Seniortilbud gav Richard noget at leve for: Nu skal stedet sælges
Aarhus Kommune vil sælge rekreationshjemmet Saxild Strand, der tilbyder ophold til udsatte og syge ældre. Daglig leder Henrik Woer frygter, at Aarhus Kommune taber en stor gruppe udsatte ældre.
I 14 år havde Richard Sørensen taget sig af sin demente kone, før hun for fire år siden flyttede på plejehjem.
Nu sad han alene tilbage i en lejlighed i Aarhus, der pludselig føltes meget stor. Julen stod for døren uden familieplaner, og den dengang 78-årige Richard Sørensen var kørt helt i sænk.
Alligevel greb han telefonen.
Han havde hørt om et ophold for ældre på rekreationshjemmet Saxild Strand. Det var garanteret ikke noget for ham, tænkte han. Men Richard Sørensen er sådan en, der undersøger tingene.
Det blev begyndelsen på hans genoprejsning.
Siden den jul for fire år siden er han vendt tilbage til Saxild Strand flere gange om året. Han kommer for fællesskabet med de andre seniorer og det omsorgsfulde personale.
- Det er ligesom at komme hjem til sin familie, siger Richard Sørensen til TV2 ØSTJYLLAND.
Læs også:
Men det kan snart være sidste gang, han besøger Saxild Strand. Stedet skal nemlig sælges.
Noget at leve for
Saxild Strand ejes af Aarhus Kommune og drives til daglig af FO Aarhus. Rekreationshjemmet tilbyder ferieophold til syge og ensomme seniorer primært fra Aarhus. Årligt har de omkring 1000 besøgende.
Alligevel vil Aarhus Kommune sælge Saxild Strand. Det skyldes, at bygningerne er nedslidte, og det ikke har været muligt at finde penge til renovering i byrådet.
Det forstår Richard Sørensen ikke.
- Man snakker så meget om, at folk er ensomme. Så vil man nedlægge sådan noget som her, som virkelig kan bruges. Det er fuldstændig tåbeligt, siger han.
Han har selv været på ti ophold og er ikke i tvivl om, hvilken betydning, det har haft for ham.
- Det har betydet alverden. Så var jeg parat til at gå videre. Så havde jeg noget at leve for, siger Richard Sørensen.
Taber udsat gruppe
På Saxild Strand er der handicapvenlige forhold, plejepersonale og et stærkt fællesskab, fortæller Richard Sørensen.
- Der er mange hernede, der er i samme båd. Så kan man snakke om, hvad man gør for at komme videre, siger han.
Det er netop det intense samvær med andre ældre, der adskiller Saxild Strand fra andre seniortilbud, lyder det fra Inge Juul. Hun er fællesskabsformidler i Klostergadecentret, hvor hun blandt andet arbejder med ensomme ældre og etablerer kontakt til Saxild Strand.
- Det er noget helt andet at komme væk hjemmefra og opleve noget andet, end man plejer. Det giver et løft og øget livskvalitet, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
Ifølge Inge Juul er Saxild Strand en unik mulighed for at komme ensomheden blandt ældre til livs. Det vil gå tabt, hvis man vælger at sælge Saxild Strand, fortæller hun.
Det forestående salg bekymrer også Saxild Strands daglige leder, Henrik Woer.
- Jeg frygter virkelig, at der er nogen, der vil falde i svinget. Helt bogstaveligt dø af det, fordi det er noget, de har set frem til. Mange af dem har ikke familie, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Han håber derfor også, at Aarhus Kommune vil tage erfaringerne fra Saxild Strand med videre, hvis salget går igennem.
- Jeg håber, at de har tænkt, at det ikke bare er noget, man gør. At man bliver nødt til at have en gruppe, der arbejder helt seriøst med lige netop det her, siger Henrik Woer
Skal drives i samarbejde med private
Ifølge rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune Jette Skive (DF) er der tænkt over fremtidens seniortilbud.
I Aarhus Byråd er der nemlig indgået en aftale om at afsøge mulighederne for at drive privat virksomhed og sideløbende tilbyde rekreationsophold for ældre.
Konkret skal det ske ved at indskrive en klausul i salgsmaterialet, der forpligter de kommende ejere til fortsat at tilbyde rekreationsophold, lyder det fra Jette Skive (DF).
- Kommunen skal være garant for, at det her bliver ved med at være og er, som det skal være. Det er et privat samarbejde, vi skal have med de folk, der vil være med til at bygge det her op, siger Jette Skive til TV2 ØSTJYLLAND.
Så du kan godt garantere, at der kommer til at være et lignende tilbud til den her gruppe af udsatte ældre også i fremtiden?
- Som jeg siger, der er ingen garantier her i livet. Men i den tekst, der står det. Så jeg vil garantere det, hvis vi følger den tekst, så bliver der et tilbud, siger Jette Skive med henvisning til aftaleteksten fra Aarhus Byråd.
Ifølge forvaltningen i Aarhus Kommune kommer Saxild Strand i udbud til efteråret.
Både Henrik Woer og Inge Juul er skeptiske over for kommunens planer om en aftale med private aktører, som de frygter vil fjerne fokus fra de ældres behov.
- Man får bare ikke sådan et sted igen, siger Inge Juul.
For Richard Sørensen er det først og fremmest afgørende, at ældre fortsat kan komme på Saxild Strand og få et skub i den rigtige retning, ligesom han fik, da han havde mest brug for det.
- Det skal bare bestå. Om det skal være under en anden form, er meget muligt. Men det skal i hvert fald ikke nedlægges, siger han.