Hvilken østjysk kommune har den bedste natur? Se listen her

På baggrund af det nationale biodiversitetskort har forskere fra Aarhus Universitet udregnet det såkaldte naturkapitalindeks for Danmark og hver af landets 98 kommuner.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Silkeborg Kommune topper listen over den bedste natur i Østjylland. Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix

Mindre øer i top og bykommuner i bund. 

Sådan tegner det generelle billede sig af de danske kommuner i det naturkapitalindeks, som netop er udkommet og viser kvaliteten af naturen i landets kommuner.

Naturkapitalindekset giver et overblik over, hvor den gode natur findes. Det er skabt ved at kigge på, i hvor høj grad arealer egner sig som levested for truede arter af dyr, planter og svampe.

I Østjylland tager Silkeborg førstepladsen. Her har man scoret 43 point ud af 100 mulige. Det glæder borgmester i Silkeborg Kommune Steen Vindum (V).

- Det er jeg glad og stolt over, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Det kommer ikke bag på ham, at Silkeborg rangerer højt, når det gælder natur. Her arbejder de nemlig med det, de kalder 'Vild med vilje'.

- I mange af vores skove lader vi grene ligge i skovbunden, når vi har beskåret træerne for at øge biodiversiteten og give plads til larver og biller, siger Steen Vindum (V).

Se, hvordan din kommune ligger, på kortet herunder. 

Beskyt det eksisterende

Kommunernes naturkapitalindeks er et samarbejde mellem Danmarks Naturfredningsforening og forskere fra Aarhus Universitet. 

Rasmus Ejrnæs er seniorforsker ved Institut for Bioscience ved Aarhus Universitet og er en af de forskere, der har været med til at udvikle indekseringen.

Han vurderer, at kommuner, der har på en score omkring 50-60 point, har en høj grad af god og vild natur, mens kommuner, der ligger under 20 point, kan gøre det bedre. Sidstnævnte gælder kommuner som Randers, Aarhus og Odder.

Her lyder opfordringen i første omgang at redde den natur, man har, så den ikke bliver dårligere.

- Det er svært at bygge gammel bøgeskov på en uge, men man kan beskytte det, man har, med det samme, siger Rasmus Ejrnæs.

Opgør med det nyttige

Rasmus Ejrnæs forklarer, at naturen har oplevet en stille og rolig tilbagegang, mens mere land i stigende grad er blevet dyrket, og derfor har den vilde natur svære vilkår. Det betyder, at flere arter trues.

Det udfordrer ikke menneskehedens overlevelse, men det påvirker alligevel i høj grad vores velfærd, mener Rasmus Ejrnæs.

- Planlagt natur er nyttigt, men det er ikke lige så inspirerende at opholde sig i. Det vil holde os i live, men der er ikke meget fest i det. Hvis vi vil leve livet, skal vi give plads til den vilde natur. Mange oplever, at den vilde natur rummer nogle bedre oplevelser, siger han.

Han opfordrer derfor til at gøre op med, at alting skal gøres op i nytte.

- Det handler ikke kun om vækst og arbejdspladser. Der skal også være oplevelser, siger Rasmus Ejrnæs.

Han peger desuden på, at naturrige områder kan have betydning for, hvor man vælger at bosætte sig. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her