Regeringen vil forbyde salg af alkohol til unge
Regeringen lufter forbud mod tobakssalg til unge født fra 2010 og foreslår grænse for køb af alkohol på 18 år.
I sit sundhedsudspil erklærer regeringen sig klar til at forbyde salget af tobak og nikotinprodukter til personer, der er født i år 2010 eller senere.
Det er et led i en større forebyggelsespakke, der også omfatter begrænsninger af salget af alkohol.
Det fremgår dog af udspillet, at regeringen ikke nødvendigvis mener, at det nødvendigt med tobaksforbuddet.
- Vi skal i fællesskab sikre, at ingen børn begynder at ryge eller bruge andre nikotinprodukter.
- Det kan indebære, at der må tages markante midler i brug og om nødvendigt forbyde salg til 2010-plus generationen ved at øge aldersgrænsen gradvist. Vejen dertil vil regeringen drøfte med Folketingets partier, EU og andre relevante parter, står der i udspillet.
En anden del af forebyggelsesdelen af regeringens udspil til en sundhedsreform omfatter flere begrænsninger på salget af alkohol til unge. Det indebærer et decideret forbud mod salg af alkohol til unge under 18.
OVERBLIK: Sådan vil regeringen gøre Danmark sundere
Her er et overblik over noget af det, som regeringen foreslår med udspillet:
- Unge under 18 år skal ikke kunne købe alkohol:
Danske unge er blandt dem, som drikker sig mest fulde sammenlignet med andre europæiske lande. Derfor skal aldersgrænsen for salg af al alkohol op til 18 år.
- Børn født i 2010 og frem skal være røgfrie:
Regeringen har et mål om, at alle født i og efter 2010 skal være røgfrie. Om nødvendigt er den klar til at tage forbyde salg af nikotinprodukter til alle, som er født fra 2010 og frem.
- 20 såkaldte nærhospitaler:
Der skal oprettes op til 20 nærhospitaler fordelt over hele landet. Over de kommende år skal der investeres op til fire milliarder kroner i bygninger, teknisk udstyr og medicinsk apparatur.
Det forslag har regeringen præsenteret tidligere, og her fik det kritik, fordi der ikke var lagt op til ekstra bevillinger til drift.
- Velfærdslov:
Pengene skal følge med, i takt med at der bliver flere børn og ældre. Regeringen har allerede fremsat en velfærdslov, som skal forpligte denne og fremtidige regeringer til at sikre, at der er penge til flere børn og ældre.
Det er dog umiddelbart svært at se, at regeringen kan få et flertal til at stemme for loven.
- Flere ambulancer og akutbiler:
Regeringen vil styrke akutindsatsen med fem til ti ekstra ambulancer, akutlægebiler eller akutbiler i de dele af landet, hvor behovet er størst. det vil sige i de områder, hvor responstiden i dag er længst.
- Digital behandling i eget hjem:
Regeringen vil gøre sundhedsvæsenet mere tilgængeligt og fleksibelt ved at styrke indsatsen for at udbrede behandling i eget hjem med digitale løsninger til alle dele af landet.
- Sygeplejerskernes kompetencer skal bruges bedre:
Sygeplejersker skal have bedre mulighed for at udføre bestemte opgaver, som læger i dag foretager.
Regeringen nævner eksempelvis at sy mindre sår sammen, give vaccinationer, give væsketilskud og tage blodprøver.
- Læger skal fordeles over hele landet:
Regeringen vil omlægge hoveduddannelsen i almen medicin, så uddannelseslægerne får en praksispligt på op til et halvt år mere i almen praksis og tilsvarende mindre tid på sygehusene.
Desuden vil regeringen udbrede brugen af licensklinikker, som giver tilflyttende læger mulighed for at fokusere på lægearbejdet, mens regionen tager sig af administrationen.
Konkret vil regeringen i samarbejde med regionerne arbejde for at oprette 10 nye licensklinikker med plads til 10-30 ekstra læger i områder, som regeringen betegner som "lægedækningstruede".
- Kommission skal se på personalemangel:
En kommission skal komme med anbefalinger til løsninger til at håndtere udfordringen med mangel på personale i sundhedsvæsnet.
Kilde: Sundhedsreformen - gør Danmark sundere.
I udspillet peges der på, at danske unge er blandt dem, der drikker mest i Europa samt at det har en række negative konsekvenser.
- Vi har som samfund et ansvar for vores børn og unges liv og helbred. Derfor skal vi sætte langt stærkere ind, når det kommer til at ændre på unges alkoholkultur.
- En højere aldersgrænse skal kombineres med en ambitiøs national alkoholhandleplan, som sætter fokus på tiltag, der understøtter sunde ungdomsfællesskaber, står der i udspillet.
Ud over restriktioner for salget af tobak og alkohol foreslår regeringen et større fokus på at få unge til at dyrke fysisk aktivitet. Det skal ske i samarbejde med idrætsforeninger og ved at nedsætte et panel.
Sidst skal der oprettes er "Center for Sund Vægt og Trivsel", der skal arbejde med problemer med overvægt.
Om den samlede forebyggelsespakke skriver regeringen i sit udspil:
- Alt for mange danske børn og unge har det ikke godt. De mistrives. De unge har europarekord i druk. Alt for mange ryger. Og mange unge bevæger sig for lidt. Det er ikke bare et problem for den enkelte.
- Det er et alvorligt samfundsproblem. Og det betyder, at flere vil rammes af sygdom senere i livet. Sygdom som kunne have været forebygget.