Stopper autismetilbud: - Viser at der er langt fra Christiansborg til kommunerne

Det strider imod regeringens ønsker, når Aarhus Kommune vælger at opsige aftalen med virksomheden Actura om et særtilbud til børn med autisme.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Foto: Marie Hald/Steen Brogaard/Folketinget

Elever skal have større valgfrihed i udskolingen, og alle elever i hele landet skal have ret til at komme i ’juniormesterlære’ én til to dage om ugen i for eksempel en virksomhed.

Sådan lød det i det folkeskole-udspil, der kom fra regeringen i midten af oktober.

Juniormesterlære minder forsvindende meget om tilbuddet ’Teknologitalenter’ i Aarhus Kommune. Et forløb, som Aarhus Kommunen netop har trukket støtten til.

- Det viser bare, at der er langt fra Christiansborg til kommunerne, for det hænger ikke sammen med regeringsgrundlaget, når man hjemtager sådan en opgave her, siger Tobias Grotkjær Elmstrøm, der af østjyderne er valgt til Folketinget for Moderaterne.

’Teknologitalenter’ er et tilbud til unge med autisme i udskolingsalderen, som typisk har et svært skoleforløb bag sig. Det skal øge deres trivsel og forebygge eller bekæmpe skolevægring.

- Det er brandærgerligt

Indtil nu har virksomheden Actura, som står bag forløbet, fået støtte fra Aarhus Kommune, men den 29. september meddelte kommunen, at de opsiger aftalen.

- Det, synes jeg, er brandærgerligt, at de gør. Helt overordnet er det jo vigtigt, at vi udnytter forskellige børns kvaliteter. Det er ret vigtigt, at man tidligt i forløbet gør noget for at motivere dem. Det får værdi for samfundet på sigt og også for børnene og de unge, siger Tobias Grotkjær Elmstrøm (M).

Det undrer også Camilla Fabricius (S), der sidder i Folketinget for Socialdemokratiet, at kommunen har stoppet samarbejdet.

- Fra min tid i Aarhus og på Langagerskolen har jeg oplevet, hvor godt det var for børn med autisme at komme ud og få noget konkret i hænderne, og det er jo noget af det, som det her tilbud for eksempel kan, siger hun til TV2 Østjylland.

Selv begrunder Aarhus Kommune opsigelsen med udbudsregler, og så har man fundet ud af, at der mangler den nødvendige lovhjemmel.

Det handler blandt andet om, hvor meget undervisning eleverne har krav på at modtage.

- ’Teknologitalenter’ er lavet som et praktikforløb efter folkeskoleloven, og der må vi bare konstatere, at flere af de individuelle forløb ikke har levet op til folkeskolens bestemmelser, og det falder alene tilbage på os i kommunen, det falder alene tilbage på PPR, som ikke har fulgt ordentligt op, og det burde de have gjort, siger Ole Kiil Jakobsen, der er sekretariatschef i Aarhus Kommune, til TV2 Østjylland.

Tobias Grotkjær Elmstrøm mener, at kommunen bør se på, om man kan justere på forløbet, så ’Teknologitalenter’ kan leve op til folkeskolelovens bestemmelser, fremfor at opsige kontrakten.

- Det er klart, at man ikke kan operere efter en lovhjemmel, der ikke er der. Men inden man opsiger samarbejdet, kunne man godt på forhånd komme med en advarsel og sige, ’vi har ikke lovhjemmel, kan vi gøre noget?’. Inden man ødelægger nogle unge menneskers drømme, siger han.

- Noget af det, man kunne have gjort, var at rette henvendelse til Undervisningsministeriet og så have set på, om man kunne have håndteret det, indtil vi fik juniormesterlæren stemt igennem, siger Camilla Fabricius.

Vil løse opgaven selv

Ole Kiil Jakobsen fra Aarhus Kommune anerkender, at man potentielt ville kunne tilrette forløbet, men kommunen har i stedet valgt at hjemtage opgaven ud fra en helhedsvurdering.

- Hvis vi skulle gå i udbud, så ville man kunne lave nogle formuleringer og en opfølgning, der sikrede, at forløbende levede op til lovgivningen. Men vi har truffet en beslutning om, at vi vil løse opgave i eget regi, siger sekretariatschefen.

Børn og Unge i Aarhus Kommune har sendt dette skriftlige svar på kritik fra Christiansborg:

'Actura er på flere parametre lykkedes rigtig godt med deres tilbud. Da vi gik ind i samarbejdet, kunne Actura tilbyde noget, vi ikke selv havde på hylderne i Børn og Unge. I dag er situationen en anden, og vi har bedre muligheder for at tilbyde forløb med fokus på både skole og det praktiske, som vi ved, nogle af de her børn, har brug for.'

Tobias Grotkjær Elmstrøm har forståelse for, at en kommune kan vælge at hjemtage en opgave, men undrer sig alligevel i dette tilfælde, eftersom erfaringerne med forløbet ’Teknologitalenter’ umiddelbart er gode.

- Hvorfor stoppe et samarbejde, der er godt? Så kan det være på grund af økonomi, og det kan jeg jo ikke anholde, men man kunne jo stadig godt sende opgaven i udbud. For hvad bliver konsekvenserne, hvis man ikke kan lave noget, der er lige så godt, siger han.

I august 2020 lavede Aarhus Kommune en opgørelse over, hvad de første 29 elever hos Actura havde fået ud af deres forløb som teknologitalent.

Den viste blandt andet, at 27 ud af 29 elever havde en god eller meget god trivsel. De udviklede sig også fagligt, havde markant højere fremmøde end i deres specialklasse, og samtlige forældre gav positiv feedback.

Kommunen har indtil nu betalt 85.000 kroner om året per elev.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her