Langsomt voksende gourmetgrise er populære

Langsom opvækst og hårdt arbejde er nogle af ingredienserne i de grise, som de aarhusianske toprestauranter serverer. Sortbroget dansk landrace-grisene kommer fra Østjylland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
En særlig race af grise bliver opdrættet i Hovedgård, og de er særdeles populære på Michelin-restauranterne.

I morgen mandag uddeles Michelinstjerner i Aarhus. Hæderen gives til de restauranter, der serverer det ypperste. Men bag restauranterne står en række fødevareproducenter.

En af dem er Troldgården, der ligger i Hovedgård nord for Horsens. Her har ejerne specialiseret sig i opdræt af en særlig slags svin, der blandt andet serveres på de aarhusianske restauranter Gastromé og Domestic.

De mennesker, som vi møder i Michelin-restauranterne, udviser en sindssygt stor entusiasme, så vi er egentlig mere stolte af at levere til entusiastiske køkkenchefer og økonomaer.
Philip Dam Hansen, svineavler

- De har lidt en anden form end den, man normalt ser ved en lyserød gris. De er lidt mere naturlige, som en gris vil se ud, og fordi de vokser langsomt qua deres genetik, så er deres kød ret eftertragtet til de bedre steder, siger Philip Dam Hansen, der er svineavleren bag grisene.

VIDEO: De populære grise er af racen sortbroget dansk landrace og vokser omtrent 40 procent langsommere end andre grise. De bliver opdrættet i Hovedgård, og de er særdeles populære på Michelin-restauranterne.

De velsmagende grise er af racen sortbroget dansk landrace, det er altså dem, man betaler dyrt for, når man bestiller svinekød på de to aarhusianske restauranter.

Svinene er nemlig dyre at avle på, fordi de vokser omtrent 40 procent langsommere end andre moderne grise.

- Tid giver smag, ligesom når man laver en langtidsstegt ret, så udvikler det noget mere smag, siger Philip Dam Hansen til TV2 ØSTJYLLAND.

Michelin er vigtigt for landmændene

SEGES er en del af Landbrug & Fødevarer, og ifølge dem kan Michelin-uddelingen være en vigtig motivationsfaktor for de slidende svineavlere.

- Først og fremmest er det jo en ros til de her entusiastiske landmænd, som kæmper hver dag for at levere nogle super råvarer, og de kan se, at de opnår nogle resultater, siger Gustaf Højriis Bock, der er chefkonsulent for forretningsudvikling for SEGES.

På gården er der lige nu omkring 600 grise i alle aldersgrupper.

Men selvom svineavleren bestemt ser titlen som Michelin-leverandør som et skulderklap, så er det ikke stjernerne, der i sidste ende er det vigtigste.

VIDEO: Gustaf Højriis Bock mener, at landmændene skal tage det som en stor ros, når Michelin-restauranterne vælger råvarer fra deres gård.

- De mennesker, som vi møder i Michelin-restauranterne, udviser en sindssygt stor entusiasme, så vi er egentlig mere stolte af at levere til entusiastiske køkkenchefer og økonomaer, siger Philip Dam Hansen.

Den sortbrogede danske landrace er altså i høj kurs på de finere restauranter, men ifølge SEGES betyder det ikke, at alle de andre svin ikke er gode nok.

- Det et ekstremt mangfoldigt erhverv, hvor vi leverer super råvarer til et behov, som ligger ved Michelin-restauranterne, mens vi til andre tider leverer vare til Hvidstenkro, hvor de skal have noget super flæsk. Andre tider leverer vi en super flæskesteg til Sunset, siger Gustaf Højriis Bock til TV2 ØSTJYLLAND.

Det tager syv til ni måneder for grisene at blive slagteklar.

Den sortbrogede danske landrace har andre kvaliteter end den langsomme opvækst, der adskiller dem fra den traditionelle lyserøde gris.

- Den har en anden fordeling mellem fedt og kød, og fedtet har en anden spisekvalitet. Så selvom den er en lille smule federe for at kunne holde på varmen her på friland, som er økologisk, så har den heldigvis en høj spisekvalitet, siger svineavleren til TV2 ØSTJYLLAND.

Fra de langsomtvoksende grise kommer til verden går det mellem syv og ni måneder, før der er flere grise klar til Michelin-restauranterne.

Kort nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Tilpas dit samtykke til cookies her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm vimeo.com
_cfuvid vimeo.com
AWSALB Amazon Web Services
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBCORS Amazon Web Services
AWSALBCORS Amazon Web Services
bcookie LinkedIn
beyondwords no-domain
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
pusherTransportTLS no-domain
remote_sid youtube.com

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_clsk tv2ostjylland.dk
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
bugsnag-anonymous-id no-domain
userId tv2ostjylland.dk
vuid vimeo.com

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
_ga Google
_ga_LVEFKMG087 Google
_ga_VNYPEBL4PG Google
li_alerts LinkedIn
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
CookieConsent tv2ostjylland.dk
CookieConsent tv2ostjylland.dk
frequencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
frequencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
frequencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
oj_ovp_session oj.tv2reg.stream
PHPSESSID recruit.hr-on.com
recencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
recencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
recencyCategoryV2 tv2ostjylland.dk
recencyLastVisitV2 tv2ostjylland.dk
recencyLastVisitV2 tv2ostjylland.dk
SRVNAME oj.tv2reg.stream
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
tv2_ostjylland_session tv2ostjylland.dk
tv2reg_cookie_consent tv2ostjylland.dk
visitedPagesV2 tv2ostjylland.dk
visitedPagesV2 tv2ostjylland.dk
visitedPagesV2 tv2ostjylland.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2ostjylland.dk
XSRF-TOKEN oj.tv2reg.stream
XSRF-TOKEN tv2ostjylland.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google