Opråb fra familieterapeut: For få voksne til at passe vores børn
Efter flere års fravær på grund af sygdom er Jesper Juul tilbage med et klart budskab: Der er alt for få voksne i daginstitutionerne
Døren åbner automatisk.
Familieterapeut og forfatter Jesper Juul tager høfligt imod i den handicapvenlige lejlighed på 3. sal med udsigt over Odder.
Siden 2012, hvor en autoimmun sygdom gjorde ham lam i benene, har han været bundet til en kørestol og en helt anden tilværelse, end den han levede engang.
- For en mand, der har været uafhængig og selvhjulpen i hele sit liv, er det selvfølgelig et kæmpe identitetsskifte, siger Jesper Juul.
Mistede stemmen i fire år
Alligevel føler Jesper Juul sig heldig.
På grund af sygdommen mistede han også sin stemme og kunne kun kommunikere på skrift. De danske læger kunne ikke stille noget op, men så gennemgik han en kompliceret operation i halsen i Tyskland, og kunne pludselig tale igen.
- Jeg havde ikke sagt noget i 4 år, og så vågnede jeg fra bedøvelsen og havde fået min egen stemme tilbage. Det var helt forrygende, siger Jesper Juul.
Det ender galt
Nu taler Jesper Juul igen, og han taler med en røst, der er så høj, at den burde kunne høres på Christiansborg og i et hvert borgmesterkontor i dette land.
For familieterapiens nestor har et klart budskab til de danske politikere: Der SKAL bruges flere penge på de mindste børn. Ellers ender det galt
- Jeg har rejst rundt i Europa, hyret af danske ambassader, og holdt foredrag om de fantastiske danske daginstitutioner - for bare 10 år siden. Nu skammer jeg mig, siger Jesper Juul.
For få voksne
Det er ikke pædagogerne, som Jesper Juul skammer sig over. De gør hvad de kan, mener han.
Problemet er, at der i mange kommunale institutioner er for få voksne og ALT for mange børn.
Ifølge Jesper Juul burde der i en vuggestue maksimalt være 4-5 børn per voksen og i børnehaven 6-8 børn per voksen med mulighed for at tilkalde ekstra personale.
- Der er nogle kommuner, som praktiserer regulært omsorgssvigt. Så alvorligt er det. Der er for mange børn i institutionerne, og de begynder for tidligt. Det er farligt for små børns hjerner, at de kommer i vuggestue før de er fyldt et år, og at de bliver flyttet i børnehave før de er 3, siger Jesper Juul.
Det er så langt ude
Han mener, at børns hjerner bliver forgiftet af stresshormoner. Konsekvensen er, at de får sværere ved at lære og skabe meningsfulde sociale relationer.
- De kommunalpolitikere, der beslutter de her ting, er så langt ude, at det er lige før, jeg håber på, at de ikke selv er klar over det, siger Jesper Juul.
Man vil ikke høre svaret
Selv om Jesper Juul kan tale igen, kniber det med at blive hørt. For vi lever i en tid, hvor mange beslutningstagere vælger at vende det døve øre til eksperterne, mener han
- Det gælder jo hele det offentlige system – både det kommunale og det regionale - at den administrative ideologi, som man indførte i 90’erne har tappet alle systemer for kvalitet. Hvis en kommune i dag skal spare penge, og derfor overvejer at stuve flere børn sammen i skoler og daginstitutioner, så spørger man ikke først de mennesker, som ved noget om kvalitet. Formentligt fordi man ikke vil høre svaret, siger Jesper Juul.
I videoen øverst kan du se hele interviewet med Jesper Juul.