Christian gik amok i trafikken - nu har han fundet en vej ud
For bare fire måneder siden var Christian Breinholt tilbøjelig til at hidse sig op over det mindste i trafikken. I dag påstår han, at han er helbredt for sin road rage.
Der er sket et vaskeægte mirakel for Christian Breinholt.
Han mener, han er blevet kureret for sine raserianfald i trafikken.
- Det går megagodt. Der har ikke været nogen konkrete episoder, hvor jeg har været så udadreagerende, fortæller han.
Han er før blevet så rasende over andre bilister, at han er steget ud af sin egen bil og har rykket i dørhåndtaget på den anden bil.
Men ikke længere. For han har været i hypnose med sin road rage - eller vejvrede - som det kaldes.
- Jeg var jo ikke forberedt på, hvad der kunne komme ud af den hypnose og havde egentlig tænkt, at det troede jeg ikke rigtig på. Men det har virkelig overbevist mig, siger han.
Den 45-årige familiefar har fået vendt fuldkommen rundt på de følelser, der førhen fik ham til at kaste lange fraser af skældsord efter andre bilister. Og det er også til gavn for hans tre sønner på bagsædet. Han fortæller, at de førhen kunne finde på at gentage hans skældsord.
- Nu er der en helt anden ro i bilen, fortæller Christian Breinholt.
En djævel i trafikken
For at forstå hans udvikling rejser vi fire måneder tilbage i tiden, til da TV2 ØSTJYLLAND satte sig på passagersædet i hans bil for første gang.
- Jeg bliver rasende, sådan harmdirrende nærmest, forklarede han dengang.
For der skulle nærmest ingenting til for at gøre ham vred bag rattet. Sådan rigtig vred.
- Det bruser bare over. Det er, som om jeg kan mærke, blodet bruser, forklarede han.
Han holdt sig ikke tilbage med skældsord, den lange finger og fagter til andre trafikanter.
- Når jeg er i trafikken, går der en djævel i mig, når jeg oplever noget, jeg ikke synes er ok, sagde han.
Og bagefter var han bare flov.
- Om det er en ældre dame på 80 eller rockerlignende typer, det er fuldstændig ligegyldigt i øjeblikket. Men bagefter sidder jeg godt nok og tænker: ’fuck, jeg håber godt nok ikke, de kigger', sagde han.
Gik amok, mens søn var i bilen
- Det værste er helt klart, når jeg reagerer fysisk ud af bilen. Jeg har jo så mange muligheder for at nå at reagere og trække det tilbage, men der er løbet sgu bare kørt, sagde den 45-årige familiefar.
Han fortæller især om en episode, der stadig hjemsøger ham. Han og sønnen var på vej på skadestuen, fordi hans søn var kommet lettere til skade til en fodboldkamp.
Christian Breinholt syntes, bilen bagved kørte ekstremt tæt på, så han bremsede hårdt op og steg ud for at konfrontere bilisten. I sit vredesudbrud rykkede han i dørhåndtaget på den anden bil, mens den anden bilist holdt fast i døren indefra. Christian Breinholt råbte og fægtede med arme og ben.
- Det var ikke sådan, at jeg tænkte, at nu skulle jeg hen og give ham et par på hovedet. Men den mulighed var der jo, hvis han havde været lige så udadreagerende og opfarende, som jeg var, siger han.
Den 45-årige mand har efterfølgende været meget flov over episoden, især fordi han havde sin søn med på bagsædet. Han føler nemlig, han svigtede sit ansvar over for sønnen.
- Jeg tænker, at han er blevet bange, siger han og fortsætter:
- Det kan jeg mærke, jeg bliver rørt over. Ikke at jeg normalt er grådlabil, men jeg kan mærke, det presser sig på, fortæller han, mens han tørrer en tåre af sin kind.
Men det er helt naturligt at føle sig flov over sin vrede i trafikken. Det forklarer Jens Einar Jansen, som er psykolog med speciale i vejvrede.
