Hjælp! Carstens grund blev oversvømmet med mudder, lort og gulerødder

Carsten Jensen fra Ørum står lige nu med en kæmpe regning, da mudder fra naboens marker har oversvømmet hans grund.

Se, hvordan Carsten Jensens grund er forvandlet til en mudderpøl i videoen her.
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hvis du står i lort til anklerne, er der ikke nogen, der kommer og hjælper dig.

Det oplever i hvert fald Carsten Jensen fra Ørum på Djursland.

Sidste lørdag faldt der 65 millimeter regn på tre kvarter i hans område, og det resulterede i, at vand, mudder, møg og gulerødder fra nabomarkerne skyllede ind på hans gårdsplads.

Han har lige nu omkring 200-300 kubikmeter mudder på sin grund. Mudderet er en blanding af jord, kloakvand og gulerødder.

Derudover har han fået vand i sit værksted, sin hal og sin garage, der angiveligt lugter af kloak og lort.

Der ligger et kæmpe arbejde foran Carsten Jensen, der sammen med sin far står for at fjerne al mudder. 

- Da jeg kommer hjem og ser det her, så er jeg ved at tude. Jeg magter det ikke, siger Carsten Jensen til TV2 ØSTJYLLAND og tilføjer:

- Der er totalt kaos over det hele.

Står selv med regningen

Til Carsten Jensens store frustration hviler ansvaret for både skadesomkostninger og oprydning alene på ham selv, og det kan løbe op i 100.000 kroner.

Sammen med sin far er han nu i gang med at fjerne mudderet med gravemaskiner. Men han mener, at naboen burde tage ansvar.

Der ligger gulerødder flere steder på Carsten Jensens grund. De kommer fra naboens gulerodsmarker.

På markerne rundt om hele Carstens Jensens ejendom er der sået gulerødder i bakket terræn, hvori landmanden har lavet rendegrave. Og det er ifølge Carsten Jensen de render, der er blevet fyldt med vand under skybruddet og har ført de mange kubikmeter jord over på Carsten Jensens grund.

Ifølge Carsten Jensen siger naboen dog, at han ikke kan gøre for, at der kommer skybrud, og at han ikke mener, at han skal fjerne mudderet.

Den samme vurdering kom fra den lokale landboforenings jurister, imens der heller ikke var hjælp at hente fra forsikringsselskabet, fordi der er tale om udendørs skader.

Kunne du selv have gjort noget?

- Jeg kunne ikke nå at gøre noget. Jeg var heller ikke hjemme, så der er ikke noget at gøre. Det går lynhurtigt, siger Carsten Jensen.

Ekspert: Har ansvar for egen have

Selvom far og søn nu har besluttet sig for at gå i gang med oprydningsarbejdet på egen hånd, håber de, at der ude i horisonten er hjælp at hente fra enten landmand, forsikring eller kommune.

Ifølge Tine Nielsen, der er ekspert i regler og love om byggeri hos Bolius, skal de dog ikke få forhåbningerne for højt op.

Generelt står man selv for det, der vælter ind i ens have.
Tine Nielsen, ekspert i regler og love om byggeri, Bolius

- Generelt står man selv for det, der vælter ind i ens have, men bygningerne er dækket af forsikringen, da det som regel er der, den største værdi ligger, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Hun mener heller ikke, at naboen nødvendigvis har et ansvar.

- Man har selvfølgelig et ansvar for at holde vand og jord på egen grund, men når der kommer skybrud ud over det forventelige, så kan naboen godt have opfyldt sine forpligtelser og regler, siger Tine Nielsen.

Græsplænen er også fyldt med mudder.

Hun mener dog, at man kan argumentere for, at lovgivningen halter bagud i forhold til de klimaforandringer, vi har set de seneste år.

Hendes forslag er, at Carsten Jensen laver en plan sammen med naboen, så det ikke sker igen.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her