Politiet rydder sø - børn og barnevogne på isen
Østjyllands Politi har i dag været forbi populær skøjtesø for at få folk væk fra isen.
Søen ved Universitetsparken i Aarhus er i disse dage et yndet tilflugtssted for amatørskøjteløbere og hockeyentusiaster.
Men Østjyllands Politi så sig i dag nødsaget til at rydde søen for mennesker på grund af isens usikkerhed.
- Folk bliver nødt til at lytte. Det kan ikke understreges nok, at det er forbundet med livsfare at gå derud, siger vagtchef Morten Hansen fra Østjyllands Politi.
Ved middagstid lørdag kørte politiets indsatsleder forbi søen for at få børn og voksne med barnevogne ind fra isen.
Det sker efter politiet tidligere har været ude at advare folk om at færdes på isen, da den endnu ikke er tyk nok til, at det er sikkert.
Cirka en time senere, kl. 13.25, kunne TV2 Østjylland konstatere, at der igen var masser af børn og voksne, der legede på isen.
Ingen sigtelser - endnu
Modsat Københavns Politi, der har sigtet 14 personer for ulovlig færdsel på søerne, har Østjyllands Politi endnu ikke rejst nogen sigtelser for færdsel på isen.
Men vagtchef Morten Hansen oplyser til TV2 Østjylland, at man i løbet af eftermiddagen vil køre forbi Universitetsparken igen for at se, om der skulle være personer på isen.
- Vi vil sikre os, at der ikke er borgere, der færdes på isen. Vi forsøger først med dialog, men hvis der er nogle, der er uenige, så må vi uddele bøder. Isen er bare ikke sikker endnu, siger vagtchefen til TV2 Østjylland.
Læs også:
Vagtchefen kunne ikke oplyse, hvor dyb den populære sø ved Aarhus Universitet er, så hvorvidt der er reel fare for at drukne i den pågældende sø er uvist.
Advarslen mod at færdes på isen gælder dog stadig på samtlige af regionens søer.
Isen betrædes flere steder
Lørdag morgen fik politiet også en anmeldelse om, at flere unge drenge havde bevæget sig ud på en mindre sø ved Egå.
I den konkrete situation kom ingen til skade, og drengene var væk, da patruljen nåede frem.
- Vi har set voksne, der går tur med børn og barnevogn på isen, og børn der leger uden opsyn. Det er jo direkte livsfarligt at gå rundt på en is, der slet, slet ikke er tyk nok endnu, og vi vil på det kraftigste opfordre folk til at holde sig væk og bruge deres sunde fornuft, lyder det fra vagtchefen.
Man må først gå ud på isen, når der er sat skilte op, der viser, at færdsel er tilladt. Ellers er det ulovligt.
Det er kommunerne, der står for målingerne og afgør, hvornår isen er sikker. Aarhus Kommune har foretaget målinger, der viser, at isen p.t. er omkring seks centimeter tyk. For at isen bliver erklæret sikker at gå på, skal den være 16 centimeter.
Hvis ulykken sker på isen
Undgå panik og få styr på din vejrtrækning.
Søg tilbage til det sted, hvor du faldt i, og sæt albuerne på isen.
Råb efter hjælp.
Lav svømmetag med benene, spark bagud og kravl op på isen.
Mav dig fremad mod land, til isen igen kan bære.
Spar på kræfterne, hvis du ikke kan komme op. Bevæg dig mindst muligt.
Kilde: Respektforvand.dk