- Når man eksploderer, bliver ens omgivelser og relationer påvirket af det. Det er jo en stresstilstand, man sætter sin krop i, og som man også sætter omgivelserne i, siger han.
Vreden kan være farlig
Ifølge psykolog Jens Einar Jansen kan vejvrede spænde fra vanvidsbilisme, hvor man sætter andre menneskers liv i stor fare, til at man ryster på hovedet, himler med øjnene og banker i rattet.
Læs også:
- I de tilfælde hvor vreden bliver meget ukontrolleret, og man kommer til at handle i følelsernes vold, kan det helt klart sidestilles med, at man er påvirket af alkohol og alle mulige andre ting, fordi det fjerner jo fokus og opmærksomhed, og man har svært ved at koncentrere sig om det, man faktisk skal gøre, siger han.
TV2 ØSTJYLLAND har de seneste dage fortalt om tilfælde af vejvrede, der er endt ud i vold. Flere følgebilschauffører, der kører for transportfirmaet Mammoet A/S, har oplevet vold i trafikken. Bare i år er to medarbejdere blevet sygemeldt på grund af vold fra bilister.
Videoen her viser en følgebilschauffør, der bliver overfaldet af en vred bilist:
Tankens kraft
Det var en skeptisk Christian Breinholt, der for tre måneder siden besluttede sig for at give hypnose en chance.
- Jeg er jo usikker på, om man kan fjerne det (vejvreden, red.), fordi det har boet i mig i så mange år, sagde han.
Han tog hen til Kim Oechsle, som er hypnotisør i Egå ved Aarhus.
Ifølge Kim Oechsle kan menneskets hjerne leve sig kraftigt ind i situationer. Omvendt kan den trænes til ikke at leve sig ind i de situationer. Og det var netop det, de to skulle forsøge sammen.
- Jeg vil prøve at arbejde med de tanker og følelser, Christian har både under og efter hans kørsel, så han måske bliver mere klar over dem og får mere kontrol over, hvad der egentlig sker, forklarede hypnotisøren.
Under hypnosen betød det blandt andet, at Christian oplevede ikke at kunne skille sine hænder fra hinanden.
- Det var satans, sagde han, mens hans knoer blev helt hvide af at presse de flettede fingre sammen.
Bagefter gentog de øvelsen, men denne gang mindede hypnotisøren ham om, at det er ham selv, der har kontrollen over sine tanker.
- Når du bliver bevidst lige nu, om at det er dig selv, der tænker det her. Hvad sker der så med de fingre, spurgte Kim Oechsle.
Og med ét skilte Christian Breinholt sine hænder ad uden besvær.
I indslaget her kan du møde Christian Breinholt før behandlingen og følge hans besøg hos hypnotisøren:
Samtale som kur
Han har altså taget evnen til at kontrollere sine tanker med sig bag rattet. Men det krævede naturligvis tilvænning.
- Nu er det blevet en så naturlig del af mig, at det ikke er noget, jeg tænker over mere, siger Christian Breinholt i dag.
Derudover mener han også, det har hjulpet ham meget at tale højt om sin vejvrede.
- Førhen krøb jeg jo hen langs væggen, når jeg skulle fortælle om det, siger han.
Christian Breinholt er ikke den eneste, der kender til udfordringer med temperamentet i bilen. TV2 ØSTJYLLAND fortalte i mandags om Krestian Gyldenløve Møller, der har en kort lunte i trafikken. Han oplever også, at det at tale åbent om vejvreden er med til at mindske den med tiden.
- Det er jo ikke rart at snakke om et problem, man har. Det er det aldrig, men det giver et eller andet. Der skal mere til at provokere og irritere mig nu, og jeg er blevet bedre til at håndtere situationerne og bare lade det passere, siger 27-årige Krestian Gyldenløve Møller.