Skole uden smittede lukker - rammer model skævt?
Gellerup og Ravnsbjerg Sogne lukker ned, men modellen bag er for firkantet, siger rådmand.
Fredag lukkede Ravnsbjerg Sogn i Viby, og i dag var det Gellerup, der nåede et smitteniveau, der udløser en automatisk nedlukning af blandt andet skoler, biblioteker og indendørs fritidsaktiviteter.
Nedlukningen er en konsekvens af Folketingets aftale for genåbning af Danmark, der forpligter kommunerne til at foretage nedlukning, når smitten overstiger nogle helt bestemte niveauer i et sogn.
Men den model er ikke nødvendigvis den mest effektive smittebekæmpelse.
Det siger Thomas Medom (SF), der er Rådmand for Børn og Unge i Aarhus Kommune, til TV2 Østjylland.
- Jeg synes, der er noget overordnet fornuftigt i at have en automatik, så når der er et højt smittetryk lokalt, så handler vi.
- Men problemstillingen opstår, fordi skoledistriktsgrænser ikke følger sognegrænser. Eleverne i nedlukkede sogne kan gå på en skole udenfor sognet, mens skoler i nedlukkede sogne kan have mange elever fra områder af byen, der er åbne, siger rådmand Thomas Medom.
Helt konkret peger han på, at der ikke er en eneste smittet på Viby Gymnasium, som i går fik at vide, at de skulle lukke. Det sker fordi gymnasiet ligger i Ravnsbjerg Sogn, der opfylder alle tre kriterier for en lokal nedlukning.
En kommune er forpligtet til at lukke et sogn når, følgende tre kriterier er opfyldt:
- Incidensen i et sogn overstiger 400 smittede med COVID-19 pr. 100.000 borgere pr. uge.
- Der er registreret flere end 20 smittetilfælde i alt de sidste syv dage.
- Positivprocenten er på 2 procent eller mere.
Nedlukning af sogne skal ophæves af kommunen, når sognet en uge i træk har været under niveau for ét af ovenstående tre parametre.
Kilde: Statens Serum Institut
Et andet punkt, hvor nedlukningen risikerer at ramme skævt, er ifølge rådmanden skolebørnene i Gellerup.
Rigtig mange af børnene, der bor i Gellerup, går nemlig i skole udenfor sognet og skal derfor fortsat møde op i skole.
Derfor er det ifølge rådmanden for rigidt, at man per automatik lukker Sødalskolen i Gellerup i stedet for at vurdere, om det giver mere mening at se på skoler, der ligger udenfor sognegrænsen, hvor børn, der er bosat i Gellerup, rent faktisk har sin skolegang.
- Den nuværende model er for firkantet, og der mangler noget fleksibilitet, siger Thomas Medom til TV2 Østjylland.
Han så gerne, at kommunen i dialog med Styrelsen for Patientsikkerhed foretager en vurdering af de lokale smittemønstre og derfra tager en beslutning om for eksempel, hvilke skoler der skal lukkes.
- Det er nødvendigt, hvis vi skal have en mere effektiv smittebekæmpelse, siger han.
Også borgmester i Aarhus Kommune, Jacob Bundsgaard (S), siger til TV2, at Folketinget bør kigge på muligheden for at sikre en "bedre lokal dialog mellem Styrelsen for Patientsikkerhed og de berørte kommuner".
Flertal vil ændre model
Ifølge Ritzau er et stort flertal i Folketinget klar til at revidere modellen om, at der automatisk bliver lukket ned på kommune- og sogneniveau.
- Det er ganske fornuftigt, at man sætter markant ind, der hvor der er smitteudbrud. Men det skal give mening, og her må man bare sige, at det skyder helt ved siden af, når man eksempelvis lukker et gymnasium, hvor der ikke er en eneste smittet, siger sundhedsordfører for De Konservative Per Larsen.
Umiddelbart ser det ud til, at modellen vil blive ændret. Ud over De Konservative siger også Venstre, Enhedslisten, SF, Dansk Folkeparti og De Radikale, at der er behov for at revidere modellen.
Hvad gør man, hvis ens barn har aktiviteter udenfor et nedlukket sogn?
I Gellerup og Ravnsbjerg Sogn betyder nedlukningen, at Sødalskolen (Gellerup) og Søndervangskolen, Viby Gymnasium og Aarhus TECHs afdeling på Hasselagervej (Ravnsbjerg) skal lukke i mindst en uge.
Men hvis man bor i de pågældende sogne og har børn på andre skoler, så skal man stadig sende dem afsted.
- Man skal følge sin skolegang eller daginstitutionsgang, hvis den stadig er åben, siger Thomas Medom, Rådmand for Børn og Unge i Aarhus Kommune, til TV2 Østjylland.
Derudover lukker Gellerup Bibliotek - også for click & collect - samt alle SFO’er og klubtilbud.
Yderligere lukker alle lokaler og lokaliteter, hvor der udøves kulturaktiviteter samt alle lokaler, hvor der udøves idræts-, fritids-, og foreningsaktiviteter indendørs.
Hvad hvis ens barn har fritidsaktiviteter i en anden del af byen?
- I forhold til fritidsaktiviteter er det svært at give en general anbefaling, men sundhedsmyndighedernes anbefaling er at se så få som muligt, hvis man bor i de her områder, siger Thomas Medom.