Utilfreds med nybyggeri på gravplads
Hospitalspræst Anna Bojsen-Møller håber, at bygherre vil ombestemme sig
- Det er de svageste mennesker i Danmark. Dem, der er blevet peget fingre af.
Hospitalspræst Anna Bojsen-Møller viser rundt på den nedlagte gravplads ved psykiatrisk hospital i Risskov. Her er 2.148 patienter og ansatte på hospitalet gennem tiden blevet begravet i den store græsplæne.
Som Århus Stiftstidende har skrevet i denne uge, er det ikke sikkert, at der bliver ved med at være gravfred.
I dag står omkring 235 gravsten tilbage, men hvis det står til firmaet KPC Byg så skal grunden i stedet bruges til at bygge op mod 500 rækkehuse.
- Det er meget forkert, at man vil bygge rækkehuse her. Det at bo ovenpå så mange liv, må også være mærkeligt, siger Anna Bojsen-Møller til tv2oj.dk, der ikke forstår, hvorfor gravpladsen ikke må blive:
- Det er etisk uforsvarligt, og samtidig er det et historisk vidnesbyrd om en tid, Aarhus ikke må glemme.
Et minde om historien
Anna Bojsen-Møllers synspunkt bliver bakket op af flere præster, menighedsråd og også den aarhusianske biskop Henrik Wigh-Poulsen.
Gravpladsen ved psykiatrisk hospital i Risskov blev indviet i 1857. Samme år som hospitalet blev bygget. Den sidste person blev begravet lidt over 100 år efter, i 1962.
De tilbageværende gravsten er næsten alle sammen ens. Firkantede og af beton. Der er patienterne begravet.
Derudover er der nogle lidt anderledes sten. Under én af dem er hospitalets første overlæge Harald Selmer begravet. Han var med til at udforme rammerne og behandlingsformerne, da hospitalet åbnede.
Dengang hed det Jydske Asyl og var det første psykiatriske hospital i Jylland.
Du kan komme med på en rundtur på gravpladsen og høre Anna Bojsen-Møller fortælle om dens betydning i videoen øverst i artiklen. Videoen er filmet af Palle Hansen.