Laveste antal ansøgere i ti år til uddanelse via kvote 2

Faldet sker efter rekordmange kvote 2-ansøgere i 2020 og 2021 som følge af coronapandemien og nedlukninger.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Nogle uddannelser har udelukkende optagelser via kvote 2. Det gælder for eksempel journalistuddannelsen på Syddansk Universitet (Arkivfoto). Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix
Af Ritzau

48.801 personer har søgt om optag på en videregående uddannelse via kvote 2 i år.

Det oplyser Uddannelses- og Forskningsministeriet i en pressemeddelelse.

Det er det laveste antal ansøgere i ti år. Ikke siden 2012 har der været så få, der søgte ind på en videregående uddannelse med en kvote 2-ansøgning. Dengang ansøgte 38.796 om optag via en kvote-2 ansøgning.

Ifølge Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen var det forventet, at ansøgerantallet ville være lavere efter rekordmange kvote 2-ansøgere i både 2020 og 2021.

- Med to rekordår i 2020 og 2021, hvor vi ekstraordinært oprettede flere uddannelsespladser, og i en tid med buldrende højkonjunktur, er det forventeligt, at vi ser en lavere søgning via kvote 2 i år.

- Der er bud efter folk på arbejdsmarkedet, man kan igen tage ud at rejse eller komme på den højskole, der bare ikke var den samme mulighed for i en tid med corona, skriver han i pressemeddelelsen.

Dybt bekymrende

Hos Dansk Erhverv finder den uddannelses- og forskningspolitiske chef, Mads Eriksen Storm, faldet i kvote 2-søgninger dybt bekymrende.

- I erhvervslivet er vi dybt afhængige af veluddannede medarbejdere. Efter to år med rekorder som følge af corona, havde vi forventet et fald, men at faldet er så omfattende, er alligevel både overraskende og meget bekymrende, siger han i en skriftlig kommentar.

Indtil 5. juli klokken 12 vil det være muligt at søge ind på en videregående uddannelse med en kvote 1-ansøgning.

Kvote 2 handler om andet end blot karaktersnit

Tirsdag middag er fristen udløbet for at søge ind på de videregående uddannelser via kvote 2.

48.801 har sendt en ansøgning. Det er det laveste antal ansøgninger i årevis. Man skal tilbage til 2012, hvor 38.683 søgte, for at finde et lavere tal.

I juli er der frist for at søge om optagelse på en uddannelse via kvote 1. Her kan du se, hvad forskellen på de to kvotesystemer er:

Kvote 1:

* På en kvote 1-ansøgning bliver man udelukkende bedømt ud fra sit karaktergennemsnit. Studerende med højt karaktergennemsnit får derfor plads på en videregående uddannelse før elever med et lavere gennemsnit.

* Nogle studier har krav om, at man skal have bestået visse fag på bestemte niveauer for at kunne blive optaget. Ønsker man eksempelvis at læse et bestemt sprog på universitetet, skal man have bestået det pågældende sprog på A-niveau.

Kvote 2:

* Kvote 2 er for ansøgere, som ikke har karaktergennemsnit til at komme ind via kvote 1, eller som har brug for at blive vurderet på kvalifikationer ud over eksamensgennemsnittet.

* De enkelte uddannelsessteder bestemmer selv antallet af kvote 2-pladser, og de fastlægger også kriterierne, som ansøgerne bliver vurderet på.

* Nogle uddannelser - eksempelvis arkitektuddannelsen på Kunstakademiet og journalistuddannelsen på Syddansk Universitet - har udelukkende optagelse via kvote 2.

* Kvote 2-kriterierne består af forskellige faglige og generelle aktiviteter, som sammen med den adgangsgivende eksamen giver mulighed for at søge optagelse.

* Eksempler på kvote 2-kriterier kan være:

* At man skriver en motiveret ansøgning.

* At man har læst en anden uddannelse (eller dele af en anden uddannelse) ud over ens adgangsgivende eksamen.

* Højskoleophold af typisk 16 ugers varighed, udlandsophold med undervisning i minimum tre til seks måneder.

* Også erhvervserfaring eller aktiviteter som foreningsarbejde, politisk arbejde eller arbejde med børn og unge kan være relevant.

* Nogle uddannelser indkalder kvote 2-ansøgere til optagelsesprøver og/eller samtaler. Prøverne kan være alt fra multiple choice-test og skriftlige prøver til større hjemmeopgaver.

* I slutningen af juli får man besked om, hvorvidt man er optaget på en uddannelse.


Kilder: Uddannelsesguiden.dk, Uddannelses- og Forskningsministeriet.

På en kvote 1-ansøgning bliver man udelukkende bedømt ud fra sit karaktergennemsnit. Studerende med et højt gennemsnit vil dermed få plads på en videregående uddannelse før dem, der har et lavere snit.

Kvote 2 er for ansøgere, som ikke har karaktergennemsnit til at komme ind via kvote 1, eller som har brug for at blive vurderet på kvalifikationer ud over eksamensgennemsnittet.

Det kan for eksempel være gennem en motiveret ansøgning, et højskoleophold, eller at den studerende tidligere har været i gang med en anden uddannelse.

Den 28. juli får både kvote 1- og kvote 2-ansøgere svar på, om de er optaget på en af de uddannelser, de har søgt.

/ritzau/

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her