Efter hjorteangreb: Dyrehave lukker for gæster - igen
Dyrehaven smækker lågen i for besøgende, efter en ældre kvinde blev angrebet søndag.
Marselisborg Dyrehave i Aarhus lukker for besøgende midlertidigt.
Det skriver Aarhus Kommune i en pressemeddelelse.
Lukningen sker, efter at en ældre kvinde søndag formiddag blev angrebet af en hjort og kom alvorligt til skade.
- Vi er virkelig kede af den hændelse søndag, hvor én af vores gæster kom til skade. Selv om vi har skiltet med et forbud mod fodring af dyrene og mange gange har kommunikeret det bredt ud, er der stadig mange, der fodrer dyrene, siger Stefan Boldsen Hansen, der er teamleder i Teknik og Miljø.
- Vi er på vej ind i brunstperioden, og den kombination gør, at vi af hensyn til gæsternes sikkerhed er nødt til at lukke dyrehaven.
Det vides ikke, om kvinden, der blev angrebet søndag, fodrede dyrene, men det gjorde mange omkring hende, oplyser kommunen.
Ifølge et øjenvidne, som TV2 Østjylland har talt med, var kvinden i selskab med et barn på vej ud af parken, da hun blev angrebet af et af dyrene.
Det fik angiveligt dyrene til at forsamle sig ved Varna-indgangen til Dyrehaven, hvilket skabte uro og aggressiv adfærd hos nogle af dyrene.
- Vi er nødt til at gøre en fornyet indsats for at forklare gæsterne, at de ikke må fodre dyrene. Det skaber farlige situationer, når dyrene får en forventning om, at der er godter i gæsternes lommer, og vi har efterhånden set en del gæster - børn som voksne - der bliver løbet ned af hjorte, som vil have fat i noget mad.
Regler i Marselisborg Dyrehave
Undlad at fodre dyrene. Det kan resultere i, at dyrene bliver pågående og til fare for besøgende.
Undlad besøg i stormvejr, da der er risiko for nedfaldne grene.
Jag ikke dyrene og opsøg dem ikke. Lad i stedet dyrene komme til dig, hvis de har lyst, og hold dig altid i udkanten af flokkene.
Der er ikke tilladt at løbe eller cykle.
Saml ikke olden og kastanjer. Det er en vigtig del af dyrenes naturlige føde.
Vildsvinene må ikke fodres af veterinære årsager.
Hæng ikke sutter i træerne, og efterlad ikke affald. Dyrene spiser det og risikerer at dø.
Kilde: Aarhus Kommune.
Problemer med fodring
Aarhus Kommune har flere gange kommet med opråb om, at man ikke må fodre dyrene i Marselisborg Dyrehave, da der kan opstå farlige situationer.
- Der er en procentdel, der er ret så ligeglade med vores skiltning og krav. Det er svært at sige, hvor ofte det sker, men det forekommer desværre ofte, og det skaber en super dårlig synergi med det, vi gerne vil, sagde Stefan Boldsen Hansen 9. september til TV2 Østjylland.
I februar valgte kommunen, at det skulle være endegyldigt slut med fodring i Marselisborg Dyrehave, som ellers har været tilladt siden åbningen i 1933.
- Vi har vurderet, at vi ikke længere kan forsvare at lade folk fodre, for vi risikerer, at nogen kommer til skade, når dyrene går hårdt til dem. Jeg har heldigvis ikke kendskab til nogen, der er kommet alvorligt til skade, men der er nogen, som har måttet en tur forbi lægen eller som har fået blå mærker, sagde Niels Jørgen Friis, som dengang var ansvarlig biolog i Marselisborg Dyrehave, til TV2 Østjylland i forbindelse med den beslutning.
Men det forbud bliver altså langt fra respekteret af alle.
Kommunen har ellers opsat skilte i området, der viser, at det ikke er tilladt at fodre dyrene.
Der er blandt andet lavet en tegning, der illustrerer, at fodring er forbudt, så det er forståeligt på alle sprog. Derfor har Stefan Boldsen Hansen også tidligere udtrykt, at det er hans overbevisning, at folk fodrer, selvom de godt ved, de ikke må.
- Det er min helt personlige og klare overbevisning, at det er sådan, det er. Generelt gør størstedelen af gæsterne det helt rigtige, men der er et fåtal, der bliver ved, har han sagt til TV2 Østjylland.
Også i november 2023 måtte man lukke for dyrehaven med øjeblikkelig virkning. Det skyldtes netop, at dyrene var i brunst, og det fik nogle af dem til at blive aggressive og stange gæsterne.
Lukningen gælder indtil videre fra i dag, mandag 16. september til december, hvor dådyrenes brunstperiode slutter.