Vil hæve straffen for at affyre fyrværkeri efter mennesker
Regeringen vil lægge en tredjedel oven i strafudmålingen i sager, hvor fyrværkeri er blevet affyret mod personer.
Det siger justitsminister Nick Hækkerup (S) til TV2.
Han lancerer tirsdag tre initiativer, der skal sætte en stopper for angreb med fyrværkeri og stenkast.
- Jeg håber virkelig, at vi med det her siger, at hvis du gør sådan noget, så kommer du ind at sidde. Det er et meget, meget vigtigt signal at få sendt, siger han til TV2.
Angreb med fyrværkeri giver i dag typisk 10-60 dages fængsel, hvis det er rettet mod menige mennesker. Hvis det er rettet mod personer i offentlig tjeneste, koster det typisk mellem fire og ni måneders fængsel.
I dagene omkring nytår 2019/20 registrerede politiet ifølge TV2 cirka 250 alvorlige sager, hvor fyrværkeri blev affyret mod personer.
- Vi har set, at der simpelthen er nogle, som er usympatiske nok til at skyde fyrværkeri efter dem, der skal hjælpe andre. Der er behov for at sige, at dem, vi har til at passe på os, skal der altså også passes på, siger Hækkerup.
Dansk Folkepartis gruppeformand og retsordfører, Peter Skaarup, er ikke umiddelbart imponeret.
- Det bør give en langt hårdere straf at skyde fyrværkeri efter personer. Det var meget truende og farligt omkring nytårstid. Der var blandt andet billeder af en cyklist, der blev ramt af fyrværkeri. Det var rent held, at der ikke skete mere.
- At få mellem 10-60 dage virker latterligt, og det virker næsten som om, strafudmålingen tager gerningsmandens parti, siger Skaarup til Ritzau.
DF foreslår en minimumsstraf på et års fængsel for at skyde fyrværkeri direkte efter andre mennesker.
- Folk, der skyder med fyrværkeri efter andre, er simpelthen for langt ude. De skal kunne mærke, at det gør ondt. Hvis det ikke er en dansk statsborger, bør det koste en udvisning.
- Nytåret skal være en fest for alle, hvor man kan gå ud og more sig uden at være bange for at blive skudt mod med raketter, siger DF'eren.
Hvis det står til regeringen, skal det lokale politi fremover desuden være bedre til at identificere "uromagere". Her skal politiet tage en såkaldt bekymringssamtale med forældrene til de børn og unge, som de mener, risikerer at begå lovbrud med fyrværkeri.
Regeringen har overvejet restriktioner på salg af fyrværkeri, men Hækkerup konstaterer, at de fleste danskere køber fyrværkeri for at bruge det nytårsaften.
Ifølge TV2 forventer Justitsministeriet, at initiativerne kan træde i kraft 15. december.