Jens fandt fugle fyldt med nervegift: Nu skal 85-årig for retten

Det var et voldsomt syn, der mødte Jens Gregersen, da han fandt to ilde tilredte fugle. De gispede efter vejret, og det var tydeligt, at de var blevet forgiftede. Nu er der nyt i sagen.

Udgivet Opdateret
De to rørhøge lå ved siden af en opsprættet høne, som ifølge den lokale ornitolog Jens Gregersen tydeligt var forgiftet med nervegift. Foto: Jens Gregersen / Privatfoto

For to år siden var Jens Gregersen tilfældigvis det rigtige sted på det rigtige tidspunkt.

Han skulle egentlig mødes med nogle bekendte, der blev forsinkede, og derfor gik han en tur ved Horsens fjord.

Og det var et voldsomt syn, der mødte ornitologen, da han tilfældigvis fandt to ildetilredte rørhøge.

Fuglene lå passivt på jorden ved siden af en død høne, som var bundet fast til en jernpæl. De gispede efter vejret, og det var tydeligt for Jens Gregersen, at de var blevet forgiftede.

- Jeg går jo ikke rundt og leder efter forgiftede fugle. Men jeg fandt de to rørhøge, og fuglene var ved at dø, så jeg samlede dem op, siger Jens Gregersen.

Selvom det er lang tid siden, er sagen langt fra afsluttet. Tirsdag kom det frem at en 85-årig og en 31-årig mand er tiltalt og begge risikerer fængselsdomme, hvis de bliver dømt. Det fortæller Horsens Folkeblad tirsdag.

For den 71-årige Jens Gregersen fylder oplevelsen stadig i dag.

- Det er helt forfærdeligt. Det skal stoppes, siger Jens Gregersen.

Jens Gregersen bor på Vorsø, hvor han fandt de forgiftede fugle. Her står han med en edderfugl. / Foto: Jens Gregersen / Privatfoto

Det er ifølge Jens Gregersen ikke ualmindeligt, at der bliver brugt nervegift for at bekæmpe uønskede rovfugle. Han mener, at giften bliver brugt, fordi lodsejere dermed har bedre kontrol over de dyr, som de opdrætter på deres jord.

Overhoved ikke overrasket

Der findes omkring tusind par af den fredede rørhøg i Danmark. Men det er ikke det, at nervegiften har ramt en fredet fugl, der frustrerer ham.

- Det er sådan set ligemeget, om fuglen er fredet. Det er kedeligt at bruge nervegift i naturen. Det dur simpelthen ikke, siger Jens Gregersen.

Efter den lokale ornitolog havde konfronteret ejerne, kontaktede han politiet. Herefter blev fuglene sendt til undersøgelse med det samme, og kort tid efter blev det påvist, at fuglene var forgiftede.

Jeg var overhoved ikke overrasket. Det var tydeligt for mig, at de var forgiftede
Jens Gregersen

Efterfølgende var Jens Gregersen i kontakt med Giftlinjen, fordi der var stor risiko forbundet med at han havde rørt ved de forgiftede fugle.

- Giften er ikke kun farlig for fuglene. Det havde været farligt for mig, hvis jeg havde fået nervegiften på mig. Det er rigtig giftigt, siger Jens Gregersen.

To mænd er tiltalt

Nu er der nyt i sagen, da Sydøstjyllands Politi har fremlagt et anklageskrift mod to mænd fra Horsens. Der er tale om en 85-årig lodsejer og en 31-årig mand, der er ansat af den 85-årige.

Det skriver Horsens Folkeblad tirsdag.

De to mænd er anklaget for i foråret 2021 at have forgiftet rørhøgene med giftstoffet carbofuran. 

Vorsø ligger i Horsens fjord. / Foto: Google Maps

Anklageren har nedlagt påstand om fængselsstraf, frakendelse af retten til at have med dyr at gøre og frakendelse af retten til jagttegn. Derudover er mændene tiltalt for overtrædelse af jagtloven ved at have drevet jagt på rovfugle, selvom de er fredede, med henblik på økonomisk fordel.

I en sag fra 2020 blev en 72-årig mand dømt i en tilståelsessag for at forgifte en musvåge i forbindelse med fasanudsætning på Vallø Stifts jorde ved Køge. Manden fik en 40 dages betinget dom og beholdte sit jagttegn. I den forbindelse udtale formanden for Danmarks Jægerforbund Claus Lind Christensen, at han syntes, dommen var rystende lav.

Håber andre bliver skræmt

Ifølge anklageskriftet er motivet penge, og det er Jens Gregersen enig i. Han fortæller, at det er nemt at bestille giften på nettet, og at sager som denne foregår næsten hvert år.

Han fortæller, at der er få sager som når til retssager, fordi det er svært at skaffe bevismateriale.

- Det er svært at opdage brug af gift i naturen, fordi fuglene dør med det samme. Jeg har været på det helt rigtige sted det helt rigtige tidspunkt, siger Jens Gregersen.

Han håber nu, at sagen kan skabe frygt hos andre, der bruger gift i naturen.

- Det er en stor lettelse, at sagen nu skal for retten. Jeg håber, at dem, der bruger gift i naturen, indser, at de kan risikere at blive opdaget, og hvis de bliver opdaget, så kan de få frataget sig retten til at være jægere, som er det vigtigste i deres liv, siger Jens Gregersen.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her