Jordemoders dilemma: Hvad siger vi til de overvægtige, når de bliver gravide?

Jordemoder og kandidat i sundhed Sofie Gyrup har skrevet speciale om overvægtige gravides oplevelser. Hun mener, at man kan komme langt ved at undgå kassetænkning.

Udgivet Opdateret

Nadja Engsig nærmer sig termin med sit første barn, men det har været en graviditet, hvor det langtfra kun er de lykkelige omstændigheder, der har fyldt.

Når man er overvægtig og gravid, bliver man både stigmatiseret og mødt af fordomme. Det oplever i hvert fald Nadja Engsig, som betegner sig selv som kropsaktivist. 

- Man kan ikke skære alle over en kam. I stedet for at spørge mig om jeg dyrker motion, så er der en formodning om, at jeg ikke bevæger mig, og at jeg ikke spiser rigtigt, siger Nadja Engsig.

På Instagram deler Nadja Engsig sit liv som gravid og tyk. / Foto: Privatfoto

Og netop de formodninger har Sofie Gyrup undersøgt i sit speciale om overvægtige gravides oplevelser med sundhedssystemet.

- For jordemødrene er der, for mange af dem, en stor berøringsangst forbundet med at skulle italesætte overvægt i forbindelse med graviditeten, netop fordi de frygter at stigmatisere og overskride de gravides grænser, siger Sofie Gyrup.

GRAVID MED HØJT BMI

  • Gravide med højt BMI har større risiko for at opleve komplikationer i løbet af graviditeten og under fødslen.

  • Gravide med BMI over 27 har en øget risiko for at udvikle graviditetsbetinget sukkersyge (GDM) i løbet af graviditeten.

  • Gravide med et BMI over 40 har en større risiko for at få et akut kejsersnit under fødslen sammenlignet med gravide med et normalt BMI.

  • Selvom højt BMI øger risikoen for visse komplikationer i løbet af graviditeten og under fødslen, er det også vigtigt at understrege, at langt de fleste graviditeter hos overvægtige forløber ukompliceret og fint.

Hun mener, at ansatte i sundhedsvæsnet kan komme langt ved ikke at være forudindtagede, når det kommer til gravide med overvægt.

- Det er ikke alle informationer, der er lige vedkommende for alle gravide. De gravide føler, at der er en masse antagelser på spil, og at der måske nogle gange bliver givet råd og vejledning, der ikke er efterspurgt, siger Sofie Gyrup.

Sofie Gyrup mener, at sundhedspersonalet i højere grad skal respektere det, hvis der er informationer, som den gravide ikke ønsker.

- Det er vigtigt, at vi får taget udgangspunkt i den enkelte og får det gjort vedkommende for hende og hendes barn, siger Sofie Gyrup.

Overlæge: Overvægtige har øget risiko

Ifølge overlæge på afdelingen for kvindesygdomme og fødsler på Aarhus Universitetshospital, Jens Fuglsang, er det uagtet, hvordan man gerne vil mødes som overvægtig gravid, vigtigt at tale og oplyse om, hvilke øgede risici der er for både mor og barn, når man vejer for meget.

- Man ved, at overvægtige gravide kvinder har en øget risiko for kejsersnit, og får man et kejsersnit, så er der nogen risici forbundet ved det. For eksempel infektion i såret, og der er en øget risiko for infektion, hvis man er overvægtig, siger Jens Fuglsang.

Jens Fuglsang / Foto: Region Midtjylland

Derfor gør han opmærksom på de faktuelle sundhedsrisici, der er i forbindelse med overvægt og graviditet.

- Fødslen og efterløbet kan være kompliceret, hvis man har overvægt. Der er også en øget risiko for blodpropper i benene og lungerne, siger Jens Fuglsang.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her