Jonas ruller Caminoens 800 kilometer: - Alt kan lade sig gøre med lidt tilpasning

Sammen med seks venner og hjælpere skal Jonas Højmose Drejø gennemføre Caminoens opslidende 800 kilometer i kørestol.

Udgivet Opdateret

Hjulene på Jonas Højmose Drejøs vogn bliver trukket fremad på den ujævne og stejle bjergvej. Hans venner og hjælpere trækker joggeren, som Jonas sidder i, ved hjælp at stærke seler over de knoldede sten.

Sammen med seks andre er han i gang med et opslidende og vildt projekt. De skal gå og rulle de 800 kilometer, som den spanske pilgrimsrejse Caminonen strækker sig over.

Et projekt, der nok ville være en uoverskuelig tur for de fleste. Men Jonas Højmose Drejø har taget kampen op - selvom han lider af cerebral parese og sidder i kørestol.

- Vi kører langsommere, end den almindelig pilgrim kan gå. Men kan det lade sig gøre at køre Caminoen på hjul med tilpasning, siger Jonas Højmose Drejø.

Hele holdet inden afgang fra Saint Jean Pied de Port, der ligger for bunden af Pyrenæerne. / Foto: Privatfoto, Sailing Yolene/Instagram

Et overskud at give af

Fordi Jonas sidder i kørestol og har brug for hjælp til det meste, er det op til hans hjælpere at trække ham op over de stejle stigninger. En af dem, der er med på rejsen, er handicaphjælper Andreas Kragh Pedersen. Han har arbejdet for Jonas i et halvt år, som hjælper på Egmont Højskolen i Hou.

- Jeg har valgt at hjælpe Jonas, fordi jeg har et overskud at give af. Jonas har et par ben, men han kan ikke bruge dem. Jeg kan ikke give ham mine ben, men jeg kan hjælpe ham op ad bjerge ved at bruge mine kræfter, siger Andreas Kragh Pedersen.

CEREBRAL PARESE

  • Cerebral parese er et handicap forårsaget af en hjerneskade sket i fostertilværelsen eller den tidlige barndom

  • Der er mange symptomer, herunder:

    • stramme muskler

    • ufrivillige bevægelser

    • nedsat fin- og grovmotorik

    • unormale sanseindtryk

Ideen opstod spontant, da Jonas og Andreas var på vej hjem fra en familiefest på Sjælland.

- Vi havde været til familiefest, og så kørte vi gennem en lille flække på Sjælland. Så siger jeg bare ud af det blå, 'har du ikke lyst til at trille Caminoen sammen med mig', og så var Jonas bare med på ideen med det samme, siger Andreas Kragh Pedersen.

Flokken har lært hinanden gennem et fælles ophold på Egmont Højskolen.

- Indtil videre har det været hårdt, nervepirrende, koldt og varmt. Men allermest har det været hyggeligt og sjovt, siger Jonas Højmose Drejø.

I øjeblikket har de tilbagelagt de første 210 kilometer, der blandt andet har budt på en tur over bjergkæden Pyrenæerne, der byder på en stigning på 1200 højdemeter.

Alt kan lade sig gøre med lidt tilpasning.
Jonas Højmose Drejø

De syv eventyrlystne venner fra Egmont Højskolen har allerede mødt andre udfordringer en stejle bjerge på den første strækning af rejsen.

- Allerede nu har joggeren, som Jonas sidder i, voldt problemer. Lynlåsen gik i stykker, men den blev syet sammen af en nonne. Den har været udenfor mange punkteringer, og vi håber, at den holder hele vejen, siger Andreas Kragh Pedersen.

Holdet har oplevet mange punkteringer på vejen. Men det kan de fixe med medbragt lappegrej. / Foto: Privatfoto, Sailing Yolene/Instagram

Hele vejen til verdens ende

Det første mål er den famøse pilgrimsby Santiago de Compostela. Men her stopper eventyret ikke.

- Vi har tænkt os at fortsætte til Finisterre, der kaldes for verdens ende. Det er noget, af det vi glæder os allermest til at se, siger Andreas Kragh Pedersen.

Lige nu er de syv personer afsted på rejsen. / Foto: Privatfoto, Sailing Yolene/Instagram

Men allerede nu kan rejsekammeraterne mærke intensiteten fra rejsen, og de udfordringer der kommer med den.

- Vi kommer ud i nogle situationer, hvor vi er rigtig hårdt presset. Men vi oplever et fællesskab som man sjældent oplever i den virkelige verden, for det her føles ligesom et eventyr, siger Andreas Kragh Pedersen.

- Folk med et handicap skal ikke gemmes væk

For Andreas Kragh Pedersen føles det helt vildt, at de har haft mulighed for at gøre drømmen til virkelighed, og for ham er der et klart motiv med rejsen.

- Jeg synes ikke, at folk med et handicap skal gemmes væk på et center. De skal have de samme muligheder for at se verden, som os andre, siger Andreas Kragh Pedersen.

Jonas og de andre håber at være i mål den 18. august, og han håber at kunne inspirere andre, med den udfordring han påtager sig.

- Jeg satte dette projekt i gang for at inspirere andre med et handicap, om at gøre hvad de vil med tilpasning. Det bliver ikke mit sidste eventyr, siger Jonas Højmose Drejø.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her