Psykisk syg satte ild til kirke – stadig lang vej tilbage
Vor Frelsers Kirke i Horsens skal restaureres for 20 mio. kroner efter en brand i august sidste år. Arbejder skrider langsomt frem.
En skæbnesvanger onsdag aften i august sidste år har fortsat stor betydning for Vor Frelsers Kirke i det centrale Horsens. Her satte en psykisk syg mand ild til prædikestolen med en engangslighter.
Skaderne på kirken er i dag omfattende, og politiets 'Adgang forbudt'-skilt hænger stadig klistret fast på den aflåste kirkedør.
- Hver eneste gang, jeg kommer ind i min skønne kirke, bliver jeg fuldstændig chokeret. Den følelse kommer igen og igen. Alt er ødelagt, siger menighedsrådsmedlem Adalbert Juretzka.
Kirken er tømt for inventar, der er blot de forkullede rester tilbage.
- Man kunne næsten ikke genkende prædikestolen, lyder det trist fra menighedsrådsmedlemmet.
3-400 grader varmt ved orglet
Stolen fra 1679 gik tabt sammen med bænkene i kirken, og selvom selve branden og flammerne ikke spredte sig til mere end dem, så har hele kirken taget skade.
- Soden sidder alle steder, og det er det kæmpe rensearbejde, som vi er i gang med. Og det er det, der er så vanvittig dyrt, fordi vi skal ind i alle kroge, fortæller restaureringsarkitekt fra Liljen Arkitekter, Mogens Svenning.
I den vestlige side af kirken står de kasser, der før husede de 2500 piber til kirkens orgel. Nu er de tomme.
- Piberne er lavet af tin og bly, og fordi varmen fra branden bredte sig til hele kirken, så har temperaturen været over 3-400 grader heroppe, hvor orglet stod, siger Mogens Svenning.
Kommer til at koste 20 mio. kr.
Bare orglet i sig selv kommer til at koste tre-fire mio. kroner at få restaureret, og hele processen med at få Vor Frelsers Kirke tilbage til fordums styrke forventes at koste 20 mio. kroner.
- Alle folkekirker i Danmark indbetaler til en fælles forsikringskasse, så vi får solidarisk hjælp fra alle kirker, siger Adalbert Juretzka.
Selvom projektet umiddelbart ser nærmest uoverskueligt ud, så håber han på, at kirken kan stå klar til konfirmationssæsonen.
Dog i en lidt andre udgave end vanligt uden orgel, men med et låneflygel og hornblæsere samt stole udefra, hvis ikke bænkene bliver klar.
Meget sod på relieffer
Et andet sted end i selve Vor Frelsers Kirke arbejdes der faktisk også på fuld damp for genskabelse af kirkerummets effekter.
På industrimuseet i Horsens sidder konservator Bent Jacobsen og forsøger at restaurere to relieffer fra kirken.
- Vi skal bruge meget tid på det, fordi der er meget sod på dem og mange opskaleringer i farvelaget, fortæller konservatoren.
Blev renoveret et år før branden
Udfordringen for relieffer i træ under en brand er ifølge ham, at varmen udgiver fugt, som får træet til at udvide sig. Når så branden er ovre, trækker træet sig sammen igen, uden at farvelaget kan følge med.
Det kommer til at tage flere måneder og koster omkring 300.000 kr. at få de to relieffer restaureret, men så er de også i samme stand som før branden.
For Vor Frelsers Kirke er det ekstra ærgerlig med branden, for blot et år før var kirken blevet renoveret for over 11 mio. kroner.