VIDEO: Nu er de elektriske løbehjul sluppet løs i byen
Torsdag rullede de elektriske løbehjul ud på gaderne i Aarhus, og 68-årige Henning Buddig afprøvede dem med stor fornøjelse.
Hold på cykelhjelm og briller. For nu kan du nemlig blive overhalet af et elektrisk løbehjul på de aarhusianske cykelstier.
I videoen herover kan du se, hvordan det gik, da TV2 ØSTJYLLAND sendte 68-årige Henning Buddig ud for at teste den nye transportform.
Det er den svenske virksomhed VOI, som i et to-årigt projekt får lov at leje løbehjulene ud til interesserede, der vil tage turen rundt i byen på en anderledes måde.
I alt står 150 elektriske løbehjul til rådighed i byen på 62 forskellige udlejningssteder. Derfor har cykler, bybusser og letbane nu fået en ny konkurrent.
Det bliver ikke positivt modtaget hos Rådet for Sikker Trafik. Det fortæller rådets direktør Mogens Kjærgaard Møller.
- Vi er sikre på, at der kommer en række ulykker, siger han og fortsætter.
- Forestil dig en situation, hvor du skal dreje til højre og markere med den ene arm, at du drejer. Samtidig skal du styre et elektrisk løbehjul på små hjul med den anden arm. Det er tæt på umuligt.
Prominente politikere bakker op
For nylig drønede Aarhus' rådmand for Miljø og Teknik, Bünyamin Simsek (V), og transportminister, Ole Birk Olesen (LA), rundt i Aarhus på hvert sit elektriske løbehjul.
Det gjorde de dengang for at markere, at inden længe ville alle i Aarhus få samme mulighed.
Dengang afviste transportminister Ole Birk Olesen, at han ikke så de store udfordringer i, at der skulle til at køre løbehjul på cykelstierne.
- Vi har lyttet til bekymringerne, men vi er bare ikke enige i dem. Vi mener ikke, at elløbehjul er mere usikre at bruge i trafikken end en cykel, sagde Ole Birk Olesen (LA), da han var på besøg i Aarhus i januar.
Hos politiet er de opmærksomme på, at der kommer en ny spiller i trafikken, men da de elektriske løbehjul er lovlige, har de ingen holdning til, at det nu kommer til byen.
De opfordrer dog folk til at overholde færdselsloven som altid, har pressemedarbejder hos Østjyllands Politi Jakob Christensen tidligere sagt til TV2 ØSTJYLLAND.
Læs også:
Dødsulykke i Madrid
Flere steder i udlandet har man allerede haft el-løbehjul lovligt i trafikken i et stykke tid.
I Spanien med det uheldige udfald at en 90-årig mand døde efter et sammenstød med et el-løbehjul. Ulykken betød, at bystyret i Madrid sidste år forbød el-løbehjul igen.
De dårlige erfaringer i Sydeuropa afskrækker imidlertid ikke transportminister Ole Birk Olesen.
- I andre lande er man gået mere sorgløst til det, har ikke haft styr på det og har ikke haft den regulering, vi har her, forklarer han.
- I Danmark, hvor vi har styr på situationen, har reglerne og har cykelstierne, tror jeg, vi vil få rigtig gode erfaringer.
Regler for elektriske løbehjul
Regler for el-løbehjul
- Kørsel med motoriserede løbehjul skal foregå på cykelstien.
- Der gælder samme krav til lygter og reflekser for motoriserede løbehjul, som der gør til cykler. Dog skal lygterne altid være tændt under kørsel på et motoriseret løbehjul – også uden for lygtetændingstiden.
- Motoriserede løbehjul må i forsøgsordningen kunne køre maksimalt 20 kilometer i timen ved egen kraft.
- Motoriserede løbehjul er - ligesom cykler - underlagt færdselslovens almindelige agtsomhedskrav og regler om, at man i trafikken skal tilpasse hastigheden til forholdene med særligt hensyn til andres sikkerhed.
- Førere af et motoriseret løbehjul skal være fyldt 15 år. Men de må gerne føres af personer under 15 år, hvis kørslen sker under ledsagelse og kontrol af en myndig person, eller hvis kørslen kun finder sted på skiltede lege- og opholdsområder.
- Færdselslovens bestemmelser om spirituspåvirkning og kørsel under påvirkning af bevidsthedspåvirkende stoffer, sygdom med videre gælder også for førere af motoriserede løbehjul.
- Færdselslovens bestemmelser om forsikringspligt gælder for udlejningskøretøjer. Der er omvendt ikke forsikringspligt for køretøjer, der er privatejede.
Reglerne for motoriserede skateboards samt selvbalancerende køretøjer som segboards og uniwheels:
- I hovedtræk gælder de samme regler som for el-løbehjul. Der er dog forskel på, hvor de må køre.
- Kørsel med selvbalancerende køretøjer og motoriserede skateboards må kun ske på strækninger, hvor der er anlagt cykelsti, og skal i disse tilfælde ske på cykelsti.
- På veje inden for tættere bebygget område, som har en hastighedsgrænse på højst 50 kilometer i timen, må køretøjerne dog føres på vejen, hvis der ikke er anlagt cykelsti.
Kilde: Ritzau samt Transport-, Bygnings- og Boligministeriet