Påsketradition: Hvorfor spiser vi skidne æg?
I påsken genopliver Dansk Landbrugsmuseum, Gl. Estrup, nogle af de gamle traditioner.
Vi kender alle påskeægget, men ind i mellem hører man også om "Skidne æg" som en del af påskens traditioner. Men hvad er det egentlig, og hvorfor spiser vi dem?
- Skidne æg er hårdkogte æg, eller smilende æg som den ældre generation nok vil kalde dem. Og de hører sig til påskelørdag eller skidne lørdag, som den også kaldes, siger museumsinspektør Bettina Buhl fra Dansk Landbrugsmuseum, Gl. Estrup og fortsætter:
Billedserie: Se østjydernes flotte forårsbilleder fra påsken
- Traditionen var nemlig, at lørdag skulle der vaskes tøj, og derfor havde madmor ikke den store tid til madlavning, og hun skulle bruge en nem og overkommelig ret. Derfor fik man skidne æg serveret i sennepssovs.
Både skærtorsdag og langfredag er der mulighed for, at familien sammen kan trante æg eller konkurrere i æggeløb i særudstillingen om påskens traditioner på Dansk Landbrugsmuseum, Gl. Estrup.
Se fortællingen om skidne æg i videoen ovenfor.Herunder kan høre, at æggene var datidens chokoladepåskeæg: