, der dengang i perioden 1979 til 2004 var leder af Bøgholt, har ikke ønsket at stille op til interview. Hun fortæller til TV 2, at hun ikke kan genkende anklagerne om kendskab til kritisable forhold på Bøgholt, udover tilfælde hun har handlet på.
- Enhver, der kender mig personligt eller professionelt, ved, at jeg aldrig ville forsøge at skjule eller fortie overgreb på børn og unge, oplyser hun i et skriftligt svar.