Ledende medarbejder stopper øjeblikkeligt
Flere personalesager rammer nu det psykiatriske afsnit i Randers.
Afsnit C i Regionspsykiatrien i Randers har den seneste tid været centrum for en række sager med alvorlige lægefejl og kritisabelt arbejdsmiljø.
En whistleblowerhenvendelse i januar førte til, at 1500 patientforløb skal tjekkes for fejl. Som konsekvens blev den ledende overlæge blev hjemsendt og fyret, ligesom afdelingsledelsen også er stoppet i kølvandet på sagerne.
Nu er en fjerde person, den ledende oversygeplejerske på afsnittet, også stoppet.
Det bekræfter Region Midtjylland.
- Oversygeplejersken er afskediget og stopper med øjeblikkelig virkning. Da det er en personalesag, kan vi ikke kommentere yderligere, lyder det i et skriftligt svar fra Tina Ebler, der er hospitalsdirektør i psykiatrien i Region Midtjylland.
Mediet Frihedsbrevet har tidligere beskrevet, hvordan oversygeplejersken er blevet kritiseret for at have et medansvar for arbejdsmiljøet og patientbehandlingen på Afsnit C.
Sengeafsnit C
Sengeafsnit C er et sengeafsnit i regi af Regionspsykiatrien Randers. Målgruppen er patienter over 18 år med
• personlighedsforstyrrelser
• organiske psykiske lidelser, f.eks. demens
• angstlidelser
• autisme
Der er fra tid til anden også patienter med andre diagnoser.
Der er 14 patientstuer, og personalet består af læger, psykologer, sygeplejersker, pædagoger, social- og sundhedsassistenter, psykomotoriske terapeuter, motionsmedarbejdere, peer- medarbejdere, og lægesekretærer.
Kilde: Region Midtjylland.
Upassende forhold
Samtidig - og uafhængigt af oversygeplejerskens afsked - har en anden sag ramt afdelingen. Regionen er netop i gang med at undersøge et muligt upassende forhold mellem en ansat og en patient.
- Vi kan bekræfte, at vi har en personalesag, hvor vi undersøger, om en medarbejder har haft et upassende forhold til en patient, lyder det fra hospitalsdirektøren, der heller ikke kan kommentere dén sag yderligere med henvisning til, at det er en personalesag.
Er du eller din pårørende berørt af sagen?
Har du eller din pårørende været indlagt på sengeafsnit C i Regionspsykiatrien Randers, hører TV2 Østjylland meget gerne fra dig på emdr@tv2oj.dk eller her.
Tip os- Helt overordnet tager vi stærkt afstand fra enhver form for upassende adfærd over for patienter. Det er fuldstændig uacceptabelt og i strid med både vores værdier og den praksis, vi følger i psykiatrien i Region Midtjylland. Hændelser af denne karakter bliver taget alvorligt og håndteres i overensstemmelse med gældende retningslinjer for personalesager, og hvis det er relevant, inddrages politiet.
Afsnittet i Randers har nedskaleret antallet af patienter fra 14 til 7 hvilket betyder, at nogle patienter er flyttet til andre afsnit og afdelinger.
Påbud og krænkelser
De to nye personalesager kommer oven på en række kritiske historier om afsnit C.
I september kunne mediet Frihedsbrevet som de første fortælle, at lægefejl i en række sager, var knyttet til blandt andet selvmord og drabsforsøg.
Siden er det kommet frem, at der var gentagne advarsler om, at patientsikkerheden var i fare. TV2 Østjylland har fortalt, at advarslerne om lægens faglighed tikkede ind igennem flere år.
Den første bekymringshenvendelse kom i 2019, og de blev løbende sendt til Styrelsen for Patientsikkerhed og ledende medarbejdere i psykiatrien. De blev sendt fra andre læger i psykiatrien, kolleger og pårørende.
Også Arbejdstilsynet har gennem længere tid været bekymret for arbejdsforholdene på det psykiatriske afsnit. En aktindsigt viser, at de i 2023 besøgte afdelingen fem gange og gav flere påbud. Det var blandt andet på baggrund af et groft overfald, hvor en ansat blev skåret i hovedet.
Hvad er de alvorlige fejl?
TV2 Østjyllands aktindsigt viser, at sagen om afsnit C er omfattende.
I forbindelse med undersøgelsen af whistleblower-henvendelsen i januar 2024 blev der udarbejdet en redegørelse.
I alt er der 32 kritikpunkter, hvor en del går på journalføring - eller mangel på samme.
Behandlingsplaner har fx været "meget aparte og mangelfulde", sprogbrugen har ikke været psykiatrifaglig, selvmordsrisikovurderinger har været "kortfattede", og farlige patienter har haft tidlig, uledsaget udgang.
I syv ud af 13 patientjournaler blev det fundet, at de var "under faglig standard".
Der blev konstateret så grelle fejl, at sagerne blev sendt til Styrelsen for Patientsikkerhed med det samme.
TV2 Østjylland har flere gange efterspurgt et interview med henholdsvis hospitalsledelsen og regionrådsformand Anders Kühnau (S). Onsdag eftermiddag har han sendt TV2 Østjylland denne udtalelse:
- Vi er i regionsrådet løbende blevet orienteret om denne komplekse og alvorlige sag. Jeg forstår, at der er blevet handlet i forhold til patienterne og over for den ansvarlige ledelse i Regionspsykiatrien Randers. Jeg kan som regionsrådsformand ikke kommentere på personalesager, men jeg har viden om, at hospitalsledelsen har kommunikeret om det, de har mulighed for at kommentere på i offentligheden.