Sundhedsstyrelsen udgiver ny anbefaling: Brug mundbind
Sundhedsstyrelsen anbefaler nu, at passagerer bruger mundbind, når der er trængsel i eksempelvis metro, tog eller bus, oplyser styrelsen i en pressemeddelelse.
Selvom smittespredningen her i slutningen af juli fortsat er på et lavt niveau, så kan det hurtigt ændre sig.
Der kan komme flere mindre udbrud og måske en pludselig hurtig stigning i antallet af smittede, lyder advarslen fra Sundhedsstyrelsen.
Risikoen er især nærværende fordi rigtig mange danskere i begyndelsen af august vender hjem fra ferie, hvilket igen giver trængsel i den kollektive trafik, hvor det kan blive svært at holde afstand.
Tættere sammen
Derfor ændrer Sundhedsstyrelsen fra fredag middag sine anbefalinger: Fremover er det en god ide at bruge mundbind, når man bruger offentlig transport i myldretiden.
- Hvis vi skal bevare kontrol med epidemien, er god afstand og rene hænder stadig vigtigt. I den kommende tid rykker vi mere sammen, fordi vi vender tilbage på arbejde og uddannelse, og den kolde tid nærmer sig, siger Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm.
- Det kan gøre det sværere at holde afstand i mange situationer, også selvom man gerne vil. Det gælder f.eks. i den kollektive trafik i myldretiden eller i tætpakkede busser, tog og færger. Derfor anbefaler vi nu, at man tager et mundbind med i tasken i de situationer, og tager det på, hvis det er svært at holde afstand”, siger Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm.
Måske også indkøbscentre
Formålet med mundbindet er ifølge Søren Brostrøm, at smittede som ikke har symptomer, ikke kommer til at smitte andre. Samtidig kan mundbindet give ekstra beskyttelse til særligt sårbare.
- Vi melder de nye anbefalinger ud netop nu, fordi vi kan se at aktiviteten i den kollektive trafik er øget i takt med den gradvise genåbning og vi forventer en yderligere øgning i takt med at ferien slutter og genåbningen går ind i fase 4, forklarer Søren Brostrøm.
Det er ikke udelukket, at mundbindsanbefalingen senere bliver udvidet til indkøbscentre og forsamlingssteder, oplyser Sundhedsstyrelsen.
Skal bruges rigtigt
I sine nye anbefalinger understreger Sundhedsstyrelsen, at det er vigtigt, at mundbindene bruges rigtigt.
Forkert brug af mundbind kan nemlig gøre mere skade end gavn, lyder det fra styrelsen.
Mundbind bremser nemlig viruspartikler fra mund og næse og disse partikler lægger sig derfor i mundbindet. Er det corona-partikler, så er det meget uheldigt, hvis man efter at have brugt mundbindet, rører ved det og undlader at vaske eller spritte hænder.
- De fleste mennesker er ikke vant til at bruge mundbind og derfor vil vi i de kommende uger udgive mere materiale med information og inspiration til, hvordan man anvender det korrekt og i hvilke situationer det kan give mening, forklarer Søren Brostrøm.
- Hvis man bruger forkert mundbind eller man bruger mundbind forkert, så beskytter det ikke, og måske gør det mere skade end gavn.
Den nye anbefaling er gældende fra august 2020.
Her anbefaler Sundhedsstyrelsen brug af mundbind og ansigtsvisir:
• Hvis du er smittet eller har symptomer på COVID-19 og skal bryde din selvisolation for at transportere dig til og fra sygehuset
• Hvis du er på vej hjem fra fx lufthavnen efter en rejse i et højrisikoområde i udlandet og skal i selvisolation
• Hvis du er nær kontakt til en, som er smittet, og skal bryde selvisolation for at transportere dig til og fra test
• Hvis du er pårørende og ikke kan holde afstand til en person i øget risiko, fx ved behov for pleje og omsorg
• Hvis du skal med offentlig transport, og det ikke er muligt at holde afstand
• I erhvervsmæssig sammenhæng hvor hyppig eller langvarig ansigt-til-ansigt kontakt er uundgåelig
• Ved store forsamlinger som f.eks. optog, hvor hyppig eller langvarig ansigt-til-ansigt kontakt ikke kan undgås, eller ikke kan forebygges med andre tiltag som afstand mv.