Efter flere oversvømmelser: - Byen ligger som en tragt

Skybrud er lig med oversvømmelser i Thorsager på Djursland. Politiker håber på en løsning på den korte bane og en plan for fremtiden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Sådan så det ud i det centrale Thorsager denne sommer. Video: Privat

50 centimeter.

Det er højden, som Vibeke Louise Findal Jensen flere gange har målt på sit hus. 

Skillelinjen er en brunlig linje på den gule væg og viser, hvor højt vandet har stået ved huset, som hun lejer af sine forældre. 

- Det er økonomisk og psykisk utrolig hårdt hele tiden at frygte vejrudsigten, siger hun.

Hun skal med til borgermødet om oversvømmelser i Thorsager i aften, hvor det lokale distriktsråd sammen med Syddjurs Kommune har inviteret byens borgere til dialog om problemet.

Billedet er fra oktober 2023. Foto: Privat: Vibeke Jensen

- Vi skal nok sørge for vores hus og vores have, men kommunen har også et medansvar for at få styr på deres. Hvordan de vil løse det, ved jeg ikke, men det skal løses, siger Vibeke Louise Findal Jensen.

Fire gange siden 2012 har familiens hus været oversvømmet i forskellig grad. 

Hun bor lige bag Thorsagers branddam, som gang på gang har oversvømmet dele af byen, når vand fra højereliggende marker har fosset ned. 

Løsning både nu og på lang sigt

Syddjurs Kommune har lige afsat 800.000 kroner til en forundersøgelse af, hvordan Thorsager klimasikres på sigt. 

Samtidig er der oprettet to puljer i næste års budget til klimasikring i hele kommunen, og her mener formanden for natur-, teknik og miljøudvalget, Kim Lykke Jensen (SF), at Thorsager bør være på listen over steder, der skal hjælpes.

- Byen ligger som en tragt, som vandet løber ned igennem, og der skal findes en løsning, siger han. 

Ifølge kommunen er oplandet til Thorsagers Forsamlingshus i centrum af byen på godt to kvadratkilometer. Oplandet begynder i 90 meters højde over havoverfladen og slutter i 12 meters højde. Det er den markante højdeforskel, som får store mængder vand til at løbe ned igennem byen. 

Løsningen skal findes i et samarbejde mellem både husejere, lokale jordejere, som har marker op til byen, og kommunen. 

Også 22. juli i år blev Thorsager oversvømmet.

- Vi kan ikke bruge penge til selve klimasikringen på folks private jorde, forklarer udvalgsformand Kim Lykke Jensen og fortsætter:

- Det er lodsejerens eget ansvar. I Thorsager har vi så påtaget os ansvaret for at oprense branddammen, og så skal vi også sikre os, at vejene i byen er brugbare og ikke bliver oversvømmet. 

Men hvad kan borgerne i Thorsager forvente sig nu og her?

- Jeg håber, der bliver fundet en løsning på den korte bane, så borgerne ikke står i den samme situation igen, som de har oplevet rigtig mange gange på det seneste.

En fremtid med flere skybrud

Mandag kom det frem, at miljøminister Magnus Heunicke (S) mener, at der skal bruges milliarder de kommende årtier på klimasikringen. 

Meldingen kom efter en ny rapport, som viser de mulige alvorlige konsekvenser ved stormflod i en række danske kystbyer. 

Der kan komme mellem 30-70 procent flere skybrud i fremtiden. Det vurderer DMI, og derfor mener flere borgere i Thorsager, at der skal handles hurtigt for at finde løsninger.

- Jeg så gerne, at der skete noget i dag fremfor i morgen. Det er der virkelig brug for. Der er folk, som er virkelig hårdt ramt, og problemerne ser kun ud til at blive større i fremtiden, siger Klaus Bertram Mikkelsen, der er formand for Thorsager Distriktsråd. 

Han ser gerne, at der bliver lavet ændringer, som kan afhjælpe problemet nu og her. 

- Der er nok ikke økonomi til at løse det hele på en gang, men der er brug for en akut løsning til at tage toppen af problemerne, siger Klaus Bertram Mikkelsen. 

Det kunne være nogle større rør, som kunne lede vandet hurtigere væk fra branddammen, som ofte skaber problemet. 

Samtidig håber han, at man på sigt sammen med de lokale landmænd og kommunen kan få lavet et større klimasikringsprojekt. 

Overvejer selv at bygge mur

Udfaldet på aftenens møde har stor betydning for Vibeke Louise Findal Jensen. 

Hendes far, som ejer hendes bolig, har indhentet en række tilbud på at få opført en mur hele vejen rundt om huset.

Det kan koste i nærheden af 150.000 kroner, men indtil videre afventer familien, hvad resultatet af dagens møde bliver.

Sådan så Vibeke Jensens bolig ud i oktober sidste år. Foto: Privat: Vibeke Jensen

- Hvis vi bruger 150.000 kroner på væggen, så får vi svært ved også at skulle medfinansiere en fællesløsning, så nu skal vi høre, hvad det bliver til, siger Vibeke Louise Findal Jensen.

Allerede nu er det blevet dyrere for familien i det hele taget at få forsikret boligen, og derfor har de brug for, at der kommer nogle løsninger på bordet.

- Det lyder dejligt, hvis vi i byen får del i pengene til klimasikring, men nu skal det bare eksekveres. Der er nødt til at ske noget, siger hun. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her