Tre dræbt i plejehjemsbrand: Nu gør brandmyndighederne ekstra indsats
Plejehjemsbranden på Farsøhthus sidste år har ført til, at brandmyndighederne har uddelt flere påbud på plejecentrene i Norddjurs.
Det er måske ikke det smarteste for de ældre mennesker at have en stormkrog på døren, hvis det brænder, og man skal hurtigt ud af lokalet. Derfor har de på Plejecenter Glesborg på Norddjurs nu fjernet alle stormkrogene. Det skaber glæde hos en af beboerne, Pouline Hansen
- Der har tidligere været sådan en klemme på, men den var ikke så let for os gamle mennesker at få op. Nu er den blevet fjernet, og det, synes jeg, er godt, siger Pouline Hansen til TV2 ØSTJYLLAND.
Det er de såkaldte stormkroge, der sikrer vinduer og døre mod blæst, der er blevet fjernet fra hele plejehjemmet. Nu kan beboerne hurtigt komme ud. Stormkrogene var et af de tre påbud, som plejehjemmet fik af brandmyndighederne.
- Der er kommet en skærpet opmærksomhed på farerne ved brand og på, hvordan man kan komme ud herfra, siger plejecenterleder Tove Jensen til TV2 ØSTJYLLAND.
Påbuddene er et direkte resultat af efterdønningerne fra den tragiske brand på plejehjemmet Farsøhthus sidste år. Her mistede tre mennesker livet.
Det er Beredskab & Sikkerhed, der står for sikkerheden på plejehjemmet. De har også bedt plejecenteret om at fjerne et bord, der stod under et skab med en brandslange. Direktøren fortæller, at brandtilsynet på plejehjem har ændret karakter efter branden på Farsøhthus sidste år.
- Det er egentlig ikke fordi, vi har en ambition om, at vi bare skal rundt og dele påbud ud. Det er bare rigtigt vigtigt for os at påpege, at alt, hvad der står på gangene rundt omkring på plejehjemmene, vil bidrage til branden, hvis det værst tænkelige skulle opstå. Det skal vi have dialog med plejecentrene om, siger beredskabsdirektør, Kasper Sønderdahl, til TV2 ØSTJYLLAND.
Ekstra brandmænd til plejehjemsbrande
Fremadrettet vil der også være to ekstra brandmænd, når der lyder en brandalarm på et plejehjem.
- Der er brug for rigtigt mange arme og ben, når vi skal have folk evakueret fra de her bygninger. Så det tager vi meget alvorligt, siger beredskabsdirektør Kasper Sønderdahl.
Efter branden sidste år bliver alle brandtilsyn på Norddjurs nu også behandlet på udvalgsmøder i kommunen.
- Det skaber en tryghed hos mig som politisk ansvarlig, at vi faktisk agerer på det, der bliver påtalt og påbudt. Vi må ikke tro, at vi kan undgå det fuldstændigt fremadrettet, men vi skal hele tiden se på, hvordan vi kan gøre det bedst muligt, siger Lars Møller (S), der er formand for voksen og plejeudvalget i Norddjurs Kommune til TV2 ØSTJYLLAND.