Kommune rystet igen: Beskyttede træer fældet på godsejers jord

Træerne er blevet fældet ulovligt, selvom de stod på blandt andet godsejerens private grund.

Vildt, at man kan finde på det, siger Helle Bøhl-Møller, teknisk chef i Odder Kommune.
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Det er helt vildt, at man kan finde på det. Vi er dybt fortvivlede over, at vi bliver ved med at opdage det her.

Sådan lyder det fra Helle Bøhl-Møller, der er teknisk chef i Odder Kommune, mens hun står og kigger ud over en op mod en kilometer lang strækning af Odder å, hvor mange af træerne i brinken af åen er blevet fældet.

Vandløbet mellem Fillerup og Torrild er beskyttet natur, og det er derfor ulovligt at fælde træerne, også selvom de står på privat jord, hvilket træerne langs Odder Å gør.

Noget som Horsens Folkeblad også har fortalt om.

På en kilometer lang strækning langs med Odder Å, er der fældet træer helt nede i kanten af åen.

Hun er ærgerlig over igen at stå og se på de efterladte stubbe. Det er femte gang på under en måned, at der har været sager med træer, der er blevet fældet på mistænkelig vis i Odder Kommune.

Men området langs Odder Å er kun det ene af to steder, hvor Odder Kommune har opdaget, at træer er blevet fældet i områder, som er omfattet af naturbeskyttelsesloven.

Også langs med Rævs Å, lige syd for Odder, har kommunen fundet flere store træer, der er blevet fældet i kanten af åen.

Langs med Rævs Å står der også flere stubbe helt nede ved kanten af åen.

- De her områder er paragraf 3-beskyttet, og det vil sige, at det er forbudt. Odder Kommune er myndighed, og det betyder, at vi forbereder en meget formel henvendelse til lodsejeren, siger Helle Bøhl-Møller.

Men Odder Kommune er også nødt til at gå videre med sagen. Særligt på grund af området omkring Odder Å.

- Når man fælder træer langs en hel strækning på en kilometer, så er vi også nødt til at melde det til politiet, fordi det er så grov en overtrædelse.

Odder Kommune arbejder på at finde ud af præcis hvor mange træer, der er blevet fældet på de naturbeskyttede arealer, men i modsætning til de tidligere sager, er der her ikke tale om hærværk eller tyveri fra andres arealer, men om en privat lodsejers jord, hvor der ulovligt er blevet fældet træer.

Overblik over fældede træer

  • 18. september oplyser Odder Kommune, at der er fundet 31 træer, der er forsvundet langs Houvej lige udenfor Odder.

  • 19. september oplyser Østjyllands Politi til TV2 Østjylland, at de havde en mistænkt i sagen.

  • 23. september kom det frem, at politiet havde afspærret en stor stak fældede træer, der lå placeret på jord ejet af Johan Koed Jørgensen. Det vides ikke om stakken er relateret til fældningerne.

  • 24. september viste en landinspektørs måling, som Odder Kommune havde bestilt, at 28 af de 31 træer fældet ved Houvej lå på kommunens grund.

  • Senere 24. september kom det frem, at Odder Kommune havde fundet yderligere 23 træer fældet på kommunes grund, der hvor Bilsbækvej krydser en natursti, mellem Hundslund og Ørting

  • 25. september fortalte Odder Kommune, at de ville kræve erstatning for de 54 fældede træer.

  • 30. september vurderede flere eksperter at fældningerne kunne udløse en millionregning.

  • 2. oktober kunne Horsens Folkeblad fortælle, at Naturstyrelsen også mistænkte, at der var fældet træer ulovligt på deres arealer langs med en natursti mellem Hundslund og Ørting.

  • 3. oktober fortalte TV2 Østjylland om Naturstyrelsens mistanke, og kontaktede Godsejer Johan Koed Jørgensen, som Naturstyrelsen også havde kontaktet. Godsejeren oplyste at han ikke kendte noget til sagerne, da han havde været på ferie og ville være det de næste otte-ti dage.

  • 9. oktober viste det sig, at en grundejerforening også har politianmeldt træer fældet på deres jord. Det er altså ikke længere kun på offentlige arealer fældninger er foregået, nu er det også på privatejet jord.

Derfor står Odder Kommune nu i en ny situation.

- Det er en helt anden sag, fordi vi er myndighed og vi behøver ikke vente på, at politiet peger på en skyldig. Her er det en lodsejer, som har overtrådt bestemmelserne i naturloven, siger Helle Bøhl-Møller

Godsejer Johan Koed Jørgensen ejer både ved Odder Å og ved Rævs Å en af de marker, der støder op til de områder, hvor der er fældet træer.

Af Geodatastyrelsen matrikelkort fremgår det, at marken nord for Odder Å, hvor de fleste af træerne i brinken af åen er fældet, er ejet af DANSK KORNLAGER AF 25.11.1982. ApS, som er ejet af Johan Koed Jørgensen.

Begge steder er de fleste af træerne fældet på den side af åen, som Johan Koed Jørgensen ejer.

Vi har været i kontakt med de lodsejere, som har jord, der ligger ned til vandløbene.

Ved Rævså afviser naboen, godsejer Johan Tesdorpf, at de skulle have fældet træerne.

- Jeg kender ikke området i detaljer, men jeg ved, at vi ikke har haft nogen aktiviteter derude, siger Johan Tesdorpf.

Af Geodatastyrelsen matrikelkort fremgår det, at marken øst for Rævs Å, hvor de fleste af træerne i brinken af åen er fældet, er ejet af Johan Koed Jørgensen.

Naboen ved Odder Å, som ikke er Johan Koed Jørgensen, har ikke ønsket at kommentere sagen.

TV2 Østjylland har i dag forsøgt at få en kommentar fra godsejer Johan Koed Jørgensen, men han er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her