Vibe står foran kæmpe opgave – og den bliver kun større

Antallet af en ny type patienter vokser og vokser, og det stiller større krav til studerende som Vibe Freja Kirk Mikkelsen.

Udgivet Opdateret
Lige om lidt er Freja Kirk Mikkelsen uddannet SOSU-assistent, men der venter hende større opgaver og udfordringer end hendes forgængeres.

Der bliver terpet spørgsmål og kommunikation med borgerne hos de kommende SOSU-assistenter på SOSU Østjylland.

- Jeg glæder mig til at komme ud og bruge alt det, jeg har lært på uddannelsen, fortæller studerende Pernille Espenheim.

Men ude i virkeligheden venter en anden type opgave, som kræver mere og andet end kommunikation. For ifølge Lungeforeningen vokser mængden af krævende borgere med sygdommen KOL, som har brug for ilt.

- Når patienter udskrives tidligere fra hospitalerne, så vil iltbehandling udenfor hospitalerne blive et tiltagende behov, så derfor er der større behov for uddannelse, mener Torben Mogensen, der er formand for Lungeforeningen.

Og de studerende er bevidste om de udfordringer, de står overfor.

- Det er en af de opgaver, hvor vi har meget ansvar, og hvor man også skal være ærbødig overfor sit arbejde, og hvor meget af et menneskes liv, man får lagt i sine hænder, siger Vibe Freja Kirk Mikkelsen, der også er studerende på SOSU Østjylland.

Region Midtjyllands Hospitalsenheden Vest har lavet en video ang. praktisk ilt-behandling. Her giver de en forklaring på, hvordan man bruger ilt-brillen.

Ilt på skoleskemaet

Når det handler om ilt til patienter, så må læger ordinere og sygeplejersker håndtere ilten. Men for SOSU-assistenter er det nødvendigt at få oplæring fra læger eller sygeplejersker, før de giver ilt, og de skal altid følge ordinationen.

Men som TV2 Østjylland fortalte i går, fik Nina Brizets eksmand, som led af KOL, en CO2-narkose, mens han var på aflastning på et plejecenter. Årsagen var ifølge familien, at personalet havde øget hans ilt fra én til 2,5 liter. Familien mener ikke, der var styr på ilthåndteringen.

Derfor vil Nina Brizet gerne have større fokus på håndtering af ilt på SOSU-uddannelserne.

- Sådan som det er begyndt at udbrede sig, synes jeg helt sikkert, det burde være med i deres uddannelse, siger Nina Brizet.

Hun bakkes op af Lungeforeningen, som har fået flere henvendelser om lignende problemer med ilthåndtering.

- Da jeg hørte om det, undrede det mig virkelig, at det ikke er en del af uddannelsen, så det forventer jeg, det bliver, siger Torben Mogensen, formand for Lungeforeningen.

Ind med noget, ud med andet

På SOSU-uddannelserne bliver de ikke undervist i ilthåndtering, men emnet bliver berørt, fortæller uddannelseschef Karen Brix Roed.

- Vores opgave er at give dem en bred kompetence. Og så er det i højere grad, at man søger viden om specifikke ting eller får oplæring om specifikke områder, fortæller Karen Brix Roed.

Hun vil ikke afvise, at ilt kommer til at fylde mere på uddannelsen i fremtiden, men:

- Hvis vi sætter ekstra fokus på noget, er vi nødt til at pille noget andet ud, for vi har kun den uddannelsestid, vi har, men vi går hele tiden ind og vurderer, siger hun.

Udfordringer og håb

Plejefaget står overfor store udfordringer både nu og i fremtiden. Det er både Lungeforeningen og uddannelsesinstitutionen enige om.

- Helt generelt er det kompetencer og mangel på arbejdskraft, som er vores største udfordring, siger Karen Brix Roed.

De studerende er dog klar på mere uddannelse, hvis det er nødvendigt.

- Jeg kunne godt forestille mig, at vores uddannelse bliver endnu mere teoretisk. Det er den vej, det er gået, hvor vi også får mere ansvar ude i praksis, siger Vibe Freja Kirk Mikkelsen.

Men mest af alt glæder de studerende sig til at komme ud og gøre en forskel.

- Vi glæder os helt vildt. Vi glæder os til vi står helt færdige og klar til at søge vores første job, siger Caroline Lene Jørgensen.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her