Sådan holder du nytår efter Sundhedsstyrelsens anbefalinger
Det nye år er i sigte, men coronavirussen er ligeglad, derfor giver Sundhedsstyrelsen nogle gode råd til, hvordan du kan holde et corona-sikret nytår.
Nu banker 2021 snart på døren, og det er vist ikke for meget sagt, hvis mange østjyder glæder sig til at skyde et langt og hårdt 2020 afsted, og byde et forhåbentlig lysere 2021 velkommen.
Coronavirussen tager ikke forbehold for, at det er nytårsaften, derfor kommer Sundhedsstyrelsen med nogle gode råd til, hvordan du springer ind i det nye år på en corona-forsvarlig måde.
Du kan se myndighedernes råd herunder.
Planlæg et lille nytår
Som det første ønsker Sundhedsstyrelsen, at du holder nytår med de samme ansigter, som er i din boble.
- Vi anbefaler, at du aflyser aftaler med personer, du ikke plejer at ses med, eller afholder dem virtuelt – også nytårsaften. Vi anbefaler, at du begrænser fejringen af årets afslutning til din husstand og eventuelt din allernærmeste omgangskreds. På den måde passer du bedst på dig selv og andre.
Hold dig til de samme hele aftenen
I år må vi finde nytårskysset blandt de ti nærmeste.
Sundhedsstyrelsens andet råd er nemlig at holde nytår med de få allernærmeste personer, som du plejer at se og ikke blander selskaber, som aftenen glider frem.
- Vi anbefaler, at I er så få som muligt, og aldrig mere end 10 personer til nytårsaften inkl. dig og din husstand, uanset hvor stort jeres bolig eller lokale er. Husk, at det altid skal være muligt at holde den anbefalede afstand, også som aftenen skrider frem. Invitér kun personer, som du i forvejen er tæt på, og som du i forvejen ses ofte med. På den måde bidrager I til at kontrollere epidemien.
Lad være med at forsamles.
- Hold dig til dit eget nytårsselskab hele aftenen, også hvis I går udendørs.
- Undgå steder, hvor mange mennesker typisk går hen nytårsaften.
- Find alternative måder at ønske godt nytår til dine naboer, hils fx over hækken, på hver sin altan, eller over telefonen.
- Aflys fælles fyrværkeriarrangementer eller -opvisninger, hvor flere mennesker fra nabolaget samles samme sted.
- Lav aftaler for virtuelle nytårshilsner med venner og familie, som du gerne ville have fejret nytåret med.
- Uden for private boliger og haver i tilknytning hertil gælder forsamlingsforbuddet på 10 personer.
Sprit af, luft ud, hold afstand
Det tredje råd er en klassiker fra Sundhedsstyrelsen. Hav fokus på de gode råd til at forebygge smitte.
- Gør det nemt for alle at overholde de smitteforebyggende anbefalinger og husk hinanden på anbefalingerne. Dette er især vigtigt, hvis du fejrer nytår sammen med nogen, du ikke bor sammen med.
Sørg for god hygiejne
- Stil håndsprit frem. Sprit af udenpå - ikke kun indvendig
- Der bør være let adgang for alle til håndvask med vand og flydende sæbe samt engangshåndklæder. Der bør ikke anvendes fælles håndklæde eller fælles sæbestykker.
- Portionsanret maden og kransekagen. Undgå fælles skåle med snacks, chips og slik.
- Sørg for at have bordkort eller andet, der sikrer, at gæster ikke deler glas o.l. Lad desuden være med at dele nytårsryslere/nytårshorn o.l.
Gør rent og luft ud
- Sørg for hyppig rengøring af kontaktpunkter både før og efter, men også gerne undervejs.
- Undgå at dele udstyr, der vanskeligt kan rengøres mellem brugere, fx tablets og nytårshatte.
- Luft jævnligt ud i løbet af aftenen.
Sørg for en nytårsfejring, der sænker risikoen for smittespredning
- Hvis I fx vil synge nytåret ind, så sørg for, at der er 2 meter mellem jer. Overvej, om det er nødvendigt at synge, om I kan lytte i stedet, eller om I kan nynne med.
- Undgå selskabslege og dans med højt aktivitetsniveau med andre end dem, du deler hustand med.
- Skru ned eller sluk for baggrundsmusikken, da høj musik kan få folk til at tale højere, eller rykke tættere sammen, for at kunne høre.
- Overvej, om du eller én eller flere gæster skal holde sig ædru og have særligt fokus på, at alle har mulighed for at overholde de smitteforebyggende anbefalinger.
Bliv hjemme og aflys, hvis du er syg
- Alle der har symptomer på COVID-19 – og alle som er testet positive eller er nære kontakter til personer smittet med ny coronavirus anbefales at gå i selvisolation og sørge for at blive testet.
- Tal åbent om, at man ikke er med til nytårsfejringen, hvis man har symptomer, eller er blevet nær kontakt til en smittet person.
- Husk, at alle kan blive smittet med ny coronavirus, og at det er virus, der smitter, ikke mennesker.