Ekspert: Sådan hjælper vildt vejr på iltsvind
Havene lider, og iltsvind er ved at gøre det af med dyre- og plantelivet under bølgerne. Men nu kommer der endelig medvind til de danske farvande.
Mens husejere forsøger at sikre deres ejendele, og bådejere kæmper mod vinden i marinaer, klapper havbiologer og naturforkæmpere i hænderne.
Den kraftige vind, der netop nu skyller ind over Danmark og de danske farvande, er nemlig med til at hjælpe på det iltsvind, der har trukket overskrifter siden sommeren.
Det fortæller seniorforsker på Institut for Ecoscience på Aarhus Universitet Peter Bondo Christensen.
Årsagen er, at vinden får vandmasser, der normalt er adskilt, til at blive blandet.
- Det betyder, at det mere iltrige vand i overfladen bliver blandet med det iltfattige vand på havbunden, siger Peter Bondo Christensen.
I de indre danske farvande kommer der dybest set vand fra to retninger: fra nord og fra øst. Fra Nordsøen kommer der ifølge seniorforskeren ret saltholdigt vand, der dermed også er lidt koldere. Fra Østersøen kommer der vand med betydeligt mindre saltindhold, der er lettere og varmere.
Det gør, at Nordsø-vandet lægger sig langs bunden, hvor dets ilts lidt efter lidt bliver opbrugt i forbindelse med de naturlige processer dernede, mens Østersø-vandet ender tættere på overfladen.
Og selvom vi har at gøre med flydende vand, skal der en del til for, at disse vandmasser blandes.
Det er her, at det voldsomme vejr, vi oplever lige nu, kommer ind i billedet. For den kraftige vind skubber og flytter så meget vand ved overfladen, at det også påvirker vandet længere nede.
På den måde bliver det iltfattige vand langs bunden blandet med det mere iltede vand i overfladen, og det kan få positive konsekvenser for havmiljøet.
Seniorforsker Peter Bondo Christensen vil ikke gætte på, hvor stor en effekt det aktuelle vejr vil få, men han er sikker på, at det vil kunne måles i de kommende uger.
- Men det er helt sikkert, at det har gavnlig effekt på iltsvindssituationen, siger han.
Ifølge forskere har Danmark dette efterår set det største iltsvind i de indre farvande i 20 år. Det skyldtes især alt den nedbør, der kom hen over sommeren, som skyllede meget fosfor og næringsstoffer fra marker, ned i vandløb og ud i havet.
Spørgsmål eller kommentar? Skriv til os!