Politiet til forældre: Jeres børn skal ikke fyre krudt af!
Især borgere i Aarhus V-området føler sig generet af fyrværkeri, der bliver affyret af børn og unge.
Det lyser op for en kort stund og så BANG.
De seneste nætter er der blevet hyppigere mellem de farverige glimt på den ellers meget mørke vinterhimmel. Samtidig er der også blevet kortere mellem de blå blink på fire hjul. I hvert fald når det kommer til udrykning og fyrværkeri-anmeldelser.
Det seneste døgn har Østjyllands Politi modtaget flere anmeldelser fra borgere, der har følt sig generet af fyrværkeri, der er blevet skudt af, på trods af at det først er lovligt fra den 27. december.
Det fortæller Østjyllands Politi.
Størstedelen af anmeldelserne er fra Aarhus Kommune – heraf flere fra det vestlige Aarhus. Derudover er der også flere anmeldelser fra Randers Kommune og enkelte fra andre byer i politikredsen.
Flere af anmeldelserne går på, at det er meget unge mennesker eller børn, helt ned til 10 år, der affyrer fyrværkeri, og at det blandt andet sker i skolegårde i Skæring, Viby, Tilst, Tranbjerg og Odder.
Østjyllands Politi vil derfor gerne appellere til, at forældrene tager en snak med deres børn og unge om, at det fortsat ikke er lovligt at affyre fyrværkeri.
Flere patruljer
Den seneste aktivitet og det faktum, at en patrulje tidligere på måneden blev beskudt med fyrværkeri, har fået Østjyllands Politi til at øge patruljeringen i det vestlige Aarhus.
- I løbet af onsdag aften fik vi otte anmeldelser om, at der blev affyret fyrværkeri i det vestlige Aarhus, og at der i nogle tilfælde også blev skudt efter bygninger, biler og andre mennesker. Det er slet ikke lovligt at fyre fyrværkeri af endnu, så nu øger vi vores tilstedeværelse i området, så vi kan få sat en stopper for den ulovlige brug af fyrværkeri, sagde chefpolitiinspektør Klaus Arboe Rasmussen den 17. december.
Strammere regler
Sidste år i december var der 250 episoder, hvor nytårskrudt blev brugt til at skyde mod betjente, brandfolk, buschauffører og tilfældige mennesker på gaden.
I år er straffen for at angribe med fyrværkeri hævet med en tredjedel. Uanset om det er politi, brandvæsen eller almindelige borgere man retter sit fyrværkeri imod.
Det straffes normalt med mellem 10 og 60 dages fængsel, hvis man forsætligt bringer andre i fare med fyrværkeri. Hvis man angriber eksempelvis en politibetjent, udløser det typisk en straf på mellem fire og ni måneders fængsel.
Begge dele bliver nu hævet med en tredjedel, oplyser justitsminister Nick Hækkerup.
- Sidste december var vi vidner til, at afstumpede tåber i et ubegribeligt stort omfang valgte at affyre fyrværkeri mod tilfældige borgere og mod beredskabsfolk og politi, der blot passede deres arbejde.
- Det er komplet meningsløst og potentielt livsfarligt, og derfor kommer hammeren i år til at falde ekstra hårdt for denne form for kriminalitet, siger justitsminister Nick Hækkerup.